Antena Meniu Search
x

Popcornul dă savoarea filmelor. Povestea floricelelor de porumb din sălile de cinema datează din 1900

Popcornul şi filmul merg mână în mână. Pentru mulţi este aproape imposibil să savureze un film fără tradiţionala pungă de floricele în faţă. Buna "prietenie" dintre cinefili şi popcorn datează din 1900. Din vremea marii crize când au apărut primele filme cu sonor.

Vezi și

Popcornul şi filmul merg mână în mână. Pentru mulţi este aproape imposibil să savureze un film fără tradiţionala pungă de floricele în faţă. Buna "prietenie" dintre cinefili şi popcorn datează din 1900, din vremea marii crize când au apărut primele filme cu sonor.

Pentru omul modern, experienţa cinematografiei începe cu mult înainte de a intra în sala de cinema. Din hol unde este îmbătat cu aroma de unt, sare şi porumb prăjit. Însă, până când floricelele de porumb au devenit obligatorii atunci când vezi un film, a fost cale lungă. Iniţial, când în cinematografe rulau filme mute, nici nu se punea problema să mănânci ceva. Chiar dacă pianul asigura un oarecare fundal sonor, ronţăitul ar fi fost de-a dreptul enervant pentru cei din jur. Nici mai târziu, popcornul nu avea ce să caute în cinema-uri. Acestea erau cât se poate de elegante, cu mochete groase pe jos şi cu scaune învelite în catifea de cea mai bună calitate. Iar floricelele de porumb erau înecate în unt, deci nici pomeneală să fie mâncate pe timpul filmelor.

A venit, însă, Marele Crah din 1929. Oamenii ori ajunseseră săraci lipiţi pământului, ori rămăseseră pe drumuri. Însă, când aveau nevoie să uite pentru câteva ore de situaţia dramatică în care se aflau, americanii se duceau la cinematograf. Acolo unde nişte întreprinzători cu rulote parcate pe trotuare le ofereau o gustare ieftină şi bună: floricelele de porumb. Numai că, după un timp, situaţia s-a schimbat şi popcornul s-a vândut în interiorul sălilor de cinema.

De atunci, lumea s-a obişnuit ca - după ce îşi ia biletul la cinematograf - să îşi cumpere şi o pungă de popcorn. În timp, aparatele care fac floricele de porumb s-au tot modificat. Dar şi aici a fost o decizie de afaceri. Primul aparat de făcut popcorn funcţiona pe bază de aburi, deci nici pomeneală de acea aromă pe care o simţi atunci când intri într-un cinematograf. Următoarele aparate, însă, au rezolvat problema, astfel încât nimeni să nu reziste mirosului de floricele cu unt şi sare.

În prezent, în Statele Unite, vânzarea de popcorn asigură cam 40 de sută din veniturile sălilor de cinema. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Popcornul dă savoarea filmelor. Povestea floricelelor de porumb din sălile de cinema datează din 1900