Antena Meniu Search
x

Video Cernăuţi se pregăteşte de război. Medicii se tem că rămân fără medicamentele salvatoare pentru răniţii de pe front

Atmosfera e cumplită şi în oraşele care nu au fost atinse de invazia rusească. În Cernăuţi, medicii se tem că în curând vor rămâne fără medicamentele de care au nevoie ca să îi salveze pe răniţii de pe front care ajung la ei. O echipă Observator a vorbit azi cu soţia unui soldat împuşcat şi a vizitat spitalul de unde doctorii cer disperaţi ajutor. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 06.03.2022, 21:02

Vezi și

Ororile războiului au ecou până în Cernăuţi. Spitalul regional din Cernăuţi, cel mai mare spital de aici. Sunt aduşi răniţi în război. Unul a fost transferat ieri. 22 de ani are tânărul care a fost împuşcat în cap. A ales să rămână în Herson şi să lupte alături de soţia lui pentru Ucraina.

''Când ai aflat că soţul tău a fost rănit ce ai simţit? 

''Am fost foarte emoţionată, mi-a fugit pământul de sub picioare, am întrebat cum se simte şi m-am rugat să fie bine, să îl pot vedea.'' 

Rănile fizice sunt dublate de trauma de a-şi fi văzut prietenii murind lângă ei. 

Pe acelaşi subiect

Ca ei suferă mii de alte familii din toată Ucraina. Mame şi soţii care nu ştiu dacă bărbaţii lor vor mai fi întregi după război. Alţi doi soldaţi au fost aduşi ieri în Cernăuţi, au fost răniţi pe front, însă sunt la spitalul de psihiatrie, în şoc, tot ce au văzut pe front îi împiedică acum să vorbească aşa că vor mai rămâne acolo câteva zile. 

Medicii se tem că rămân fără medicamentele salvatoare pentru răniţii de pe front care ajung la ei

Medicii din Cernăuţi ţin legătura cu colegii lor de pe front. Trăiesc cu teama că ce e mai rău abia începe. În timp ce numărul răniţilor creşte de la o zi la alta, farmaciile se golesc şi rezervele spitalelor scad. Contractele pentru medicamente şi materiale sanitare sunt blocate. Spitalul din Cernăuţi, care preia militari ucraineni din toate colţurile ţării, are nevoie de anestezic. 

Zapara Oleg Gavrilovich, director medical: Pentru primul ajutor am folosit medicamente primite de la celelalte ţări şi din ce mai aveam noi, dar pentru a da primul ajutor în continuare şi pentru a vindeca răniţii avem nevoie de medicamente precum anestezice şi analgezice. 

Olena, jurnalistă: Doctorii lucrează non-stop, nu au zile libere, sau weekend, un medic anestezist a povestit că a ajuns acasă după opt zile în spital.

Olena era jurnalistă în Kiev când a izbucnit războiul. 

Olena, jurnalistă: Am văzut tancuri, am văzut soldaţi, am auzit împuşcături de arme şi rachete şi este teribil. 

Pentru Olena, în aceste zile a fi reporter în Ucraina e o datorie patriotică.

Există şi un hub al ajutoarelor, aici fiind centralizate toate ajutoarele care se trimit din Europa. De cealaltă parte este vorba despre voluntarii care se implică în tot felul de acţiuni de ajutor. Mai sunt şi cei care sunt instruiţi cum să folosească arma pentru apărare teritorială. În Cernăuţi se observă mai des şi steagul roşu - negru care simbolizează Rezistenţa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cernăuţi se pregăteşte de război. Medicii se tem că rămân fără medicamentele salvatoare pentru răniţii de pe front