Antena Meniu Search
x

Prigojin susține că Bahmut e practic înconjurat și îi cere lui Zelenski să-și retragă armata. Pod aruncat în aer de ruși

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului rus de mercenari Wagner, a declarat într-o înregistrare video postată vineri că oraşul ucrainean Bahmut este "practic încercuit" de forţele sale şi că forţele Kievului mai au doar un singur drum pe unde se pot retrage, informează Reuters şi AFP, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.03.2023, 13:15

Vezi și

Combatanții lui Evgheni Prigojin au condus asaltul asupra acestui oraş din estul Ucrainei vreme de luni de zile, în condiţiile în care Moscova consideră Bahmut, pe care ea îl numeşte cu numele său din perioada sovietică, Artiomovsk, un pas important către cucerirea oraşelor mai mari Kramatorsk şi Sloviansk.

Îmbrăcat în uniformă militară în această înregistrare video, Prigojin îi cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea forţelor sale militare din acest mic oraş.

"Unităţile companiei militare private Wagner practic au încercuit oraşul Bahmut. A rămas un singur drum" pentru a ieşi din încercuire, a declarat Prigojin în această înregistrare video postată pe Telegram de serviciul său de presă.

Prigojin susține că Ucraina aruncă în luptă bătrâni și copii

Pe acelaşi subiect

Potrivit lui Prigojin, forţele sale luptă în prezent mai degrabă împotriva unor bărbaţi în vârstă şi copii decât a armatei profesioniste a Ucrainei.

"Dacă înainte noi ne confruntam cu o armată ucraineană profesionistă, care lupta împotriva noastră, astăzi vedem din ce în ce mai des persoane în vârstă şi copii. Ei luptă, însă viaţa lor în Bahmut este scurtă, o zi sau două", a afirmat Prigojin. "Daţi-le o şansă să părăsească oraşul, el este practic încercuit", a adăugat el.

Înregistrarea video arată apoi trei persoane, un bărbat în vârstă şi doi tineri, care îi cer lui Zelenski în faţa camerei de filmat să le permită să plece din Bahmut. Cu toate că importanţa sa strategică a fost contestată de experţi, Bahmut a devenit un simbol al luptei pentru controlul asupra regiunii industriale Donbas.

Zelenski, care s-a deplasat la faţa locului în decembrie, a jurat că va apăra acest oraş-bastion "cât de mult timp posibil". Comandamentul militar ucrainean a admis marţi o situaţie "extrem de tensionată" în faţa atacatorilor ruşi. Forţele ruse au avansat în ultimele săptămâni la nord şi la sud de Bahmut, ocupând trei dintre cele patru drumuri de aprovizionare ucrainene spre acest oraş.

În prezent, a rămas un singur drum de ieşire, cel din vest, spre Ceasiv Iar, la sud de care ruşii au avansat de asemenea.

Forțele ruse au aruncat în aer un pod vital către Bahmut, a spus poliția ucraineană

Forțele ruse au aruncat în aer peste noapte un pod cheie care leagă orașul asediat Bahmut de satul din apropiere Khromove, au anunat ucrainenii, citaţi de CNN.

Poliția din orașul Konstantinyvka a declarat pentru CNN că speră să repare podul în următoarele zile, deoarece este o arteră vitală pentru extracția civililor și pentru circulația proviziilor şi a muniției.

Podul este, de asemenea, ultima rută principală de alimentare de la Bahmut către orașul Chasiv Yar. Armata poate ajunge încă în oraș dacă traversează câmpurile. 

Un soldat al forțelor speciale din Bahmut a declarat pentru CNN că podul a fost lovit de o rachetă rusă care a format un crater mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Prigojin susține că Bahmut e practic înconjurat și îi cere lui Zelenski să-și retragă armata. Pod aruncat în aer de ruși