Antena Meniu Search
x

Premiul Nobel pentru Medicină 2022, câştigat de suedezul Svante Paabo. A studiat ADN-ul Neanderthalilor

Paleogeneticianul suedez Svante Paabo a fost desemnat, luni, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe anul 2022. Cercetătorul în vârstă de 67 de ani a fost recompensat pentru "descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană", a anunţat luni Comitetul Nobel.

De Redactia Observator la 03.10.2022, 13:37
Premiul Nobel pentru Medicină 2022, câştigat de Svante Paabo. A cercetat ADN-ul hominizilor dispăruţi
Premiul Nobel pentru Medicină 2022, câştigat de Svante Paabo. A cercetat ADN-ul hominizilor dispăruţi - Facebook

Comitetul Premiilor Nobel a transmis că Svante Paabo a îndeplinit sarcina aparent imposibilă de a sparge codul genetic al Omului de Neanderthal, o subspecie dispărută. De asemenea, Svante Paabo a bifat o altă "reuşită senzațională”,  a decoperit o rudă necunoscută anterior - Omul de Denisova sau denisovanul. Munca lui a ajutat la explorarea istoriei evoluţiei și a modului în care oamenii s-au răspândit pe planetă.

"Prin dezvăluirea diferenţelor genetice care disting toţi oamenii în viaţă de hominizii dispăruţi, descoperirile sale au oferit baza pentru a explora ceea ce ne face pe noi, oamenii, atât de unici", a anunţat luni Comitetul Nobel. "Diferenţele genetice dintre Homo Sapiens şi cele mai apropiate rude ale noastre, acum dispărute, au fost necunoscute până când au fost identificate graţie cercetărilor lui Svante Paabo", a adăugat Comitetul Nobel în decizia sa.

Cine este Svante Paabo, câştigătorul premiului Nobel pentru Medicină 2022

Svante Paabo a descoperit că a avut loc un transfer de gene între aceşti hominizi azi dispăruţi şi Homo sapiens. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanţă fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacţionează la infecţii.

Pe acelaşi subiect

Tatăl său, Sune Bergström, a primit, de asemenea, Premiul Nobel pentru Medicină în 1982. Svante Paabo s-a născut la Stockholm în 1955, însă a lucrat la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, din 1999.

Premiul este însoţit de o recompensă în valoare de 10 milioane de coroane (circa 920.000 de euro). Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat americanilor Ardem Patapoutian şi David Julius pentru "descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere".

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă marţi cu premiul Nobel pentru fizică, urmat de cel pentru chimie miercuri, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură joi şi de premiul pentru pace vineri, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 10 octombrie. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Premiul Nobel pentru Medicină 2022, câştigat de suedezul Svante Paabo. A studiat ADN-ul Neanderthalilor