Antena Meniu Search
x

Procesul aderării Finlandei şi Suediei la NATO riscă să fie îngheţat, avertizează șefa guvernului finlandez

Şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a avertizat marţi că aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO ar putea fi îngheţată dacă până la summitul de la Madrid, din 28-30 iunie, nu se ajunge la un acord cu Turcia, care blochează candidaturile celor două ţări nordice, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 15.06.2022 , 09:23

Procesul aderării Finlandei şi Suediei la NATO riscă să fie îngheţat, avertizează șefa guvernului finlandez
Procesul aderării Finlandei şi Suediei la NATO riscă să fie îngheţat, avertizează șefa guvernului finlandez - Twitter

Orice acord de aderare la Alianţa Nord-Atlantică trebuie să fie aprobat cu unanimitate de cele 30 de state membre.

''Cred că este extrem de important să mergem înainte în acest stadiu. Dacă nu ne reglăm aceste chestiuni înainte de Madrid, situaţia riscă să treneze'', a afirmat Sanna Marin. ''Nu ştim pentru cât timp, dar situaţia ar putea fi îngheţată pentru o perioadă'', a explicat ea în timpul unei vizite în Suedia.

Ankara acuză Suedia şi Finlanda că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupare calificată drept ''teroristă'' de Turcia şi de aliaţii săi occidentali.

Articolul continuă după reclamă

Sanna Marin a subliniat că Suedia şi Finlanda iau în serios îngrijorările Turciei şi doresc să ''corecteze neînţelegerile, dacă acestea există''.

Ea a spus că Turcia declarase că cele două ţări nordice vor fi binevenite în NATO, dar că Ankara şi-a schimbat discursul după ce au fost depuse cererile de aderare.

În mod tradiţional neutre, Finlanda şi Suedia au decis să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Procesul aderării Finlandei şi Suediei la NATO riscă să fie îngheţat, avertizează șefa guvernului finlandez