Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Proteste masive în Serbia faţă de exploatarea unei mine de litiu. Peste 30.000 de oameni, în stradă

Proteste de amploare în Serbia împotriva primei mine de litiu din Europa. 30.000 de localnici au ieşit pe străzi şi au cerut autorităţilor să blocheze exploatarea aflată la 150 de kilometri de graniţa noastră. Litiul este un metal esenţial în industria maşinilor electrice, iar activiştii de mediu avertizează - un proiect de amploare ar putea provoca dezastre ecologice. 

de Redactia Observator

la 11.08.2024 , 20:56

Protestatarii au invadat dimineaţă străzile din centrul Belgradului. Au blocat marile bulevarde şi gara centrală. Circulaţia trenurilor a fost paralizată ore în şir. 

Sârbii protestează faţă de exploatarea litiului

Mina de litiu ar urma să fie deschisă în Valea Jadar, la graniţa cu Bosnia şi Herţegovina, nu departe de ţara noastră. Activiştii pentru protecţia mediului spun că exploatarea litiului, componentă esenţială în fabricarea bateriilor pentru maşini electrice, ar putea avea efecte devastatoare asupra naturii. 

Vezi și

Zăcământul de litiu din Serbia este unul dintre cele mai mari din Europa. Guvernul a acord dreptul de extracţie unui gigant minier din Marea Britanie şi a prezentat mina drept o sursă de venit pentru ţară. Preşedintele sârb i-a certat pe protestatari.

"Aceasta nu este o contribuţie la democraţie! De fapt, este contrariul, o batjocură la adresa democraţiei. Este violenţa minorităţii, terorizarea majorităţii de o minoritate", a spus Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei.

Rezerve importante de litiu sunt şi în alte ţări din Uniunea Europeană - Austria, Portugalia şi Cehia - dar nu sunt exploatate. Proiectul pentru exploatarea zăcământului din Serbia a fost abandonat în 2022, după o serie de proteste de stradă. Acum, gigantul minier britanic a câştigat în instanţă dreptul de exploatare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Proteste masive în Serbia faţă de exploatarea unei mine de litiu. Peste 30.000 de oameni, în stradă