Antena Meniu Search
x

Femeie judecată pentru că și-a ucis tatăl vitreg care a violat-o de la 12 ani, apoi i-a devenit soț și proxenet. Procesul lui Valerie Bacot

O franțuzoică de 40 de ani, Valerie Bacot, este judecată pentru uciderea tatălui ei vitreg care ulterior i-a devenit soț. Ea a recunoscut că l-a împușcat, dar susține că a fost abuzată ani la rând de soţului ei, fiind pusă să se prostitueze. Procesul intens mediatizat a început luni în Franța.

de Redactia Observator

la 21.06.2021, 18:16

Procesul lui Valérie Bacot. Femeia este acuzată că și-a ucis tatăl vitreg care a violat-o de la 12 ani, apoi i-a devenit soț și proxenet
Valerie Bacot - Profimedia

Valérie Bacot susține că a fost abuzată sexual de către tatăl vitreg încă de când avea 12 ani și că s-a prostituat pentru bărbatul care i-a devenit soţ. Are patru copii cu agresorul ei și susţine că bărbatul ar fi fost în stare să-i omoare pe toţi. Se așteaptă ca Bacot să spună la tribunal că toți apropiații știau că bărbatul era un prădător sexual şi un tip foarte violent, dar nimeni nu a făcut nimic pentru a o ajuta.  „Oamenii nu au ascultat”. Femeia va spune la proces că nu avea unde să meargă şi nimeni la care să apeleze, nu avea bani și a fost mai bine de două decenii sub controlul lui Daniel Polette (n.r. soţul ucis). Trăia zilnic sub teroare, amenințări și violență.

Procesul scoate din nou la lumină violența domestică din Franța și vine după o săptămână în care trei femei au fost ucise de foști parteneri într-o țară care are una dintre cele mai mari rate de feminicid, definit drept uciderea unei femei de către un actual sau fost partener. Până în acest an cel puțin 55 de femei au fost ucise de un actual sau fost partener în Franța, conform The Guardian.

Povestea tristă de viaţă prin care a trecut Valérie Bacot

În mai, Fayard, una dintre cele mai cunoscute edituri din Franța, a publicat povestea lui Bacot - ”Toată lumea știa”. Cartea este o lectură sumbră: 198 de pagini care spun povestea dură care a început atunci când Bacot, cu o mamă alcoolică și un tată în mare parte absent, avea 12 ani, iar tatăl vitreg Polette a violat-o. La acea vreme, ea spune că habar nu avea ce i s-a întâmplat și că și-a dat seama doar după o lecție de biologie la școală.

Pe acelaşi subiect

Daniel Polette, tatăl vitreg care i-a devenit mai târziu soţ, a fost închis pentru incest în 1995, dar i s-a permis să se întoarcă la familie, inclusiv la tânără, după trei ani şi a continuat să o violeze. „Nimănui nu i s-a părut bizar că Daniel s-a întors să locuiască cu noi de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic”, spune ea în carte. „Toată lumea știa, dar nimeni nu a spus nimic.” Într-o zi, a auzit-o pe mama ei spunând: „Nu mă bag atâta timp cât nu rămâne însărcinată”. 

La 17 ani a rămas însărcinată, iar Polette s-a mutat cu ea într-un apartament şi au trăit ca soţ şi soţie. Au urmat încă trei copii, alături de bătăi şi abuzuri aproape zilnice.

Bacot scrie că ea și copiii au trăit cu frică. El i-a spart nasul, a lovit-o în cap cu un ciocan, i-a aranjat întâlniri lesbiene, pe care le-a filmat, și a ținut-o prizonieră. Ea nu avea voie să vorbească cu nimeni când ieșea la cumpărături și el a ajuns să-i spioneze prietenii și rudele, povestește ea. Apoi Polette a decis să o prostitueze pe Bacot. 

Pe 13 martie, după ce a fost violată de un client, a luat pistolul pe care soțul ei l-a ascuns între scaunele mașinii și l-a împușcat pe Polette. „Aceasta este o femeie care a fost distrusă și devastată, nu doar de lipsa dragostei materne, de violuri, de lovituri, de denigrare, de prostituție, ci și, mai ales, de indiferența societății”, scriu avocații lui Bacot.

În cartea sa, Bacot spune că este adesea întrebată de ce nu și-a părăsit soțul. „Cred că dacă nu ați trăit acest tip de viață este dificil de înțeles. Când viața ta de zi cu zi este o serie de lovituri, amenințări, insulte și umilințe, ajungi să fii incapabil de gândire ... partenerul tău te-a spălat pe creier. Și crezi că tot ce spune el este adevărat. Crezi că problema este cu tine și nu cu el și că meriți tot ce primești ”, explică ea.

Janine Bonaggiunta, specialist în cazuri de violenţă domestică a declarat că există o „inerție” în societate în a ajuta femeile și pe copiii lor să scape de agresori. „Când am auzit această poveste, primul meu gând a fost că a început cu o fetiță care nu a fost ajutată, care a fost o victimă a violenței, la care părinții ei au fost complici”. „L-a ucis, dar nu este un criminal. Ea a fost victima. ”

Cazul ei seamănă cu cel al lui Jacqueline Sauvage, care a devenit o cauză celebră în Franța pentru militanții împotriva violenței față de femei și fete. Sauvage a fost căsătorită timp de 47 de ani cu un alcoolic violent despre care a spus că a violat-o și a bătut-o pe ea și pe cele trei fiice ale sale și l-a abuzat pe fiul ei. În septembrie 2012, la o zi după ce fiul ei s-a spânzurat, Sauvage și-a împușcat soțul.

Avocata Nathalie Tomasini a reprezentat-o ​​și pe Sauvage și a făcut apel pentru ca instanța să „împingă limitele autoapărării aplicate situațiilor de violență conjugală”. Jacqueline Sauvage a fost găsită vinovată de crimă și condamnată la 10 ani de închisoare. În 2016, după trei ani de închisoare, a fost grațiată de președintele de atunci, François Hollande, și eliberată.

Luni, procurorul va argumenta că fapta lui Bacot a fost premeditată. În carte, Bacot spune că se temea că Polette intenționează s-o violeze pe fiica lor adolescentă și că a decis că: „Acest lucru trebuie să se oprească”. Avocata Janine Bonaggiunta spune că apărarea va argumenta că Bacot și-a împușcat soțul pentru că „era o chestiune de supraviețuire”.

"S-ar putea argumenta că a fost premeditată, dar aceasta era o femeie care fusese tiranizată întreaga ei viață, el controla totul și acesta era singurul mod în care putea ieși din această situație", a spus Bonaggiunta pentru The Guardian.

„Textele legale sunt clare: ea l-a ucis. Nu există un text legal care să protejeze femeile de acest gen care au fost bătute ani buni și pentru ca acest lucru să fie luat în considerare așa cum există în Canada. Este clar că fusese lovită în mod repetat, iar creierul ei nu funcționa corect în acel moment. Într-o anumită măsură s-ar putea argumenta că nu avea de ales”, susține ea.

Procesul lui Bacot va dura o săptămână.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Stiri externe » Femeie judecată pentru că și-a ucis tatăl vitreg care a violat-o de la 12 ani, apoi i-a devenit soț și proxenet. Procesul lui Valerie Bacot