Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Israelul a început incursiuni terestre limitate în Liban. IDF a declarat zonă militară închisă la graniță

Invazia Libanului este iminentă. Israelul a masat la graniţă sute de tancuri iar oficialii israelieni au notificat deja Statele Unite că urmează să intre cu armata în statul vecin. Până atunci, o dronă lansată de Israel a lovit un bloc de locuinţe chiar din centrul Beirutului. Atacul ar fi vizat o grupare palestiniană, iar liderii spun că trei comandanţi au fost ucişi. În acest timp, apar informaţii noi despre operaţiunea de asasinare a liderului grupării Hezbollah. Cel care i-a aflat locaţia exactă ar fi fost un cetăţean din Iran, principalul aliat al militanţilor, care l-ar fi marcat cu o substanţă specială pe liderul teroriştilor. Oficialii americani au declarat pentru NBC că invazia israeliană planificată în sudul Libanului va fi extrem de limitată, cu o durată de zile, nu săptămâni. 

de Redactia Observator

la 30.09.2024 , 22:50

UPDATE: Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o "zonă militară închisă" în localităţile de frontieră.

Armata libaneză "îşi repoziţionează şi îşi regrupează forţele" la frontiera de sud

Canalul local Al-Manar, afiliat Hezbollah, a anunţat "tiruri sioniste de artilerie" în apropierea satelor frontaliere Wazzani, Valea Khiam, Alma Al-Chaab şi Naqoura, în timp ce agenţia naţională libaneză ANI a raportat "importante tiruri de artilerie împotriva Wazzani".

Vezi și

Aceste sate sunt în faţa localităţilor israeliene declarate "zonă militară închisă" de armata israeliană, la câteva ore după ce ministrul israelian al apărării dăduse de înţeles că ar putea fi lansate operaţiuni terestre împotriva Hezbollah.

Pe acelaşi subiect

UPDATE: Israelul a început incursiuni terestre limitate în Liban. IDF a declarat zona militară închisă la graniță

Oficialii americani au declarat pentru NBC că invazia israeliană planificată în sudul Libanului va fi extrem de limitată, cu o durată de zile, nu săptămâni. Forțele israeliene vizează infrastructura Hezbollah de lângă graniță, inclusiv lansatoare de rachete și rachete, stocuri de arme și facilități militare subterane. Israelul planificase inițial o operațiune la scară largă în sudul Libanului, dar după discuții cu oficialii administrației Biden în weekend, s-a decis să reducă operațiunea.

SUA: "Ei ne-au informat în legătură cu un anumit număr de operaţiuni"

"Ei ne-au informat în legătură cu un anumit număr de operaţiuni. Ei ne-au spus pentru moment că este vorba de operaţiuni limitate centrate pe infrastructura Hezbollahului lângă frontieră, însă noi continuăm să discutăm asupra acestui subiect", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a precizat ulterior că Israelul desfăşoară "acum" operaţiuni terestre "limitate" ce vizează Hezbollahul în sudul Libanului, după ce iniţial nu era clar dacă aceste operaţiuni sunt în curs sau în stadiu de planificare. "Ei ne-au informat că desfăşoară acum ceea ce ei spun că sunt operaţiuni limitate ce vizează infrastructuri ale Hezbllah lângă frontieră", a declarat Miller.

El a refuzat să ofere detalii asupra acestor conversaţii, lăsând Israelul "să vorbească despre operaţiunile sale militare"."Noi am avut conversaţii cu ei asupra acestor operaţiuni, însă calendarul, obiectivul, ritmul acestor operaţiuni - să-i lăsăm pe ei să vorbească", a afirmat Matthew Miller.

Biden a declarat că se opune operaţiuni militare terestre în Liban

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că se opune lansării de către Israel a unei operaţiuni militare terestre în Liban, în urma relatărilor conform cărora Washingtonul este la curent cu lansarea iminentă a unei astfel de ofensive împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah, relatează agenţiile AFP şi EFE, scrie Agerpres.

"Sunt mult mai la curent decât credeţi şi vreau ca ei (Israelul n.red) să se oprească. Avem nevoie de o încetare a focului, acum!", a indicat Biden, răspunzând unei întrebări din partea presei despre intenţiile Israelului de a lansa o operaţiune terestră în Liban, după ce în ultimele zile armata israeliană a decimat în atacuri aeriene ţintite conducerea organizaţiei Hezbollah, ucigându-l inclusiv pe liderul acesteia, Hassan Nasrallah.

De partea sa, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a afirmat de asemenea în faţa presei că SUA şi Israelul încă discută "despre cea mai bună cale de urmat".

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Război Israel - Hezbollah. A fost o noapte albă în Beirut. O explozie puternică a zguduit oraşul. Zeci de autospeciale de pompieri şi ambulanţe au împânzit centrul şi sute de oameni au ieşit speriaţi pe străzi, de teamă că o altă dronă ar putea lovi oricând.

Drona lansată de Israel a lovit un bloc de locuinţe de 10 etaje, din districtul Kola, la 5 kilometri de aeroportul internaţional din Beirut. În clădire, pe lângă civili, s-au aflat mai mulţi membri al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, o grupare ce a deturnat mai multe avioane în anii '70, dar care nu s-a implicat direct în conflictul dintre Israel şi Hezbollah. Gruparea spune că şi-a pierdut 3 lideri, însă oficialii libanezi spun că doar un om a murit şi alţi 16 au fost răniţi.

O dronă lansată de Israel a lovit un bloc de locuinţe chiar din centrul Beirutului

Drona a cazut chiar în noaptea în care Jean-Noel Barrot, ministrul francez de externe, a cerut o încetare a focului între cele două tabere.

"Schimbăm realitatea strategică în Orientul Mijlociu. Schimbarea balenţei de putere aduce cu sine posibilitatea ca noi alianţe să fie create în regiune, dintr-un motiv simplu: câştigăm. Inamicii şi aliaţii văd Israelul aşa cum e - o ţară puternică şi determinată", spune Benjamin Netanyahu.

O analiză The Guardian arată că atacul pune sub semnul întrebării lista zonelor considerate sigure pentru civili.

Naim Qassem, liderul interimar al militanţilor Hezbollah, a anunţat, în prima sa declaraţie de când a preluat mandatul, că trupele sale se pregătesc pentru o posibilă invazie terestră a israelienilor, care însă ar atrage atenţia Occidentului.

"Care este apetitul comunităţii internaţionale pentru un alt război la scară largă? Israelul a fost ocupat în Gaza, în ultimul an. Au fost multe critici pentru dezastrul provocat în Gaza. Acum, este un risc să vedem scene asemănătoare în Liban. Asta ar însemna mai multă presiune internaţională asupra Israelului", spune Joe Federman, Associated Press.

Între timp, apar noi informaţii despre asasinarea fostului lider Hezbollah Hassan Nasrallah. Un raport, momentan încă neconfirmat, publicat de Le Parisien, arată că agenţii Mossad s-au infiltrat în cercul lui de apropiaţi.

Serviciile secrete israeliene au introdus o cârtiţă care a reuşit să câştige încrederea lui Hassan Nasrallah

Serviciile secrete israeliene au introdus o cârtiţă care a reuşit să câştige încrederea militanţilor, inclusiv a lui Hassan Nasrallah. Cârtiţa ar fi dat mâna cu şeful teroriştilor şi astfel l-ar fi marcat cu o substanţă specială, care a permis armatei să execute operaţiunea „Noul Ordin“. La scurt timp, escadrila 69 de avioane F-15 a lansat bombe americane de 900 de kilograme.

Gruparea teroristă încearcă acum să-şi aleagă un nou lider. Principalii candidaţi sunt Naim Qassem, actualul secretar general interimar, şi Hashem Safieddine, vărul lui Hassan Nasrallah.

Israelul ar fi informat SUA asupra lansării iminente a unei operaţiuni terestre în Liban 

Israelul a informat Statele Unite că planifică o operaţiune terestră limitată în Liban şi a cărei lansare este iminentă, relatează luni Washington Post citând un oficial american neprecizat, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Operaţiunea ar putea fi de o amploare mai redusă decât cea din timpul războiului purtat de Israel în 2006 împotriva organizaţiei şiite pro-iraniene Hezbollah şi ar urma să fie axată pe asigurarea securităţii comunităţilor din apropierea frontierei, potrivit aceluiaşi oficial.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a adresat în acest timp poporului iranian un mesaj, în care avertizează că "nu există niciun loc în Orientul Mijlociu" pe care armata israeliană să nu-l poată atinge, după ce în ultimele zile Israelul a decimat în atacuri ţintite conducerea organizaţiei Hezbollah, ucigându-l inclusiv pe liderul acesteia, Hassan Nasrallah, şi a promis că regimul "teocraţilor fanatici" de la Teheran va fi înlăturat mai devreme decât ar crede cetăţenii iranieni, transmite AFP.

"În fiecare zi, acest regim aruncă regiunea noastră mai profund în întuneric şi război (...) În fiecare zi, marionetele sale sunt eliminate (...) Nu există niciun loc în Orientul Mijlociu care să nu poată fi atins de Israel", afirmă Netanyahu în mesajul prin care încearcă să atragă de partea sa poporul iranian.

''Cu fiecare clipă, regimul vă apropie de abis, pe voi, nobilul popor persan. Marea majoritate a iranienilor ştiu că regimului lor nu-i pasă câtuşi de puţin de ei", mai spune premierul israelian.

Mesajul său a fost difuzat la câteva ore după ce un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran a declarat că Iranul nu intenţionează să desfăşoare trupe combatante în Liban sau în Fâşia Gaza pentru a lupta împotriva Israelului. 

Mesajul său a fost difuzat la câteva ore după ce un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran a declarat că Iranul nu intenţionează să desfăşoare trupe combatante în Liban sau în Fâşia Gaza pentru a lupta împotriva Israelului. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Ştiri externe » Israelul a început incursiuni terestre limitate în Liban. IDF a declarat zonă militară închisă la graniță