Antena Meniu Search
x

Foto Proteste în Indonezia, după ce a fost aprobat noul cod penal care interzice sexul în afara căsătoriei

Oamenii au ieşit în stradă în Indonezia, după ce parlamentul a aprobat marţi un nou cod penal care interzice sexul în afara căsătoriei, cu o pedeapsă de până la un an de închisoare, o măsură ce se aplică inclusiv străinilor, relatează Reuters, citat de news.ro. Măsura ar putea afecta până şi turismul, Indonezia fiind una dintre marile destinaţii de vacanţă ale lumii. 

de Redactia Observator

la 06.12.2022, 14:17

Noile legi controversate, care se aplică atât indonezienilor, cât şi străinilor, includ, de asemenea, interdicţia de a insulta preşedintele sau instituţiile statului şi de a exprima opinii contrare ideologiei statului.

Noul cod penal este parte a unei serii de modificări legale despre care criticii spun că subminează libertăţile civile în cea de-a treia democraţie ca mărime din lume.

Deputaţii au salutat adoptarea codului penal. Statul din Asia de Sud-Est discută despre revizuirea acestuia încă de când şi-a declarat independenţa faţă de olandezi. "Vechiul cod aparţine moştenirii olandeze şi nu mai este relevant acum", a declarat în parlament Bambang Wuryanto, şeful comisiei parlamentare însărcinate cu revizuirea legilor.

Aprobarea noului cod penal vine în ciuda faptului că grupurile de afaceri au avertizat că ar putea afecta imaginea Indoneziei ca destinaţie turistică şi de investiţii.

Pe acelaşi subiect

Indonezia a înregistrat o creştere a conservatorismului religios în ultimii ani

Indonezia, cea mai mare naţiune cu majoritate musulmană din lume, a înregistrat o creştere a conservatorismului religios în ultimii ani, iar experţii juridici sugerează că noile legi privind moralitatea şi un articol separat privind dreptul cutumiar vor consolida la nivel local legile discriminatorii şi cele inspirate de sharia, legea islamică.

Opozanţii proiectului de lege au evidenţiat articolele despre care spun că sunt regresive din punct de vedere social, că vor limita libertatea de exprimare şi că reprezintă un "regres uriaş" în asigurarea păstrării libertăţilor democratice după căderea liderului autoritar Suharto, în 1998.

Potrivit CNN, cercetătorul de la Human Rights Watch Indonezia, Andreas Harsono, a spus că legile sunt "un regres pentru declinul în care este deja libertatea religioasă din Indonezia", avertizând că "necredincioșii ar putea fi urmăriți penal și închiși".

Pedeapsa pentru adulter poate intra în vigoare doar dacă există părţi care depun plângeri la autorităţi, potrivit noilor prevederi. Pentru cei care sunt căsătoriţi, partea îndreptăţită să depună plângere este soţul sau soţia făptaşului. Legea permite, de asemenea, părinţilor persoanelor necăsătorite să îi denunţe pe aceştia pentru că întreţin relaţii sexuale.

Convieţuirea înainte de căsătorie va fi, de asemenea, interzisă, iar cei condamnaţi ar putea fi pasibili de o pedeapsă cu şase luni de închisoare.

Proiectul anterior al acestui cod urma să fie adoptat în 2019, dar a declanşat proteste la nivel naţional, zeci de mii de persoane participând la demonstraţii. Mulţi protestatari, mai ales studenţi, au ieşit în stradă în oraşele din Indonezia şi au avut loc confruntări cu forţele de ordine în capitala Jakarta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Proteste în Indonezia, după ce a fost aprobat noul cod penal care interzice sexul în afara căsătoriei