Video Proteste în mai multe ţări din Uniunea Europeană, din cauza restricţiilor impuse pentru combaterea coronavirusului
În Europa, unii reintră, alţii ies din carantină. Germania se gândeşte să impună un lockdown scurt şi dur, în timp ce Ungaria, în ziua în care s-a anunţat un număr record de morţi, a început relaxarea. Ar vrea să se relaxeze şi italienii, iar pentru asta mii de oameni au ieşit în stradă la Roma.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Afaceriştii din mai multe state europene susţin că restricţiile impuse i-au băgat în sărăcie.
Din toată Italia, sute de proprietari de restaurante, săli de fitness şi magazine s-au adunat la Roma. Sunt furioşi. Spun că restricţiile din ultimul an i-au adus în pragul sărăciei. Oamenii au defilat prin centrul Romei şi au încercat să intre cu forţa în sediul Parlamentului: "Mi-au spus să închid, dar voi continua să ţin deschis indiferent de reguli. Aşa că, de mâine, trebuie să îmi urmaţi exemplul, trebuie să deschideţi şi să ţineţi deschis, pentru că nimeni nu îţi poate spune să îţi închizi afacerea".
Oficialii italieni spun că nu e loc de relaxare tocmai acum. Aproape 4.000 de italieni au murit în ultima săptămână în urma infecţiei cu noul coronavirus şi peste 100.000 au aflat că sunt infectaţi. În încercarea de a ţine focarele sub control, în toată ţara, agenţi de Poliţie au fost trimişi să ia probe din mijloacele de transport în comun, pentru a vedea dacă virusul este prezent pe suprafeţele din tramvaie şi autobuze. Iar pentru a accelera campania de imunizare, în Veneţia, oamenii sunt vaccinaţi şi pe celebrele vaporaşe destinate plimbărilor pe canale.
Spectrul unui lockdown sever se abate şi asupra Germaniei. Pare să nu existe altă soluţie în faţa agresivităţii cu care au fost loviţi de al treilea val al pandemiei.
Ungaria a început relaxarea în ziua în care a înregistrat cel mai mare număr de decese provocate de coronavirus
Ca un paradox, anunţul cancelariei de la Berlin vine în momentul în care land-ul Saarland, din vestul ţării, a devenit primul care a făcut paşi spre reîntoarcere la normalitate. Terasele, sălile de cinema şi teatrele s-au umplut de oameni ca în vremurile bune.
Lângă noi, Ungaria începe relaxarea chiar în ziua în care a înregistrat un record absolut al deceselor - 311 morţi. De azi s-au redeschis magazinele, saloanele de înfrumuseţare şi săli de sport. Asta chiar dacă secţiile de Terapie Intensivă sunt în continuare pline. Budapesta Îşi pune acum toate speranţele în vaccin.
Viktor Orban, premierul Ungariei: Virusul duce un război împotriva noastră şi singura armă care promite victoria este vaccinul. Ungaria poate şi va fi ţara europeană unde toată lumea primeşte un vaccin cât mai repede posibil.
Pentru asta, pe lângă serurile aprobate la nivelul Uniunii Europene, vecinii noştri au cumpărat vaccinuri şi de la ruşi şi de la chinezi şi au administrat până acum aproape trei milioane şi jumătate de doze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰