Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Prima rundă de război". IDF şi Hezbollah duc lupte de gherilă în sudul Libanului. Primul soldat israelian ucis

Armata israeliană și gruparea Hezbollah au anunţat miercuri că duc lupte la sol în sudul Libanului, la o zi după ce Israelul a anunțat o operaţiune militară terestră limitată. Hezbollah a raportat ciocniri în cel puțin două zone din apropierea graniței, susținând că a "respins" un atac israelian. IDF a transmis că folosește muniții de precizie și a confirmat ciocniri "la distanță apropiată" în Liban. Totodată, a anunţat primul deces de la începutul invaziei în Liban, un soldat israelian în vârstă de 22 de ani. Potrivit Sky News Arabia, 14 soldați au fost uciși în confruntările din sudul Libanului.

de Redactia Observator

la 02.10.2024 , 15:56

"Prima rundă de război". IDF şi Hezbollah duc lupte de gherilă în sudul Libanului. Primul soldat israelian ucis "Prima rundă de război". IDF şi Hezbollah duc lupte de gherilă în sudul Libanului. Primul soldat israelian ucis - IDF

Război Israel - Hezbollah. Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat miercuri că trupele din sudul Libanului s-au angajat în luptă cu Hezbollah. Gruparea şiită libaneză a confirmat şi ea ciocniri în cel puțin două zone din apropierea graniței, susținând că a "respins" un atac israelian în localitatea de frontieră Oddaisseh şi anunţând lupte în satul libanez Maroun al-Ras, care se află la aproximativ 2 km de granița Israel-Liban. Potrivit Hezbollah, soldații israelieni au intrat din partea de est, iar luptele continuă. 

Hezbollah a revendicat de asemenea mai mult de zece atacuri cu rachete sau artilerie asupra unor poziţii şi puncte de concentrare ale armatei israeliene în nordul Israelului şi în zona oraşului Haifa.

Confruntările de astăzi cu Forțele de Apărare Israelului în sudul Libanului fac parte din "prima rundă de război", a spus un purtător de cuvânt al Hezbollah. "Forțele noastre și luptătorii de rezistență sunt pe deplin pregătiți să înfrunte și să reziste inamicului", a declarat Mohammad Afif, citat de Reuters și NBC.

Articolul continuă după reclamă

Armata israeliană este angajată "în ciocniri apropiate" în sudul Libanului, a anunţat IDF, care raportează operațiuni în "mai multe zone". "Forțele Brigăzii de Comando, inclusiv soldați din Unitatea Egoz, au localizat și distrus o infrastructură de atac Hezbollah. Trupele, în cooperare cu Forțele Aeriene Israeliene, au eliminat teroriști și au distrus infrastructura teroristă cu muniții de precizie și prin lupte la mică distanţă".  Peste 150 de infrastructuri teroriste au fost distruse în recentele atacuri aeriene, potrivit IDF. 

Pe acelaşi subiect

IDF anunţă moartea primului soldat israelian în Liban

A fost confirmartă şi moartea primului soldat israelian ucis în Liban. Este vorba de căpitanul Eitan Yitzhak Oster, în vârstă de 22 de ani, care a fost ucis miercuri în Liban. Tânărul de 22 de ani era comandant de echipă în unitatea Egoz, o unitate comando, de elită, specializată în războiul de gherilă, potrivit IDF.

Sky News Arabia a relatat, citând surse israeliene, că 14 soldați israelieni au fost uciși în confruntările care au avut loc astăzi în sudul Libanului.

Armata libaneză a confirmat invazia israeliană

Separat, armata libaneză a confirmat invazia israeliană. Potrivit armatei oficiale a Libanului, forțele israeliene au încălcat Linia Albastră, granița patrulată de Națiunile Unite care separă Israelul şi Înălțimile Golan ocupate de Liban, intrând la aproximativ 400 de metri în sudul Libanului. Forțele israeliene "s-au retras după o scurtă perioadă", a spus armata într-o postare pe rețelele de socializare. Reamintim, Hezbollah este un grup non-statal, separat de guvernul și armata libaneză. Autoritățile libaneze nu cotrolează acțiunile Hezbollah.

Potrivit israelienilor, unităţi regulate de infanterie şi blindate s-au alăturat operaţiunilor terestre în sudul Libanului, dar au insistat că aceste operaţiuni vor rămâne limitate şi localizate. După aproape două săptămâni de bombardamente aeriene intense asupra unor ţinte ale Hezbollah în sudul şi estul Libanului, care au provocat peste o mie de morţi, inclusiv civili, şi o operaţiune spectaculoasă prin care au fost detonate de la distanţă mii de dispozitive de comunicaţii ale acestei grupări, acţiune soldată cu zeci de morţi şi mii de răniţi, de asemenea numeroşi civili, armata israeliană a anunţat luni lansarea unei serii de "incursiuni terestre limitare, localizate şi selective" împotriva grupării Hezbollah în sudul Libanului, dar este încă neclară anvergura reală a acestora şi a confruntărilor directe. Israelul susţine totuşi că a reuşit să pătrundă în obiective şi tuneluri ale grupării pro-iraniene în urma operaţiunilor despre care afirmă că le efectuează de circa un an

Hezbollah spune că a împiedicat intrarea unei forţe de infanterie a Israelului în sudul Libanului

Hezbollah a anunţat că a respins miercuri intrarea unei "forţe de infanterie" israeliene care încerca să pătrundă în oraşul de frontieră Oddaisseh, în cadrul ofensivei terestre care a început luni dimineaţa în sudul Libanului, şi că a "provocat pierderi" inamicului. "Luptătorii Rezistenţei Islamice s-au confruntat cu o forţă de infanterie inamică israeliană care a încercat să se infiltreze în satul Odaisseh miercuri devreme, au înfruntat-o, i-au provocat pierderi şi au forţat-o să se retragă", a informat mişcarea într-un comunicat.

În note de informare succesive, Hezbollah a revendicat miercuri dimineaţă, de asemenea, patru atacuri cu baraje de proiectile, rachete sau artilerie lansate peste linia de separare dintre Liban şi Israel împotriva unor poziţii şi concentrări de soldaţi în mai multe zone din nordului Israelului.

Printre acestea s-a numărat o lansare efectuată împotriva unui grup de "forţe inamice" care se aflau în oraşul de frontieră Shtula şi care au fost lovite cu două rachete de calibru înalt de tip "Burkan", cu capacitatea de a transporta focoase de până la jumătate de tonă, conform informaţiilor anterioare ale Hezbollah.

IDF a anunţat luni "incursiuni terestre limitate, localizate şi selective" în Liban

Armata israeliană a anunţat luni începerea unei serii de "incursiuni terestre limitate, localizate şi selective" împotriva ţintelor Hezbollah din sudul Libanului, deşi amploarea lor reală şi nivelul unor potenţiale confruntări directe sunt încă necunoscute.

Israelul a comunicat marţi că unităţi de comando şi aeropurtate au intrat pe teritoriul din sudul Libanului, dar la o distanţă scurtă de frontieră, în cadrul primei operaţiuni terestre anunţate public în Liban. Ulterior, armata a recunoscut că unităţi ale forţelor sale speciale au efectuat raiduri la sol împotriva ţintelor Hezbollah de peste graniţă în decurs de mai multe luni, timp în care au descoperit tuneluri şi depozite de arme sub case de locuit.

Suplimentarea efectivelor din teren cu unităţi de infanterie, cu trupe ale Diviziei a 36-a blindate, între care Brigada "Golani", cărora li s-au alăturat Brigada de blindate 188 şi Brigada de infanterie 6 sugerează faptul că operaţiunea a trecut dincolo de raidurile limitate de comando. Armata israeliană a declarat că operaţiunea terestră vizează în mare parte distrugerea tunelurilor şi a altor infrastructuri din zona frontierei şi că nu are planuri pentru o operaţiune mai amplă care să vizeze capitala Beirut sau oraşe importante din sudul Libanului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Ştiri externe » "Prima rundă de război". IDF şi Hezbollah duc lupte de gherilă în sudul Libanului. Primul soldat israelian ucis