Antena Meniu Search
x

De ce l-a ucis Putin pe Prigojin la 2 luni de la răscoală şi nu mai repede: "Acum totul are sens"

Moartea lui Evgheni Prigojin. Dmitri Alperovitch, un analist american, născut în Rusia, fondatorul Silverado Policy Accelerator, un think tank de geopolitică, a explicat de ce a ordonat Vladimir Putin uciderea lui Evgheni Prigojin acum, adică la două luni de la rebeliunea armată a mercenarilor Wagner, de ce nu a mai aşteptat sau de ce nu a făcut-o mai repede.

de Redactia Observator

la 25.08.2023, 18:48

Un celebru analist dezvăluie de ce Putin l-a ucis pe Prigojin la 2 luni de la răscoală: "Acum totul are sens"
Evgheni Prigojin - Telegram

Analistul geopolitic american explică că presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin nu ar fi un act de răzbunare din partea lui Vladimir Putin pentru revolta mercenarilor Wagner de pe 24 iunie, ci ar avea legătură cu afacerile, așa "cum este mereu în Rusia."

"Ceva mă pune pe gânduri de ieri - de ce să-l ucidă pe Prigojin acum. Putin nu se grăbește şi adesea a așteaptat chiar şi ani pentru a ucide "trădătorii".  Răspunsul - nu este vorba despre revoltă. Este vorba despre afaceri, așa cum este mereu în Rusia.

Putin/Ministerul Apărării/GRU forţau să preia afacerile lui Prigojin în Africa, dar acesta a îndrăznit să se opună. După revolta din iunie, nu a înţeles mesajul că era timpul să-și ceară scuze și să dispară, să plece în Belarus sau oriunde. Să nu lupte pentru controlul asupra afacerilor din Africa. Asta i-a fost fatal. 

Probabil că azi ar fi încă în viață dacă ar fi plecat să bea cocktailuri în Maldive și ar fi predat toate afacerile sale lui Putin &co. în semn de penitență, în loc să lupte pentru a le păstra. Desigur, nu vom ști niciodată... Putin chiar a vorbit în detaliu despre afacerile lui Prigojin în Africa în discursul său de condoleanțe menționând afacerile sale cu petrol, gaze, metale şi pietre prețioase. A fost foarte ciudat și ciudat de nepotrivit. Dar acum totul are sens. Nu. Moartea lui Prigojin nu este doar despre răzbunare. Este strict despre afaceri.

Pe acelaşi subiect

Am spus în trecut că multe lucruri din Rusia modernă pot fi explicate dacă înţelegi că Kremlinul este efectiv o afacere mafiotă. Revolta din iulie a fost un "razborki" (război între grupări) între Prigojin și Şoigu. Moartea lui Prigojin este un "naezd" (preluarea afacerii unui rival)" explică Dmitri Alperovitch.

Analişti străini, dar şi membri ai agenţiilor occidentale de informaţii nu au înţeles de ce Vladimir Putin nu l-a arestat pe Evgheni Prigojin după ce l-a acuzat de trădare în luna iunie. Ba mai mult la câteva zile l-a primit la Kremlin. "Dacă te uiţi la comportamentul lui Putin din acea zi, Prigojin a început ca un trădător la micul dejun, a fost iertat la cină şi două zile mai târziu a fost invitat la ceai. Există unele lucruri pe care chiar şi şeful MI6 le găseşte puţin cam greu de pătruns şi interpretat", a mărturisit Richard Moore, şeful MI6, serviciul de spionaj extern al Marii Britanii, într-un interviu rar acordat în iulie. Acesta evalua atunci că "Putin a încheiat un acord umilitor cu Prigojin pentru a-şi salva pielea".

Ultimele zile ale lui Prigojin

Într-un amplu articol publicat de The Wall Street Journal (WSJ), jurnaliştii americani relatează că Evgheni Prigojin și-a petrecut ultimele zile planificându-şi viitorul. Şeful Grupării Paramilitare Wagner a făcut un tur al imperiului său de afaceri, disperat să arate că încă deține controlul şi anunţa că are "nevoie de mai mult aur".

Vinerea trecută, avionul său privat a aterizat în capitala Republicii Centrafricane, cu misiunea de a salva unul dintre primii clienţi ai Grupării Wagner. Imperiul său din Africa ajunsese să includă aproximativ 5.000 de oameni dislocați pe tot continentul.

În palatul prezidențial din capitala Bangui, Prigojin i-a spus președintelui Faustin-Archange Touadera că revolta din iunie nu-l va opri să aducă noi luptători și investiții partenerilor din Africa Centrală, potrivit unor surse anonime citate de WSJ. La scurt timp după aceea, un elicopter Wagner a aterizat în apropiere transportând cinci comandanți ai Forțelor de Sprijin Rapid din Sudan, o altă grupare paramilitară care se bazează pe Gruparea Wagner pentru a lupta cu guvernul țării lor.

Delegația a călătorit din Darfur la Bangui cu un cadou pentru Prigojin, care le-a furnizat rachete sol-aer: lingouri de aur din minele din vestul Sudanului pentru controlul cărora au luptat mercenarii săi. În timp ce primea aurul în lăzi de lemn din mina Songo din Darfur, Prigojin a spus că are nevoie de mai mult. "Am nevoie de mai mult aur", a spus Prigojin, potrivit unui oficial sudanez care are informaţii despre întâlnire.

De cealaltă parte a Saharei, rivalii lui Prigojin din Ministerul rus al Apărării transmiteau un mesaj concurent clienților Wagner din Libia. Kremlinul prelua oficial controlul asupra unei rețele vaste de afaceri ale cărei ambiții au devenit prea mari pentru confortul președintelui Vladimir Putin, explică WSJ.

Prigojin a zburat înapoi în Rusia cam în aceeași perioadă, făcând escală în Mali și traversând spațiul aerian al unor state cliente Wagner pe care nu le voia ajunse sub controlul Kremlinului. Era de fapt un turneu de adio pe care șeful grupării paramilitare, în vârstă de 62 de ani, nu și-a dat seama că îl face.

Când avionul Embraer Legacy 600 care îi transporta pe Prigojin și pe cei mai înalți locotenenți ai săi s-a prăbuşit miercuri la doar 60 de km de una dintre reședințele lui Putin a întrerupt o competiţie internațională care se desfășura în secret de două luni timp în care atât Kremlinul, cât şi Prigojin şi-au disputat influența în țările care au apelat la serviciile mercenarilor Wagner.

De ani de zile, Prigojin trăia din ce în ce mai mult pe fugă, folosind peruci pentru a uzurpa identitatea unor ofițeri militari arabi şi alimentându-şi avionul într-un număr tot mai mic de aeroporturi care-i dădeau permisiunea de a ateriza, menţionează WSJ.

Kadîrov, despre Prigojin: Nu a văzut imaginea de ansamblu

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a deplâns joi public moartea lui Evgheni Prigojin, dar a transmis că în ultima vreme acesta "fie n-a văzut, fie n-a vrut să vadă imaginea de anasamblu a ceea ce întâmpla în ţară". "Moartea sa este o mare pierdere pentru întregul stat", a scris el joi seara târziu pe canalul său de Telegram. "Eram prieteni de mult timp. De multe ori a trebuit să rezolvăm cele mai complicate probleme...Era mereu pregătit să ajute şi ajuta cu adevărat din adâncul sufletului său", a scris el.

Prigojin era "o persoană importantă pe scena naţională", dar în ultima vreme "fie n-a văzut, fie n-a vrut să vadă imaginea de anasamblu a ceea ce întâmpla în ţară", a apreciat el. "I-am cerut să-şi lase în urmă ambiţiile personale, în favoarea unor probleme naţionale de importantă primordială. Orice altceva putea fi rezolvat mai târziu", a afirmat Kadîrov. "Dar aşa era el, Prigojin, cu purtarea sa de fier şi dorinţa sa de a obţine ce voia aici şi acum." "Nu există nici îndoială că a avut o mare contribuţie (în operaţiunea militară specială). Iar acest merit nu-i poate fi luat", a mai precizat Kadîrov.

Kadîrov şi Prigojin au fost amândoi implicaţi în războiul Rusiei din Ucraina cu trupe sub comanda lor. Pentru o vreme au fost uniţi în criticile lor la adresa conducerii militare ruse, dar în cele din urmă s-au despărţit. Observatorii au declarat că alianţa dintre cei doi a fost probabil temporară. Criticile lor la adresa conducerii militare ruse au fost în primul rând despre obţinerea de avantaje pentru propriile grupuri militare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » De ce l-a ucis Putin pe Prigojin la 2 luni de la răscoală şi nu mai repede: "Acum totul are sens"