Galerie foto Proteste în penitenciarele din Ecuador. Zeci de gardieni şi poliţişti au fost luaţi ostatici de către deţinuţi
Zeci de gardieni şi poliţişti din şase închisori din Ecuador au fost luaţi prizonieri de către deţinuţi, ca protest faţă de înăsprirea regulilor din sistemul de penitenciare. În cele din urmă aceştia au fost eliberaţi.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Şapte poliţişti şi cincizeci de gardieni au fost eliberaţi după ce, în urma unor proteste, au fost luaţi ostatici de către deţinuţii din mai multe închisori din Ecuador. Protestele au început zilele trecute şi sunt răspunsul deţinuţilor la măsurile stricte impuse în penitenciare.
Proteste în mai multe penitenciare din Ecuador
Potrivit CNN, protestele din Ecuador au început joi, la doar câteva ore după ce armata a pus în aplicare o operaţiune care a implicat mai bine de 2200 de persoane, într-o închisoare din Latacunga, un oraş la sud de Quito, capitala Ecuadorului.
Operaţiunea armatei a stârnit un adevărat protest al deţinuţilor care au luat peste cincizeci de ostatici şi au plasat mai multe maşini cu bombe în apropierea clădirilor SNAI, serviciul naţional al penitenciarelor din Ecuador. Conform ministrului de interne, şase persoane au fost arestate în urma bombardărilor.
- Captură record, în Ecuador. 9,5 tone de cocaină, găsite ascunse în cutii de banane. Lovitură pentru "una dintre...
- Un candidat la preşedinţia Ecuadorului a fost asasinat. Momentul în care Fernando Villavicencio este împuşcat...
- Cel puțin 8 morți și mai mulți oameni răniți, în urma unor atacuri armate izbucnite în mai multe zone din...
Autorităţile au declarat că toţi ostaticii au fost eliberaţi şi se află în siguranţă, iar lucrurile au revenit la normal în cele şase penitenciare implicate în protest.
Guillermo Lasso, preşedintele Ecuadorului, a declarat că acţiunile de protest ale deţinuţilor au avut ca scop principal intimidarea autorităţilor. Deşi protestele desfăşurate în ultimele zile au fost o lovitură pentru sistemul penitenciarelor, preşedintele susţine că nu va renunţa la obiectivul său de a impune ordinea printre grupările de criminali din Ecuador.
“Suntem hotărâţi şi nu vom renunţa la obiectivul nostru de a prinde cei mai periculoşi criminali, de a desfiinţa grupurile infracţionale şi de a reinstaura pacea în închisorile din Ecuador”, a spus Guillermo Lasso, potrivit CNN.
Grupările criminale deţin puterea în închisorile din Ecuador
Conform SNAI, nu este prima dată când deţinuţii au preluat controlul penitenciarelor. În iulie, SNAI a reuşit să finalizeze cu brio o operaţiune prin care au salvat 106 gardieni ce fuseseră luaţi ostatici de o bandă cunoscută.
De-a lungul timpului, sistemul de penitenciare din Ecuador a fost foarte afectat de acţiunile violente ale grupărilor criminale care se pare că încă deţin controlul în închisori.
Adesea, războaiele dintre bandele de traficanţi devin un real pericol pentru populaţia Ecuadorului. Una dintre cele mai cunoscute victime ale traficanţilor este Fernando Villavicencio, un candidat la preşedinţie care milita împotriva traficului şi consumului de droguri din Ecuador. Politicianul a fost ucis pe 9 august, în timp ce participa la un eveniment pentru campanie, ceea ce a determinat autorităţile să instituie stare de urgenţă la nivelul întregii ţări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰