Antena Meniu Search
x

Primele imagini de la locul prăbuşirii avionului Il-76, publicate de ruşi. Nu au prezentat încă dovezi că la bord se aflau prizonieri ucraineni

Avion rusesc doborât. Rusia susţine că a început decriptatea cutiilor negre ale avionului militar doborât miercuri lângă frontiera ucraineană, avion ce avea la bord, potrivit Moscovei, 65 de prizonieri ucraineni, informaţii pe care Kievul încearcă să le elucideze. Ruşii au difuzat joi seara ceea ce ei pretind că sunt primele imagini de la locul unde s-a prăbuşit aeronava Iliuşin Il-76. Casa Albă a spus că nu are suficiente informații pentru a determina ce s-a întâmplat cu avionul şi ce avea la bord. La fel, nici ONU nu poate stabili circumstanțele prăbușirii Il-76.

de Redactia Observator

la 26.01.2024, 13:34

Vezi și

Un avion de transport militar Il-76 s-a prăbușit miercuri la 50 de kilometri nord-est în Belgorod. Ministerul rus al Apărării susține că la bord se aflau 65 de soldați ai forțelor armate ucrainene capturați, care erau transportaţi pentru schimb, șase membri ai echipajului și trei însoțitori. Direcția de Informații Militare din Ucraina a transmis că "nu deține informații fiabile și cuprinzătoare" despre cine se afla la bordul avionului. Rusia nu a prezentat dovezi că acești prizonieri se aflau într-adevăr în avion. Ucrainenii nu au confirmat, dar nici infirmat că la bord se aflau militari ucraineni. Şi la fel, nu au confirmat, dar nici infimat în mod oficial că ei au doborât avionul. 

Avion rusesc doborât. Ce arată imaginile publicate

Într-o înregistrare video de aproape 40 de secunde, Comitetul de anchetă rus, însărcinat cu ancheta declanşată de Moscova pentru "terorism", sunt prezentate mai multe planuri ale unei zone împădurite şi ale unui câmp înzăpezit, relatează AFP.  Pot fi văzuţi mai mulţi copaci culcaţi la pământ şi o bucată mare de tablă îndoită, însă niciun semn din enorma carcasă a avionului militar Il-76 a cărui lungime atinge aproape 50 de metri.

La sol, pe zăpadă, înregistrarea video arată resturi greu indentificabile şi rămăşiţe din unul-două trupuri umane, neclare, precum şi câteva urme de sânge. AFP nu a putut identifica deocamdată locul în care a fost făcută înregistrarea video, nici când a fost realizată aceasta. În înregistrarea video difuzată de anchetatorii ruşi, niciun element nu atestă direct prezenţa acestor prizonieri ucraineni.

Pe acelaşi subiect

Avion rusesc doborât. Ce susţin ruşii

Imaginile publicate joi seară arată, potrivit propagandiştilor Moscovei, fragmente de cadavre împrăştiate pe o zonă mare, resturi de îmbrăcăminte destinată prizonierilor și un tatuaj "nazist" pe o bucată de mână. Ruşii mai pretind că găurile din fragmentele fuzelajului demonstreză că aeronava a fost lovită cu o rachetă antiaeriană. 

Între timp Mash, un popular canal rusesc de Telegram, a relatat că dacă Ucraina nu furnizează Rusiei mostre de ADN ale tuturor celor 65 de prizonieri de război care au murit în prăbușirea avionului Il-76, aceștia vor fi îngropați în saci numerotați într-un mormânt nemarcat. Nimeni nu va avea acces la cadavre fără date ADN. Pentru a primi cadavrele soldaților morți, Ucraina trebuie să mai îndeplinească o condiție, să le organizeze transportul.

O listă a militarilor prizonieri a fost publicată cu o zi înainte de propagandista rusă Margarita Simonyan, şefa de la Russia Today. Lista a fost contestată de canalele ucrainene de Telegram pentru că ar include unul sau mai multe nume de prizonieri care au fost deja schimbaţi.

Un reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina,  Andrei Iusov, a declarat joi că partea ucraineană nu va comenta informațiile care sunt răspândite de propaganda rusă. Iusov a mai spus că Ucraina este interesată să continue schimburile de prizonieri. Şi şeful Comitetului pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, Andrei Kartapolov, a spus că schimburile de prizonieri vor continua, deci nu vor fi suspendate sau abandonate. 

Ruşii susţin că aeronava Il-76 a fost doborâtă de armata ucraineană cu arme occidentale. Resturi de rachetă şi sute de găuri de şrapnel au fost găsite în fragmentele aeronavei, relatează agenţia de stat RIA Novosti. Numărul de coadă al aeronavei este RF-86828, scrie Mediazona.

Este un avion produs în 1981 iar zborurile sale nu au fost urmărite de plaftormele Flightradar24 și Planefinder. Echipajul rusesc de la bord, toţi decedaţi, era format din comandantul navei Stanislav Bezzubkin, asistentul său V. Chmirev, navigatorul Alexei Vysokin, doi ingineri de zbor Andrei Piluev şi S. Zhitenev şi un operato radio I. Sablinsky.

Avion rusesc doborât. Ce susţin ucrainenii

La rândul său, Ucraina, care rămâne prudentă asupra acestui episod, nu a confirmat că a doborât avionul, însă a subliniat dorinţa sa de a continua să vizeze ţinte militare pe teritoriul rus. Serviciul de Informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a subliniat lipsa de "informaţii fiabile şi complete" asupra pasagerilor din avion. La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o anchetă internaţională pentru a face lumină asupra acestui caz.

Totodată, Andrei Yusov, a declarat ieri că serviciile ucrainene au informaţii că avionul Il-76 trebuia să transporte oficiali ruși la bord, dar în ultimul moment, FSB le-a interzis îmbarcarea. După incident, doar cinci cadavre au fost livrate la morga locală. Ucrainenii mai susţin, şi ei fără dovezi, că reprezentanții Ministerului rus pentru Situații de Urgență care au ajuns miercuri la fața locului au fost, practic, alungați de reprezentanții FSB și ai armatei și nu au avut voie să inspecteze locul și să localizeze epava, conform protocolului.

ONU nu poate confirma prezența prizonierilor la bord

Organizația Națiunilor Unite (ONU) nu a putut stabili dacă  la bordul avionului Il-76 doborât în ​​regiunea Belgorod se aflau prizonieri de război ucraineni. "ONU nu este în măsură să verifice aceste rapoarte sau circumstanțele accidentului. Ceea ce este clar este că incidentul a avut loc în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și al războiului în desfășurare..Pentru a evita escaladarea ulterioară, solicităm tuturor celor implicați să se abțină de la acțiuni, retorică sau acuzații care ar putea aprinde și mai mult un conflict deja periculos...Solicităm părților să continue schimbul de prizonieri de război", a declarat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo.

Ea a reamintit că, potrivit autorităților ruse, la bordul avionului se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni, șase membri ai echipajului ruși și trei militari ruși. Ea a adăugat că, potrivit Kievului, aeronava ar fi putut transporta rachete pentru sistemele S-300. "Înțelegem că atât Rusia, cât și Ucraina efectuează investigații separate asupra incidentului, iar Ucraina a cerut o anchetă internațională. Organizația Națiunilor Unite nu poate verifica aceste rapoarte sau circumstanțele dezastrului."

Rusia a convocat a reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a obţine o "condamnare"  a acţiunilor atribuite Ucrainei, dar nu a obţinut reacţia dorită. "Occidentul încă nu a condamnat atacul terorist al regimului de la Kiev care a doborât Il-76", a declarat azi Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Primele imagini de la locul prăbuşirii avionului Il-76, publicate de ruşi. Nu au prezentat încă dovezi că la bord se aflau prizonieri ucraineni