Antena Meniu Search
x

Premierul Norvegiei vrea să ofere un ajutor de 7 miliarde de dolari Ucrainei de-a lungul următorilor 5 ani

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere a propus luni ca ţara sa să furnizeze un ajutor de 75 miliarde de coroane norvegiene (7,3 miliarde de dolari) Ucrainei pe o perioadă de cinci ani, informează Reuters şi AFP. "Propunem ca Norvegia să se angajeze să ofere o contribuţie pe termen lung Ucrainei", a declarat premierul laburist, într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu liderii opoziţiei, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.02.2023, 14:58

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Premierul Norvegiei vrea să ofere un ajutor de 7 miliarde de dolari Ucrainei de-a lungul următorilor 5 ani - Profimedia

"Propunem ca 15 miliarde de coroane să fie consacrate în fiecare an Ucrainei, adică 75 miliarde de coroane" în total, a adăugat el, precizând că se doreşte "asigurarea unui acord unificat pe acest subiect în parlament".

Norvegia, un exportator major de hidrocarburi, a înregistrat venituri bugetare record după ce preţul gazului vândut în Europa a crescut considerabil după invazia rusă în Ucraina. Stoere, confruntat cu critici ale unor state şi ale unei părţi a opoziţiei din ţară pentru profiturile indirecte de pe urma războiului, a anunţat la sfârşitul lui 2022 un plan de acordare a unui ajutor multianual Ucrainei, fără a preciza valoarea acestuia.

Cum ar putea fi folosiți banii?

În 2023, jumătate din ajutor va finanţa cerinţe militare, iar restul va merge către nevoi umanitare, însă această distribuţie s-ar putea modifica în anii următori, a explicat el luni. Stoere a mai spus că Norvegia va acorda de asemenea 5 miliarde de coroane suplimentare în acest an ţărilor sărace care suferă de pe urma creşterii preţurilor alimentare.

Guvernul său minoritar trebuie să obţină aprobarea parlamentului pentru aceste ajutoare, care vor creşte cheltuielile din fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, având active de aproape 1.400 de miliarde de dolari. Se aşteaptă ca Partidul Conservator, cea mai mare formaţiune de opoziţie, să sprijine planul, care va fi supus negocierilor finale în săptămânile următoare.

Anul trecut, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaz pentru Europa în urma scăderii fluxurilor din Rusia. Norvegia este şi cel de-al doilea producător de petrol din Europa, după Rusia. În 2022, veniturile fondului suveran norvegian din vânzările de petrol au crescut cu 108 miliarde de dolari, de aproape trei ori peste recordul anterior din 2008.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Premierul Norvegiei vrea să ofere un ajutor de 7 miliarde de dolari Ucrainei de-a lungul următorilor 5 ani