Prețul petrolului a scăzut cu 5% după ce Israelul a dat semne că nu va ataca instalaţiile petroliere ale Iranului, ci baze militare
Preţul petrolului a scăzut marţi cu aproape 5%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, după ce Washington Post a scris că Israelul nu va ataca centrele nucleare şi instalaţiile petroliere din Iran, ci va viza doar ținte militare, reducând temerile legate de o posibilă întrerupere a aprovizionării, relatează Reuters.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 4,31%, ajungând la 74,12 dolari pe baril. Contractele futures West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 4,56%, atingând 70,46 dolari pe baril. Ambele referinţe au scăzut anterior cu 4 dolari, atingând cel mai mic nivel din octombrie, după ce au încheiat sesiunea de luni cu o scădere de aproximativ 2%.
Preţul petrolului a scăzut marţi cu aproape 5%
"Vedem o retragere a primei de risc legată de război, acumulată săptămâna trecută. Ceea ce observăm acum nu are legătură cu aprovizionarea, ci cu riscul pentru ofertă şi cerere", a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.
Atât petrolul Brent, cât şi WTI au scăzut cu aproximativ 5 dolari în această săptămână, aproape anulând câştigurile cumulate de după amplificarea îngrijorărilor că Israelul ar putea ataca facilităţile petroliere iraniene ca represalii pentru atacul cu rachete al Iranului din 1 octombrie.
- Israelul va lovi infrastructura militară iraniană. Netanyahu l-a anunţat pe Biden
- Cum ar putea un atac al israelienilor în Iran să-l facă președinte pe Trump. Scenariul l-ar ajuta și pe Netanyahu
- Pentagonul confirmă că SUA va trimite un sistem antirachetă THAAD împreună cu 100 de militari în Israel
- Iranul avertizează, după ce SUA a anunțat că ar putea trimite în Israel un sistem de apărare THAAD: "Nu avem...
Israelul va lovi infrastructura militară iraniană, nu cea petrolieră
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat Statelor Unite că Israelul este dispus să lovească ţinte militare iraniene, nu obiective nucleare sau petroliere, conform unui articol al Washington Post publicat luni seara.
Atât Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) au redus în această săptămână prognozele de creştere a cererii globale de petrol pentru 2024, China fiind responsabilă pentru cea mai mare parte a revizuirilor negative.
Cum ar putea un atac al israelienilor în Iran să-l facă președinte pe Trump
Potrivit unei analieze Sky News, Israelul ține lumea în suspans cu privire la momentul și modul exact în care va lovi Iranul. Un scenariu favorizat de Netanyahu ar fi un atac al israelienilor în Iran care să-l facă președinte pe Donald Trump.
O lovitură asupra instalațiilor petroliere ale Iranului ar putea avea repercusiuni masive, mult dincolo de Orientul Mijlociu - atât economice, cât și politice. Iranul a avertizat că va riposta atacând instalațiile din Golf, în Emirate, ceea ce ar putea duce la o creștere bruscă a prețului petrolului, cu potențiale consecințe dezastruoase pentru economia globală.
Prețurile mai mari ale petrolului ar putea duce, la rândul lor, la o creștere bruscă a prețurilor la pompă în SUA, în ultimele săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, ceea ce ar putea crește șansele lui Donald Trump de a fi reales - un rezultat pe care Benjamin Netanyahu l-ar saluta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰