Antena Meniu Search
x

Foto Ucrainenii opun o rezistență acerbă în Bahmut, însă iau în calcul să cedeze orașul: "Nu are niciun sens să îl păstrăm cu orice preț"

Forțele ucrainene rămân pe poziții joi dimineața în orașul Bakhmut, aflat în ruină în estul Ucrainei, sub atacul constant al trupelor rusești care încearcă să obțină prima lor victorie majoră de peste jumătate de an, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 07:16

bătălia pentur Bahmut
Ucrainenii opun o rezistență acerbă în Bahmut, însă iau în calcul să cedeze orașul: "Nu are niciun sens să îl păstrăm cu orice preț" - Profimedia Images

Rusia afirmă că preluarea Bakhmut ar deschide calea pentru a controla pe deplin restul regiunii industriale strategice Donbas, care se învecinează cu Rusia, unul dintre principalele obiective ale invaziei sale de acum un an.

Ucraina spune că Bakhmut are o valoare strategică limitată, dar a opus totuși o rezistență acerbă. Nu toată lumea din Ucraina este convinsă că apărarea Bakhmut poate continua la nesfârșit.

„Cred că, mai devreme sau mai târziu, va trebui probabil să părăsim Bakhmut. Nu are niciun sens să îl păstrăm cu orice preț”, a declarat miercuri seara târziu, la radio NV, deputatul ucrainean Serhiy Rakhmanin. „Dar, pentru moment, Bakhmut va fi apărat cu mai multe obiective - în primul rând, pentru a provoca cât mai multe pierderi rusești și pentru a determina Rusia să-și folosească muniția și resursele”.

Nu trebuie permisă prăbușirea niciunei linii de apărare, a mai spus Rakhmanin. „Există două moduri de abordare - o retragere organizată sau o simplă fugă. Iar noi nu putem permite ca fuga să aibă loc în nicio circumstanță”, a spus el.

Pe acelaşi subiect

Bătălie sângeroasă pentru Bakhmut. Armata rusă atacă în valuri

Bătălia pentru Bakhmut a început în urmă cu aproximativ șapte luni, dar în ultimele săptămâni avansurile rusești din trei părți au lăsat apărătorii cu singura cale de ieșire spre vest.

„Există pericolul ca garnizoana noastră din Bakhmut să fie încercuită”, a declarat analistul militar Oleh Zhdanov într-o postare pe YouTube, evaluând situația ca fiind „critică”.

„Inamicul încearcă să taie rutele folosite pentru aprovizionarea forțelor noastre din Bakhmut și să oprească toate mișcările de-a lungul acestora”, a mai spus el. „Forțele rusești nu pot câștiga bătălii de stradă în Bakhmut sau să cucerească orașul prin atacuri frontale. Singura modalitate prin care pot cuceri orașul este să îl încercuiască”.

Jdanov a oferit o descriere grafică a eforturilor Rusiei de a forța trupele ucrainene să abandoneze pozițiile de pe malul estic al râului Bakhmutka.

„Ei aplică ceea ce poate fi descris ca fiind o presiune colosală, cu valuri peste valuri de atacuri. Aduc întăriri în camioane și își iau răniții la bordul acelorași camioane. Acest proces este constant - ca o bandă rulantă - 24 de ore din 24”.

Mii de civili au rămas în Bahmut

Mii de civili au rămas în orașul distrus, care avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război.

Armata ucraineană a declarat miercuri noaptea că rușii încearcă să avanseze spre Bakhmut „fără întrerupere”, iar președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că forțele sale „țin sub control fiecare sector al frontului”.

De asemenea, forțele rusești făceau pregătiri pentru noi atacuri în regiunea centrală Zaporojia și pe frontul sudic din regiunea Herson, a precizat armata. Mai mult de 40 de orașe și sate au fost bombardate, a precizat aceasta, inclusiv centrul regional Herson și alte orașe de pe malul vestic al râului Dnipro, abandonat de Rusia în noiembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii opun o rezistență acerbă în Bahmut, însă iau în calcul să cedeze orașul: "Nu are niciun sens să îl păstrăm cu orice preț"