Antena Meniu Search
x

Proteste masive în Ungaria. Legea orelor suplimentare a scos mii de oameni în stradă

Ungaria pare să o ia pe urmele Franţei. Mii de oameni au protestat, pentru a doua noapte la rând, din cauza aşa-numitei legi a sclaviei. Ea măreşte numărul de ore suplimentare impuse angajaţilor.

la 14.12.2018, 22:12
Vezi și

Ungaria pare să o ia pe urmele Franţei. Mii de oameni au protestat, pentru a doua noapte la rând, din cauza aşa-numitei legi a sclaviei. Ea măreşte numărul de ore suplimentare impuse angajaţilor. În acelaşi timp, Guvernul ungar este acuzat că încearcă să influenţeze magistraţii prin intermediul unei legi care oferă mai multă putere ministrului Justiţiei.

Adunaţi în faţa Parlamentului ungar, cei aproximativ trei mii de protestatari au încercat să treacă de cordoanele poliţiei. În mare parte tineri, ei au fost îndepărtaţi cu gaze lacrimogene.

Transformată într-o confruntare violentă, manifestaţia a continuat în faţa sediului partidului Fidesz, care se află la guvernare. Oamenii sunt nemulţumiţi din cauza unei noi legi, potrivit căreia fiecare angajat poate efectua până la 400 de ore suplimentare pe an. Până acum, limita era de 250 de ore.

Pentru programul prelungit, banii nu sunt plătiţi imediat, ci pe parcursul a trei ani. Sindicatele susţin că legea a fost elaborată la cererea companiilor străine din Ungaria, care se confruntă cu o criză acută a forţei de muncă.

Cel mai longeviv premier din Ungaria post-comunistă a fost acuzat în repetate rânduri că încearcă să preia controlul instituţiilor independente şi al presei. Conform unei noi legi adoptate, ministrul Justiţiei va avea atribuţii sporite în numirea judecătorilor.

Aflat la putere din 2010, Viktor Orban este acuzat de Opoziţie că a încercat să distrugă mecanismele de verificare şi control în domeniul Justiţiei.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Proteste masive în Ungaria. Legea orelor suplimentare a scos mii de oameni în stradă