Antena Meniu Search
x

Prețul gazelor este cu 900% mai mare decât anul trecut. Franţa şi Germania cer o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor

În Europa, prețul gazelor naturale este în prezent cu aproape 900% mai mare decât media înregistrată anul trecut.

de Redactia Observator

la 05.10.2021, 11:13

Prețul gazelor este cu 900% mai mare decât anul trecut. Franţa şi Germania cer o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor
Prețul gazelor este cu 900% mai mare decât anul trecut. Franţa şi Germania cer o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor - Shutterstock

Prețul gazelor a atins un nou record luni în Europa din cauza temperaturi mai reci și a preocupărilor legate de stocurile scăzute, scrie Reuters.  Pe bursă, prețurile au crescut și din cauza îngrijorărilor legate de livrările de gaze naturale lichefiate. Analiștii de la Goldman Sachs au declarat că direcția prețurilor gazelor europene în această iarnă va fi înfluențată de disponibilitatea Rusiei în livrarea de gaze.

„Decizia Gazprom de a nu rezerva pentru luna octombrie capacitatea completă disponibilă la una dintre conductele principale care livrează gaze către Germania prezintă un risc crescut pentru rezervele de gaze nord-europene și, prin urmare, un risc suplimentar de creștere a prețurilor conform indicelui olandez TTF în această iarnă”, au spus analiștii Goldman. Cererea va crește, de asemenea, în întreaga Europă pe măsură ce temperaturile scad.

Nord Stream 2 a început să încarce cu gaze una dintre cele două conducte ale sale, pentru teste

Nord Stream 2 a început să încarce cu gaze naturale una dintre cele două conducte ale sale, pentru teste, potrivit operatorului gazoductului care traversează Marea Baltică din Rusia către Germania, scrie Reuters.

Pe acelaşi subiect

Proiectul Nord Stream 2, extrem de politizat, a fost proiectat de Moscova să ocolească Ucraina cu exporturile sale de gaze către Europa. Gazoductul va dubla capacitatea existentă de export prin conducte a Rusiei în Marea Baltică la 110 miliarde de metri cubi, echivalând cu mai mult de jumătate din totalul livrărilor de gaze ale Rusiei către Europa.

"Prima conductă va fi umplută treptat pentru a crea inventarul şi presiunea necesare, ca o condiţie prealabilă pentru testele tehnice ulterioare", a anunţat luni compania din Elveţia care operează Nord Stream 2.  Etapele de pre-punere pentru a doua conductă sunt în curs, a adăugat acesta.

Nord Stream 2 aşteaptă aprobarea autorităţii de reglementare a energiei din Germania

Nord Stream 2 aşteaptă în continuare aprobarea autorităţii de reglementare a energiei din Germania pentru a transporta gaze în Germania. Agenţia daneză pentru energie a declarat luni că a acceptat ca conducta B să poată fi pusă în funcţiune. Mai trebuie îndeplinite unele condiţii înainte ca şi conducta A să poată începe să funcţioneze, a adăugat aceasta. Proiectul a fost amânat la sfârşitul anului 2019, după sancţiunile din partea Statelor Unite, care nu doresc ca Europa să-şi mărească dependenţa de aprovizionarea cu energie din Rusia.

 Washingtonul vrea, de asemenea, să vândă propriile gaze naturale lichefiate către Europa, livrate pe mare. Rusia a trebuit să-şi folosească propriile nave pentru a pune ţevi pe fundul Mării Baltice, finalizând luna trecută construcţia proiectului de 11 miliarde de dolari. Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a declarat luna trecută că are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza certificarea Nord Stream 2, după ce a primit toate documentele necesare pentru licenţa de funcţionare a companiei de operare a conductelor.

Franţa şi Germania cer o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor energiei la nivel global

Franţa şi Germania au cerut luni o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor energiei la nivel global, pentru a-i proteja cei mai săraci cetăţeni şi competitivitatea companiilor şi pentru a continua planul ambiţios de a opri emisiile de dioxid de carbon până în 2050, potrivit Reuters. Preţurile gazelor din Uniunea Europeană au atins cifre record vineri, deoarece principalul furnizor de gaz al blocului, Rusia, a ţinut sub control livrările, semnalând presiuni suplimentare ale preţurilor asupra consumatorilor europeni, odată cu apropierea sezonului de încălzire de iarnă.

"Ceea ce vedem este o creştere fără precedent a preţurilor la energie", a declarat ministrului spaniol de Finanţe, Nadia Calvino la intrarea la discuţiile miniştrilor de Finanţe din zona euro, în Luxemburg. "Aceasta nu este o problemă pe care o putem aborda la nivel naţional, avem nevoie de un răspuns coordonat european", a spus ea, adăugând că ţara sa a pregătit un document privind posibilele opţiuni.

Nadia Calvino a declarat că una dintre acestea este crearea unei rezerve strategice europene de gaz, care ar ajuta blocul format din 27 de naţiuni şi 450 de milioane de consumatori să negocieze preţuri mai mici decât dacă aceleaşi achiziţii ar fi făcute individual. ”Am aflat prin negocierea ofertei de vaccin că suntem mai puternici atunci când vorbim cu o singură voce”, a spus ea. Spania doreşte, de asemenea, să se ia măsuri pentru a opri speculaţiile pe piaţă cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, care au determinat creşterea preţurilor, a adăugat ea.

Franța cere deconectarea preţului energiei electrice de preţurile gazelor

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno le Maire, a exprima opinii similare, spunând că va propune o mai bună reglementare a stocurilor europene de gaze şi deconectarea preţului energiei electrice de preţurile gazelor, în favoarea corelării acestuiaia la costul mediu de producţie din fiecare ţară a UE. "Piaţa europeană a energiei are un avantaj cheie - asigură furnizarea de energie peste tot în Europa. Dar are şi un dezavantaj major - alinierea preţurilor la electricitate cu preţurile la gaze", a spus le Maire la intrarea în discuţii.

El a subliniat că această legătură a fost ineficientă şi a creat un ”punct mort” pentru tranziţia Europei către surse regenerabile de energie. El a mai spus că politicienii ar trebui să explice alegătorilor că lupta împotriva schimbărilor climatice va atrage după sine o creştere pe termen lung a costurilor cu energia. "Ani, nu luni, va trebui să ne confruntăm cu un nivel crescut al preţurilor, deoarece este nevoie de mai multă energie electrică şi există o legătură între electricitate şi gaze", a spus le Maire.

"Există, de asemenea, necesitatea de a investi mai mult în surse regenerabile şi poate în centrale nucleare. Acest lucru înseamnă că ar putea fi necesari mulţi bani". Abordarea unei creşteri de durată a preţurilor la energie ”va fi una dintre problemele politice majore pentru următorii ani”, a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Prețul gazelor este cu 900% mai mare decât anul trecut. Franţa şi Germania cer o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor