Antena Meniu Search
x

Video Protestele din Iran scot la iveală abuzuri ale poliţiei. Fată de 17 ani, găsită fără viaţă în morga unui centru de detenţie. "Ai devenit o martiră!"

Protestul din Iran s-a transformat într-o revoluţie. O spun femei şi bărbaţi care de 20 de zile ies pe străzile oraşelor pentru a-şi recâştiga libertatea. Dar şi gesturile de solidaritate care vin din toată lumea: femei din lumea artistică sau din politică îşi taie public părul în semn de susţinere pentru iranience. Valul de proteste a luat amploare după ce o tânără de 22 ani, reţinută pentru că nu purta hijab pe stradă, a murit în timp ce se afla în custodia poliţiei.

de Redactia Observator

la 05.10.2022, 20:42

Vezi și

După mai bine de patru decenii, regimul islamic de la Teheran are motive să tremure. La aproape trei săptămâni de la decesul tinerei arestate pentru că nu purtat corect vălul islamic, mişcarea revoluţionară s-a mutat şi în universităţi şi şcoli. Elevele au renunţat la văl şi scandează lozinci împotriva Liderul Religios Suprem, ayatollahul Khamenei, rup fotografii ale acestuia sau chiar fac gesturi obscene la adresa lui. Profesorii şi paznicii care încearcă să le oprească sunt şi ei puşi pe fugă. 

Proteste violente în Iran. Fată de 17 ani, găsită fără viaţă, la morgă

Confruntările violente cu forţele de ordine scot la lumină noi dovezi ale brutalităţii poliţiei. La 10 zile după ce a fost dată dispărută, după un protest, o adolescentă, care îşi anunţase prietenele că e alergată de jandarmi, a fost găsită fără suflare într-o morgă a unui centru de detenţie. Fata ar fi împlinit în urmă cu două zile 17 ani şi marea ei pasiunea era muzică. "Felicitări pentru că ai devenit o martiră!"

Ultimul bilanţ oficial indică 92 de decese de la debutul protestelor, însă numărul real ar fi mult mai mare. Mii de oameni au fost arestaţi; printre ei şi un tânăr artist, care a compus o piesă ale cărei versuri sunt lozinci ale manifestanţilor. Melodia sa a strâns în 48 de ore 40 de milioane de vizualizări, înainte ca autorităţile să o cenzureze în online. Acum este imnul protestatarilor. Oamenii din stradă cer eliberarea artistului. Autorităţile iraniene se fac că nu văd mulţimile din străzi şi acuză Statele Unite şi Israelul că sunt în spatele protestelor. 

Pe acelaşi subiect

"O parte dintre protestatari sunt tineri şi adolescenţi. Cu toţii sunt doar un număr mic comparat cu tineretul loial şi credincios al naţiunii iraniene. Este clar că protestele au fost planificate de către Statele Unite şi de regimul fals şi uzurpător Zionist", susţine ayatollahul Ali Khamenei, lider suprem religios iranian. 

O lume întreagă reacţionează faţă de haosul din Iran

Casa Albă se declară îngrijorată de modul de reprimare a protestelor, iar Franţa cere anularea vizelor şi îngheţarea activelor oficialilor iranieni în Uniunea Europeană. Vedete din Hexagon precum Marion Cotillard, Juliette Binoche, Isabelle Ajdani, Isabelle Hubert sau Angèle şi-au tăiat părul în semn de susţinere pentru manifestanţi. "Pentru libertate!" Un gest similar a fost făcut şi de o eurodeputată suedeză în plenul Parlamentului European: "Până când femeile din Iran îşi vor câştiga libertatea, vom fi alături de voi. Femei, viaţă, libertate!"

În mod similar, şi vizitatoarele unei galerii de artă din Roma sunt invitate să-şi taie o şuviţă de păr şi să o pună într-o cutie, pentru a-şi demonstra solidaritatea pentru iranience. Noi manifestaţii de susţinere globale sunt anunţate în acest sfârşit de săptămână. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Protestele din Iran scot la iveală abuzuri ale poliţiei. Fată de 17 ani, găsită fără viaţă în morga unui centru de detenţie. "Ai devenit o martiră!"