Antena Meniu Search
x

Al 10-lea record lunar consecutiv de căldură: "Lumea pe un teritoriu necunoscut"

Temperaturile globale au atins un nou maxim istoric în martie 2024, marcând al zecelea record lunar consecutiv. Creșterea alarmantă a temperaturilor a stârnit îngrijorarea experților climatici, care se tem că încălzirea globală ar putea accelera, informează Mediafax.

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 07:08

Al 10-lea record lunar consecutiv de căldură: "Lumea pe un teritoriu necunoscut"

Datele publicate de Copernicus Climate Change Service arată că temperaturile de la suprafața globului în martie au fost cu 0,1°C mai mari decât recordul anterior stabilit în 2016 și cu 1,68°C mai mari decât media preindustrială, notează The Guardian. Tendința de încălzire este deosebit de îngrijorătoare, deoarece depășește temporar ținta de 1,5°C stabilită ca obiectiv în Acordul de la Paris. Deși încălcarea acordului nu va fi considerată oficială decât dacă tendința persistă la scară decenală, creșterea bruscă a temperaturilor din ultimul an a surprins mulți oameni de știință.

Recordurile de temperatură sunt depășite în fiecare lună cu până la 0,2 grade Celsius

Diana Ürge-Vorsatz, vicepreședintă a Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), a declarat că planeta s-a încălzit cu 0,3 grade Celsius pe deceniu în ultimii 15 ani, aproape dublu față de tendința din anii 1970. "Este acest lucru în limitele variabilității climatice sau un semnal de încălzire accelerată? Preocuparea mea este că ar putea fi prea târziu dacă așteptăm să vedem", a scris ea pe Twitter.

Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al Nasa, a remarcat că recordurile de temperatură sunt depășite în fiecare lună cu până la 0,2C. "Este umilitor și puțin îngrijorător să recunoaștem că niciun an nu a încurcat capacitățile de predicție ale oamenilor de știință în domeniul climei mai mult decât 2023", a scris succesorul lui Jim Hansen într-un articol recent pentru Nature.

Pe acelaşi subiect

El a enumerat mai multe cauze posibile ale acestei anomalii, inclusiv El Niño, reducerea emisiilor de dioxid de sulf, precipitațiile vulcanice și intensificarea activității solare. Totuși, Schmidt avertizează că acești factori nu sunt suficienți pentru a explica creșterea de 0,2°C. "Dacă anomalia persistă până în august, lumea va intra pe un teritoriu necunoscut. Acest lucru ar putea indica o modificare fundamentală a modului în care funcționează sistemul climatic, mult mai devreme decât se aștepta", a declarat el.

Schmidt a enumerat mai multe cauze plauzibile ale acestei anomalii - efectul El Niño, reducerea particulelor de dioxid de sulf care răcesc datorită controalelor de poluare, precipitațiile produse de erupția vulcanică Hunga Tonga-Hunga Ha'apai din Tonga din ianuarie 2022 și intensificarea activității solare în perioada premergătoare unui maxim solar prezis.Dar, pe baza analizelor preliminare, el a spus că acești factori nu sunt suficienți pentru a explica creșterea de 0,2C: "Dacă anomalia nu se stabilizează până în august - o așteptare rezonabilă bazată pe evenimentele El Niño anterioare - atunci lumea va fi pe un teritoriu necunoscut. Aceasta ar putea implica faptul că o planetă în încălzire modifică deja în mod fundamental modul în care funcționează sistemul climatic, mult mai devreme decât anticipau oamenii de știință."

Cauza principală a încălzirii globale - emisiile de combustibili fosili - este bine cunoscută și acceptată de comunitatea științifică. Un sondaj al a 90.000 de studii climatice a identificat un consens de 99,9% că activitatea umană este responsabilă pentru schimbările climatice.

Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus Climate Change Service, a subliniat că oprirea încălzirii globale necesită reduceri rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Michael E. Mann, omul de știință cunoscut pentru graficul "hockey-stick", a declarat că tendințele actuale sunt de așteptat, având în vedere creșterea continuă a emisiilor. El a avertizat că încălzirea rapidă a planetei este o realitate gravă, contrar opiniilor industriei combustibililor fosili.

Industria combustibililor fosili, cu interese financiare majore în joc, continuă să se opună eforturilor de combatere a schimbărilor climatice. Directorul general al Saudi Aramco, Amin Nasser, a declarat recent că renunțarea la petrol și gaze este o "fantezie", ignorând consensul științific și angajamentele luate la summitul Cop28 privind clima.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Vremea » Al 10-lea record lunar consecutiv de căldură: "Lumea pe un teritoriu necunoscut"