Procurorii taiwanezi caută răspunsuri inclusiv în România, după explozia pagerelor în Liban. De ce e vizată țara noastră
Procurorii taiwanezi au declarat joi că au interogat până acum patru persoane în calitate de martori în ancheta lor privind o companie taiwaneză legată de pagerele care au explodat săptămâna trecută în Liban, căutarea de răspunsuri în rezolvarea acestui mister implicând inclusiv România, potrivit Reuters.
Surse de securitate au declarat că Israelul este responsabil pentru exploziile pagerelor, o acţiune care a ridicat pericolul în creştere al unui conflict între cele două părţi. Israelul nu a confirmat, dar nici nu a negat implicarea sa.
Modul şi momentul în care pagerele au fost înarmate şi detonate de la distanţă rămân un mister public, iar vânătoarea de răspunsuri a implicat Taiwan, Bulgaria, Norvegia şi România.
Procurorii taiwanezi caută răspunsuri inclusiv în România
Compania Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, a declarat săptămâna trecută că nu a fabricat dispozitivele utilizate în atac şi că firma BAC, cu sediul în Ungaria, căreia i-au fost atribuite pagerele, avea licenţă pentru utilizarea mărcii sale. Guvernul taiwanez a declarat, de asemenea, că pagerele nu au fost fabricate în Taiwan.
- Expert, despre raidurile din Liban şi atacul cu pagere: "Netanyahu încearcă să rămână la putere cu preţul...
- Iranul interzice dispozitivele de comunicaţii după exploziile pagerelor din Liban
- O tânără de sub 30 de ani, "creierul" operațiunii cu pagere din Liban. Cum au fost păcăliți militanții Hezbollah
- Armata israeliană a bombardat noi ținte în Liban. Liderul Hezbollah promite răzbunare, după ce 37 de oameni au...
- Oamenii din Liban se tem să mai deschidă orice dispozitiv, după explozia pagerelor. Medic: Cine a făcut asta este...
Un purtător de cuvânt al biroului procurorilor din districtul Shilin din Taipei, care a condus ancheta privind Gold Apollo, a declarat că, pe lângă cele două persoane interogate săptămâna trecută, a interogat şi un angajat actual şi un fost angajat în calitate de martori.
Firma care a fabricat pagerele nu a comentat situația
„Procesăm acest caz cu celeritate şi încercăm să găsim o soluţie cât mai curând posibil”, a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să numească persoanele interogate sau să spună dacă procurorii intenţionează să interogheze şi alte persoane.
Săptămâna trecută, procurorii i-au interogat pe preşedintele şi fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, şi pe Teresa Wu, singura angajată a unei companii numite Apollo Systems.
Gold Apollo nu a comentat această anchetă şi nu a răspuns joi la o nouă solicitare de comentarii. Reuters nu a reuşit să ia legătura cu Wu pentru comentarii. Niciunul dintre cei doi nu a răspuns întrebărilor reporterilor săptămâna trecută, când au părăsit biroul procurorilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰