Antena Meniu Search
x

Putin a dispărut de pe stadionul Lujniki după câteva minute. Ieşirile arenei, blocate pentru ca lumea să nu plece înainte de discursul lui

Deşi toată lumea se aştepta ca Vladimir Putin să ţină şi azi un discurs lung pe stadionul Lujniki din Moscova, liderul de la Kremlin a dispărut de pe arenă după aproape 10 minute, timp în care a repetat la minus 15 grade câteva replici preferate despre patriotism și dragostea pentru Rusia și soldaţi. Cei 200.000 de oameni aşteptaţi la miting şi concert potrivit agenţiilor de stat ar fi fost mai puţini în realitate. Unii ba chiar nu au fost lăsaţi să iasă de pe arenă înainte de discursul lui Putin.

de Redactia Observator

la 22.02.2023, 18:22

Vezi și

Cântece de război, costume militare şi o mare de steaguri în culorile Rusiei. Asta s-a văzut azi pe stadionul Lujniki din Moscova, locul unde a avut loc finala Cupei Mondiale din 2018. Concertul intitulat "Glorie apărătorilor patriei" a fost organizat de autorităţi pentru susţinerea războiului din Ucraina, cu o zi înainte de sărbătorirea armatei ruse şi cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei. Pe un ger de minus 15 grade Celsius, publicul a agitat drapele ruse, în timp ce pe scenă s-au succedat cântece patriotice şi discursuri ale ruşilor care luptă pe frontul ucrainean. Pe lângă arenă fotografii au pozat sisteme de apărare antiaeriană Pantsir S-1.

Spectacolul "patriotic" a fost considerat de Occident unul grotesc şi macabru în condiţiile războiului din Ucraina. Potrivit ONU, peste 8.000 de civili au murit în Ucraina de când Rusia a invadat ţara, aceste date fiind doar "vârful aisbergului" şi exclud zecile de mii de soldaţi morţi

Ca o ironie, oamenii nici măcar nu au putut cumpăra bilete pentru acest concert, potrivit jurnalistului Max Seddon de la Financial Times. Conform presei ruse independente, angajații de stat și studenții au fost plătiți cu câte 7 euro sau forțați să participe la eveniment. Ieşirile arenei ar fi fost blocate pentru a-i împiedica pe oameni să plece înainte de discursul lui Putin de la sfârșit pentru a nu se repeta situaţia de anul trecut când oamenii au plecat înainte de discursul mult mai lung al lui Putin. Liderul de la Kremlin a venit îmbrăcat într-o geacă groasă, dar nu asemănătoare cu cea Loro Piana, purtată anul trecut, cu care a stârnit controverse în Rusia. 

Putin: Când suntem împreună, nu avem egal

Pe acelaşi subiect

Concertul patriotic a început cu întârziere, după ora 13 pentru că tribunele arenei cu o capacitate de 80.000 de locuri nu erau pline. Putin a ajuns pe stadion în jurul orei 15.00 şi a fost primit în uralele mulţimii.

"Sunt aici oameni - stau lângă mine, în stânga și în dreapta - sunt oameni care au decis singuri să protejeze cel mai sacru și mai drag lucru pe care îl avem, familia și patria... Suntem adunați aici, de fapt, pentru un eveniment festiv. Dar ştiu, conducerea militară mi-a spus că chiar acum au loc lupte pe pământurile noastre istorice pentru poporul.  Lupta este condusă de aceiași luptători curajoși care stau acum lângă noi aici. Ei luptă eroic, curajos, suntem mândri de ei, iar în cinstea lor, de trei ori – ura!" a transmis Putin mulţimii dând tonul unui cor care striga "Ura!" 

În apariţia sa, care a durat doar câteva minute, liderul rus a mai spus că toţi cei care susţin armata rusă sunt "la rândul lor apărătorii patriei, într-un anumit fel", amintind de "lucrătorii medicali, angajaţi din sectorul apărării, transporturi". "Voi toţi, cei care aţi venit astăzi pentru a ne susţine luptătorii". "Când suntem uniţi, nu avem egali! Pentru unitatea poporului rus! Ura! Rusia!" aşa şi-a încheiat Putin discursul în timp ce stadionul striga "Rusia! Rusia!". Apoi a fost intonat imnul Rusiei.

Copii din Donbasul ucrainean, mai ales din Mariupol, s-au adunat pe scenă în jurul unui militar rus care a strigat către mulţime: "Vom învinge!". Rusia, acuzată că a răpit mii de copii ucraineni din teritoriile pe care le ocupă, dezminte acest lucru, considerând regiunile ca fiind ruse şi susţinând că a organizat adopţii perfect legale, potrivit AFP.

Pe stadion s-au aflat şi responsabili ai autorităţilor ruse de ocupaţie din regiunile ucrainene, dând interviuri pentru media de stat ruse. "Occidentul este complice la crime de război" ucrainene, a afirmat Denis Puşilin, liderul separatist prorus al unei "republici" din provincia Doneţk, denunţând totodată "ideologia nazistă" a puterii ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Putin a dispărut de pe stadionul Lujniki după câteva minute. Ieşirile arenei, blocate pentru ca lumea să nu plece înainte de discursul lui