Antena Meniu Search
x

"Putin nu ia prizonieri, este apostolul suprem al răzbunării". CIA se aştepta ca Prigojin să fie asasinat de Kremlin

"Putin este genul de persoană care crede, în general, că răzbunarea este un fel de mâncare servit cel mai bine rece. Liderul de la Kremlin este apostolul suprem al răzbunării, așa că aș fi surprins dacă Prigojin scapă”, declara, în urmă cu o lună, William Burns, directorul CIA, referindu-se la rebeliunea Wagner eșuată. Pe 23 august, avionul în care se afla "bucătarul lui Putin" ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană rusă, fără să existe supraviețuitori. Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile a Rusiei, alături de Prigojin în avion se aflau alte nouă persoane, printre care şi secundul său la conducerea grupării de mercenari, Dmitri Uţkin.

de Redactia Observator

la 24.08.2023, 12:40

"Putin nu ia prizonieri, este apostolul suprem al răzbunării". CIA se aştepta ca Prigojin să fie asasinat de Kremlin
"Putin nu ia prizonieri, este apostolul suprem al răzbunării". CIA se aştepta ca Prigojin să fie asasinat de Kremlin - Profimedia Images

Prigojin, care și-a câștigat porecla "bucătarul lui Putin" după ce a câștigat contracte de catering pentru evenimentele de la Kremlin a devenit una dintre figurile emblematice ale regimului lui Putin și a căpătat faimă internațională, mai ales, după invazia rusă din Ucraina. 

Liderul Wagner a căzut, însă, în dizgrație după rebeliunea eșuată din luna iunie, atunci când a încercat să ajungă cu militarii săi până la Moscova. În baza unui acord cu Kremlinul și Minskul, mercenarii săi au fost trimiși în exil în Belarus. Deși părea că Vladimir Putin a trecut cu vederea episodul rebeliunii eșuate, oficialii americani se așteptau ca acesta să fie pedepsit, potrivit Financial Times.

"Putin este genul de persoană care crede, în general, că răzbunarea este un fel de mâncare servit cel mai bine rece. Liderul de la Kremlin este apostolul suprem al răzbunării, așa că aș fi surprins dacă Prigojin scapă”, declara, în urmă cu o lună, William Burns, directorul CIA.

În urma incidentului aviatic din regiunea Tver, un oficial occidental a declarat că avionul lui Prigojin ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană rusă, dar nu poate confirma dacă la bord se afla și liderul Wagner. În schimb, a declarat că "Putin nu ia prizonieri", sugerând că acesta ar putea fi în spatele prăbușirii avionului.

Pe acelaşi subiect

Putin a ordonat "aproape sigur" asasinarea lui Prigojin - ISW

Autoritatea pentru aviaţie civilă din Rusia, Rosaviaţia, a publicat joi numele tuturor celor 10 pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bordul avionului Embraer care s-a prăbuşit în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, iar printre aceştia se regăsesc şeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi unul dintre principalii adjuncţi ai acestuia, Dmitri Utkin. Totodată, pe listă se mai aflau Serghei Propustin, Evgheni Makarîian, AlexanderTotmin, Valeri Cekalov şi Nikolai Matiuseev.

Prăbușirea avionului lui Prigojin pe 23 august, la două luni de la rebeliunea Wagner eșuată, ar putea fi doar o coincidență. deși acest lucru este puțin probabil, scrie Institutul pentru Studierea Războiului. În aceeași zi, Putin l-a revocat oficial din poziția de comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse pe generalul Serghei Surovikin, afiliat grupării Wagner și l-a înlocuit cu generalul colonel Viktor Afzalov. Confirmarea oficială a demiterii lui Surovikin în aceeași zi cu asasinarea lui Prigojin nu pare o coincidență. Kremlinul vrea, probabil, să trimită un mesaj clar că cei care au fost implicați în rebeliunea din 24 iunie au fost înlăturați, iar chestiunea, încheiată.

Și președintele american sugerează că Vladimir Putin ar fi în spatele presupusei morți a liderului Wagner. Totodată, Joe Biden a afirmat că "nu este surprins" de incident. 

"Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu aibă de-a face", a adăugat liderul de la Casa Albă. "Am văzut ceea ce s-a raportat. Dacă acest lucru s-ar confirma, nu ar fi o surpriză pentru nimeni", a declarat anterior Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » "Putin nu ia prizonieri, este apostolul suprem al răzbunării". CIA se aştepta ca Prigojin să fie asasinat de Kremlin