Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Filmare din dronă cu iadul din Fortăreaţa Bahmut. Ucrainenii au trimis întăriri, situaţia e "mult mai rea decât cea raportată oficial"

Război în Ucraina, ziua 371. Forțele ruse au efectuat miercuri atacuri necruțătoare asupra orașului Bahmut, din estul Ucrainei, denumit Fortăreaţa Bahmut, relatează Reuters. Ruşii luptă să-i încercuiască aici pe apărătorii ucraineni, în timp ce un oficial american a prezis puține câștiguri teritoriale pe termen scurt pentru Rusia.

de Redactia Observator

la 01.03.2023 , 15:10

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au intensificat atacurile asupra Bahmut, au lansat atacuri limitate lângă Svatove și Kreminna și au reuşit progrese mici la nord de Kreminna. Ruşii au obţinut avansuri tactice în nord de Bahmut și au continuat atacurile în zona orașului Avdiivka din Donețk, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza ultimelor evoluţii de pe front, publicată miercuri. Oficialii ucraineni continuă să raporteze pregătiri ale Rusiei pentru reînnoirea operațiunilor ofensive în regiunile Zaporojie și Herson, deși ISW nu a observat indicii că forțele ruse intenționează să demareze ofensive în aceste direcții. 

Situația din Bahmut este "mult mai rea decât cea raportată oficial"

Între timp, soldații ucraineni au declarat pentru CNN că situația din Bahmut este "mult mai rea decât cea raportată oficial", dar că liniile de aprovizionare nu au fost rupte."Situația din Bahmut este foarte dificilă acum. Este mult mai rău decât ce s-a raportat oficial”, a declarat marți pentru CNN un soldat care nu a vrut să fie identificat. "Este de două ori mai rea faţă de rapoartele oficiale. În toate direcțiile. Mai ales în direcția nordică, unde orcii (rușii) au făcut cel mai mare avans... Înțelegem cu toții că ținem apărarea și murim aici ca să câștigăm timp pentru o contraofensivă în primăvară. Nu putem renunța la fiecare oraș fără luptă", a mai spus soldatul.  Kievul a trimis întăriri suplimentare la Bahmut a declarat ieri adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar posturilor TV ucrainene. 

Vezi și

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Bahmut care avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război a ajuns practic o ruină imensă, relatează Reuters. "Inamicul continuă să avanseze în direcția Bahmut. Nu a oprit valul de ataccuri asupra oraşului", a spus armata ucraineană într-un briefing miercuri dimineață. O victorie aici le-ar deschide calea ruşilor spre ultimele centre urbane rămase din regiunea industrială Donețk. Președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul video de marți seara că bătălia pentru Bahmut a fost "cea mai dificilă", dar că apărarea oraşului este esențială. "Rusia în general nu ține cont de oameni și îi trimite constant în valuri împotriva pozițiilor noastre, intensitatea luptei este în creștere", a spus Zelenski.

85 de atacuri rusești în diferite secțiuni ale liniei frontului în ultima zi

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că forțele ruse au străpuns apărarea ucraineană între două sate la nord de Bahmut, Berkhivka și Yahidne, în încercarea de a înconjura orașul. "Această descoperire pe flancul nordic al lui Bahmut reprezintă o amenințare clară pentru noi", a spus el în comentariile postate pe rețelele de socializare. Deși majoritatea atacurilor rusești s-au concentrat asupra Bahmut și a altor orașe și sate din Donețk, armata ucraineană a spus că forțele sale au respins în ultimele 24 de ore 85 de atacuri rusești în diferite secțiuni ale liniei de front. Reuters nu a putut verifica independent aceste informaţii.

Agenția de presă de stat rusă RIA a postat imagini din dronă cu Bahmut şi un videoclip cu avioane de luptă rusești Su-25 deasupra Bahmut. "Ne bucurăm că sunt ai noștri", spune un bărbat identificat drept un luptător al grupului de mercenari Wagner, care susţine că avioanele i-au ajutat "psihologic". Avioanele ucrainene au lansat trei lovituri în zonele de concentrare a forțelor ruse, a anunțat armata ucraineană într-un comunicat marți seară.

La Washington, un înalt oficial american din Apărare, Colin Kahl, a declarat marţi la o audiere în Congres că linia de front a intrat într-o fază de "măcinare lentă" și că nimic nu sugerează că "rușii pot să cucerească rapid în Ucraina și să obţină câștiguri teritoriale semnificative în anul următor." Kahl a vorbit în timpul unei audieri despre monitorizarea ajutorului militar de aproape 32 de miliarde de dolari pe care administrația președintelui Joe Biden l-a oferit Ucrainei de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022. 

Ucraina a cerut armament pentru a se proteja de atacuri rusești cu rachete și drone care au afectat rețeaua electrică și alte infrastructuri din ţară, au ucis sute de civili și au lăsat milioane de oameni fără electricitate sau apă. Rusia spune că atacurile sale sunt lovituri legitime care vizează slăbirea armatei inamicului, dar Ucraina le prezintă drept un mijloc de intimidare a populaţiei. 

Miniștrii de externe din întreaga lume se vor întâlni la New Delhi miercuri și joi, în contextul războiului din Ucraina și a tensiunilor dintre SUA și China. La întâlnire vor fi prezenți ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat al SUA Antony Blinken, iar China este așteptată să-și trimită ministrul de externe, Qin Gang. India nu vrea ca Ucraina să domine evenimentul, dar subiectul va fi în fruntea agendei, a spus un oficial al ministerului indian de externe.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a repetat marți poziția Moscovei conform căreia este deschisă negocierilor de pace, dar Ucraina și aliații săi occidentali trebuie să accepte anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie după referendumurile din septembrie anul trecut, pe care majoritatea guvernelor le-au declarat ilegale. Forţele Rusiei controlează în continuare aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei. Guvernul lui Zelenski a exclus discuțiile cu Rusia și a cerut ca trupele ruse să se retragă la granițele Ucrainei din 1991, anul în care Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Filmare din dronă cu iadul din Fortăreaţa Bahmut. Ucrainenii au trimis întăriri, situaţia e "mult mai rea decât cea raportată oficial"