Antena Meniu Search
x

”Putin nu este nici nebun, nici bolnav. Este mafiotul nemilos care a fost dintotdeauna” - Daily Mail

Un jurnalist de la Daily Mail scrie, într-un articol de opinie publicat recent, că președintele rus Vladimir Putin nu este ”nici nebun, nici bolnav”, ci doar ”mafiotul nemilos care a fost dintotdeauna”, făcând astfel referire la speculațiile lansate în ultima vreme cu privire la starea de sănătate mintală a liderului de la Kremlin.

de Redactia Observator

la 08.03.2022, 18:52

Daily Mail: Putin nu este nici nebun, nici bolnav. Este mafiotul nemilos care a fost dintotdeauna - Profimedia Images

Săptămâna trecută, notează Dominic Lawson în articolul său publicat pe Daily Mail, fostul ambasador britanic la Moscova, Sir Tony Brenton, a scris un articol intitulat ”Acesta nu este Vladimir Putin pe care l-am cunoscut cândva”. Însă mai corect spus este că Brenton nu l-a cunoscut deloc pe Putin. (...) Putin este un conducător absolut – ceva deloc ieșit în comun în tradiția rusă. De aici vechea glumă că Rusia este „o autocrație temperată de asasinare”.

Eu nu am nici pe departe experiența lui Brenton, singura mea activitate jurnalistică la Moscova fiind legată de acoperirea campionatului mondial de șah din 1985. Dar știam destule pentru a putea scrie în 2006: „Domnul Putin a fost primit ca prieten de atât de către George W. Bush cât şi de Tony Blair. Ambii bărbați, bănuiesc, simt că le este un coleg din toate punctele de vedere”.

”Guvernul din Rusia, dominat de gangsterism”

Am continuat să avertizez: „Aceasta este o iluzie grozavă. Guvernul din Rusia, la fel ca majoritatea afacerilor rusești, este dominat de gangsterism”. 

Pe acelaşi subiect

Și de aceea, în 2016, am scris că încercările guvernului britanic de a suprima publicarea raportului privind uciderea de către agenții ruși a lui Alexander Litvinenko (un cetățean britanic), pentru că nu doreau să prejudicieze relațiile cu gangsterul de la Kremlin, era „pe spectrul dintre dezagreabil și dezgustător”.

Dorința guvernului britanic de a lăsa apele de curățare ale diplomației să spele faptul că ucigașii lui Putin au creat ceea ce a fost un incident nuclear la Londra, arma crimei fusese un izotop letal radioactiv de la o centrală nucleară de stat rusă, nu a făcut decât să încurajeze otrăvitorul din Kremlin să meargă mai departe pe această cale.

Așa cum a făcut-o, în 2018, când doi asasini FSB au călătorit la Salisbury în încercarea de a-l ucide pe dezertorul militar rus Serghei Skripal (de asemenea, cetățean britanic). De data aceasta, arma nu a fost nucleară, ci chimică, sub formă de noviciok - o substanță letală despre care Rusia a pretins, în conformitate cu tratatul de reducere a armelor, că nici măcar nu o mai deține.

”Asaltul Rusiei asupra Ucrainei, cel mai recent dintr-o succesiune de pariuri criminale”

Ulterior, Dean Haydon, şeful direcţiei de luptă împotriva terorismului, a declarat într-o conferință de presă: „Cantitatea de noviciok din acea sticlă a fost destul de semnificativă și ar fi putut ucide sute, dacă nu mii, de oameni”.

Sincer, dacă Putin era pregătit să riște moartea a mii de locuitori din Salisbury cu un produs de război chimic, de ce ar trebui cineva să presupună că invazia Ucrainei – un stat pe care el l-a descris de mult timp ca fiind al Rusiei – a arătat că abia acum „s-a schimbat” '?

El nu a fost niciodată „jucătorul de șah” precaut al presupusului stereotip rusesc: asaltul asupra Ucrainei este doar cel mai recent – ​​și cel mai odios – dintr-o succesiune de pariuri criminale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » ”Putin nu este nici nebun, nici bolnav. Este mafiotul nemilos care a fost dintotdeauna” - Daily Mail