Antena Meniu Search
x

Video Premieră mondială: O femeie a fost vindecată de HIV și leucemie, dar tratamentul folosit e foarte riscant

Cercetătorii americani au anunţat în premieră că este posibil să fi vindecat de HIV o femeie. Pacienta a primit un tratament revoluţionar, dar extrem de riscant, cu celule stem. Ar fi reuşit să învingă nu doar temutul virus, ci şi o altă boală gravă de care suferea: leucemia.  

de Redactia Observator

la 16.02.2022, 21:16

sursa: Shutterstock (imagine ilustrativă) Vezi și

Pacienta New York, cum a fost a fost botezat cazul în studiile medicale, a fost diagnosticată cu HIV în 2013, iar patru ani mai târziu avea să primească un alt diagnostic dramatic - leucemie mieloidă acută, un cancer al sângelui cu evoluţie rapidă. Este momentul în care medicii au decis să folosească în cazul ei acest tratament inovator, ca pe o ultimă şansă. Este vorba de un transplant de sânge din cordonul ombilical de la un donator cu o mutaţie rară, identificată la doar 1% din populaţia lumii, care îl face imun la HIV. 

Dr. Koen Van Besseen, director program celule stem: Am făcut transplantul pentru a încerca să o vindecăm de leucemie, dar a folosit această oportunitate pentru a încerca să o vindecăm şi de HIV.  

Acest tip de tratament este însă unul estrem de dificil şi implică multiple riscuri, chiar şi acela de deces.  

Bruce Hirsh, medic: Oamenii care au fost vindecaţi de HIV, sunt oameni care au avut leucemie şi care au avut nevoie de aceste proceduri riscante, tratament intens de chimioterapie, prin care este înlocuit propriul sistem imunitar pentru a putea accepta transplantul. 

Pe acelaşi subiect

A fost un dublu succes, medicii spun că şi leucemia este în remisie

Dr. Koen Van Besseen, director program celule stem: Nu am mai detectat HIV în sângele ei şi aşa este şi în prezent. Şi pare a fi în stare perfectă de sănătate.  

Pentru că tratamentul este atât de riscant, cercetătorii consideră că nu este etic să îl folosească la persoanele care nu au un diagnostic de cancer în stadiu avansat şi în cazul cărora infecţia cu HIV nu poate fi ţinută sub control prin alte tratamente. 

Bruce Hirsh, medic: (Acest tratament, n.r.) este de ajutor, dar nu este o descoperire majoră, care să schimbe abordarea în lupta cu HIV.  

Pacienții infectați cu HIV încă au speranțe că se va găsi un tratament

Chiar şi aşa, cei care trăiesc cu temutul virus rămân optimişti. Este cazul acestui bărbat, diagnisticat cu HIV în urmă cu 35 de ani. 

Brent Nicholson, pacient cu HIV şi activist: Este o veste extraordinară. Este un semn că oamenii de ştiinţă încearcă în continuare să găsească un leac pentru SIDA. Să trăieşti cu HIV nu e lucru uşor. 

La nivel mondial, 38 de milioane de oameni au fost diagnosticaţi cu HIV şi doar în patru cazuri se poate vorbi de o vindecare documentată ştiinţific. Experții au descoperit şi două cazuri de femei care au învins cumva virusul în mod natural.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Premieră mondială: O femeie a fost vindecată de HIV și leucemie, dar tratamentul folosit e foarte riscant