Antena Meniu Search
x

Video Protestele din Franța, transformate în acte de vandalism: Protestatarii, tineri sau chiar copii, distrug totul în cale

Măsuri fără precedent în Franţa din cauza violenţelor de stradă. Pentru că cei mai mulţi protestatari sunt tineri sau chiar copii, în mai multe oraşe autorităţile locale au decis să le interzică acestora să mai iasă din case noaptea. Între timp, mai mulţi edili au devenit ţinta atacurilor. Preşedintele Emmanuel Macron a convocat o şedinţă de urgenţă, în această seară, cu membrii guvernului care se ocupă de gestionarea crizei

de Redactia Observator

la 02.07.2023, 21:18

Vezi și

În toiul nopţii, o maşină în flăcări a intrat în curtea primarului din L'Haÿ-les-Roses. Edilul era la primărie, dar soţia şi cei doi copii, de cinci şi şapte ani, erau acasă.

STEPHANE HARDOIUN, procuror: Înainte de a lovi veranda casei, maşina se pare că s-a oprit într-un perete şi doar uşa de intrare a fost lovită, precum şi maşina familiei. Auzind zgomot şi văzând flăcări, soţia primarului şi cei doi copii au fugit prin grădina din spate. 

Femeia s-a rănit grav la tibie în timp ce fugea. Anchetatorii au găsit în maşină o sticlă cu o substanţă inflamabilă. Nu a fost singurul incident de acest fel. La Tours, în vestul Franţei, un grup de tineri a intrat în grădina unui primar şi a încercat să dea foc, dar edilul a reuşit să îi gonească. În schimb, Marsilia a devenit epicentrul violenţelor. 

Mai multe magazine au fost devastate iar micii comercianţi care au încercat să-şi apere prăvăliile au fost bătuţi de protestatari. Forţele de ordine au intervenit cu vehicule blindate şi gaze lacrimogene. Cel puţin doi poliţişti au fost răniţi în confruntări. Ei se adaugă celor peste 200 de poliţişti şi jandarmi răniţi în ultimele zile în toată ţara, potrivit ministrului de interne. 

Pe acelaşi subiect

Proteste în Franța. Jafuri şi acte de vandalism s-au înregistrat şi în alte mari oraşe, Lyon, Strasbourg şi Montpellier

În Paris, situaţia a fost mai calmă faţă de alte nopţi. Poate şi pentru că celebrul bulevard Champs Elysees a fost plin de scutieri înarmaţi de luptă, iar magazinele au fost baricadate. Poliţiştii au dispersat grupurile de tineri imediat ce se formau pentru a nu deveni violenţi şi de neoprit. 

Peste 400 de tineri au fost reţinuti şi noaptea trecută. Media de vârstă este de 17 ani dar printre ei sunt şi copii de numai 13 ani. În mai multe oraşe autorităţile locale au interzis copiilor şi tinerilor să iasă din case între orele 22 şi 6 dimineaţa.

ERIC DUPOND-MORETTI, ministrul Justiției din Franța: Trebuie să restabilim ordinea. Copiii de 13 ani nu trebuie să umble aiurea pe străzi, asta e clar. 

Mai multe ţări şi-au avertizat ceteţenii să îşi amâne călătoriile în Franţa, din cauta violenţelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Protestele din Franța, transformate în acte de vandalism: Protestatarii, tineri sau chiar copii, distrug totul în cale