Antena Meniu Search
x

Video Povestea marinarului ucrainean dispus să moară pentru libertate. Vitalie luptă ca fiica lui să aibă un viitor mai bun: ''Este pământul meu''

112.000 de bărbaţi s-au întors în Ucraina de la inceputul invazie, să lupte pentru ţară, a anunţat Ministerul de Interne. Iar mii de ucraineni care n-au pus niciodată mâna pe o armă au fost forţaţi să înveţe să tragă ca să îşi apere pământul. Sunt soldaţi de sacrificiu, care s-au înrolat voluntar, după ce şi-au adăpostit familiile. E şi povestea lui Vitalie, un marinar care de zece zile simte că a îmbrăcat odată cu haina de soldat o altă piele. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 06.03.2022, 21:28

Vezi și

După opt luni pe mare în Marina comercială, Vitalie s-a întors într-o ţară devastată de război. Fiica şi soţia nu l-au întâmpinat cu zâmbete în port, aşa cum au făcut de zeci de ori până acum, ci cu lacrimi. Primul lui gând a fost să-şi ducă copilul într-un loc sigur. 

Vitalie, soldat voluntar: Mi-am luat fata, care are 14 ani, şi am dus-o (n.red la adăpost) şi m-am întors cu soţia mea ca să luptăm pentru independenţă, pentru ţara noastră.

România a fost cel mai apropiat refugiu. 

Vitalie, soldat voluntar: La graniţă a fost foarte uşor să cooperăm cu oficialii şi totul a mers ca uns. Vă mulţumim! Mulţumesc! 

Pe acelaşi subiect

Vitalie luptă ca fiica lui să aibă un viitor mai bun

Bărbaţii între 18 şi 60 de ani nu mai pot părăsi Ucraina. Dar Vitalie nu ar fi plecat nici dacă ar fi putut. Odată ce şi-a ştiut copilul în siguranţă, a îmbrăcat haina de soldat şi a pus mâna pe armă. Nu îi vine natural, nu se simte el însuşi, dar când primele rachete au căzut la opt kilometri de Ismail a fost cuprins de furie. A ştiut atunci că e dispus să moară pentru libertate. 

Vitalie, soldat voluntar: Nu sunt soldat profesionist, acum, da, sunt soldat. Aşa a fost situaţia încât n-am avut încotro decât să fiu soldat. E pământul meu şi nimeni nu poate veni cu arme şi să îmi spună ce să fac şi cum să trăiesc. 

Aşa că de zece zile, deşi lumea pare că se fărâmă în jurul lui, Vitalie luptă ca fiica lui să trăiască într-un stat a cărui suveranitate nu va fi mai contestată niciodată, de nimeni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Povestea marinarului ucrainean dispus să moară pentru libertate. Vitalie luptă ca fiica lui să aibă un viitor mai bun: ''Este pământul meu''