Antena Meniu Search
x

Ce făcea Putin în timp ce ruşii căutau cadavrul lui Evgheni Prigojin după prăbuşirea avionului său

Moartea lui Evgheni Prigojin. În timp ce autorităţile ruse căutau miercuri seară cadavrele victimelor după prăbuşirea aeronavei private Embraer în regiunea Tver, a nord-vest de Moscova, Vladimir Putin le mulţumea la Kursk, la 600 de km mai la sud, eroilor care s-au sacrificat pentru Rusia în cadrul "operaţiunii militare speciale". Bloggerii militari ruşi, inclusiv unii afiliaţi grupării Wagner, nu au ratat ironia: "Putin cântă la un eveniment la Kursk cu o orchestră" a fost mesajul postat de unul dintre ei. 

de Redactia Observator

la 24.08.2023, 11:50

Vladimir Putin susţinea miercuri seară la Kursk, la frontiera cu Ucraina, un discurs cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Bătălia de la Kursk, din cel de-al Doilea Război Mondial. Liderul de la Kremlin a participat la inaugurarea unui memorial dedicat soldaţilor căzuţi şi apoi a făcut o baie de mulţime.

Fără să vorbească despre prăbuşirea avionului sau de Evgheni Prigojin, Putin a mulţumit pe scenă, în faţa mulţimii, militarilor ruşi din Ucraina, care "luptă cu curaj şi hotărâre". Apoi a asistat la un concert şi a acordat premii membrilor echipajului unui tanc despre care ruşii susţin că a oprit în luna iunie de unul singur un convoi de 8 blindate ale Forțelor Armate ale Ucrainei în Zaporojie

Azi se împlinesc fix două luni de când Evgheni Prigojin a condus rebeliunea armată împotriva conducerii Ministerului rus al Apărării, potrivit cuvintelor sale. Vladimir Putin l-a catalogat atunci drept "trădător", fără să-i pronunţe numele.

Autoritățile ruse au demarat o anchetă pentru a stabili cauza accidentului, pe fondul unui val de speculații. Canalul de Telegram The Grey Zone, afiliat Wagner, a speculat că avionul lui Prigojin ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană, în timp ce canalul de Telegram, VChK-OGPU, cu surse în poliţie şi justiţie, a scris că avionul a fost lovit de două rachete antiaeriene S-300 iar popularele canale Mash și Baza au relatat că la bordul avionului ar fi putut avea loc o explozie.

Pe acelaşi subiect

"Wagner a fost decapitat. Cine putea da ordinul pentru ca avionul să fie doborât este o întrebare retorică. Trebuie să fim pregătiţi doar pentru un flux incredibil de minciuni. Astăzi se împlinesc exact două luni de la Marșul Justiției (n.r. rebeliunea lui Prigojin)", a scris Romanov un alt blogger militar rus.

Rosaviaţia a publicat numele pasagerilor şi al echipajului de la bordul aeronavei Embraer prăbuşite

Autoritatea pentru aviaţie civilă din Rusia, Rosaviaţia, a publicat joi numele tuturor celor 10 pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bordul avionului Embraer care s-a prăbuşit în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, iar printre aceştia se regăsesc şeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi unul dintre principalii adjuncţi ai acestuia, Dmitri Utkin. Totodată, pe listă se mai aflau Serghei Propustin, Evgheni Makarîian, AlexanderTotmin, Valeri Cekalov şi Nikolai Matiuseev.

Lista completă a pasagerilor care se aflau la bordul avionului potrivit Rosaviaţia: Evgheni Prigojin, Dmitry Utkin, Serghei Propustin,Evgheni Makarîian, Alexander Totmin, Valeri Cekalov şi Nikolai Matiuseev şi membrii echipajului: pilotul Alexei Levşin, copilotul Karimov Rustam şi însoțitoarea de zbor Raspopova Kristina.

Dmitri Utkin, fost ofiţer în armata rusă şi în forţele speciale, era unul dintre comandanţii grupării şi se ocupa de pregătirea de luptă a mercenarilor Wagner. Valeri Cekalov era un alt om important în gruparea lui Prigojin, el având ca sarcină supravegherea tuturor proiectelor civile ale şefului Wagner în străinătate şi fiind responsabil de sprijinul logistic pentru grup.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ce făcea Putin în timp ce ruşii căutau cadavrul lui Evgheni Prigojin după prăbuşirea avionului său