Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Simulare: Ce urmează după creșterea dobânzii-cheie. Spre exemplu, pentru un împrumut de 225 de mii de lei, luat pe 30 de ani, rata creşte cu aproape 90 de lei

După explozia de preţuri la energie, gaze, combustibili şi alimente, românii mai primesc o lovitură: vor plăti rate mai mari la credite. Totul după ce Banca Naţională a decis să majoreze dobânda cheie la 1,5 la sută. Deja indicele în funcţie de care se calculează majoritatea ratelor în lei a atins cel mai mare nivel din ultimul an.

de Andra Mitu

la 16.12.2021 , 17:26

Mugur Isărescu: Perioada dobânzilor scăzute se apropie de sfârşit.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: A venit momentul oportun pentru o creştere de dobandă.

După mai multe semnale date încă din vară, Banca Naţională a României a folosit din una dintre armele pe care le are la îndemână în lupta cu scumpirile: a majorat dobanda cheie la 1,5% pe an.

Vezi și

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: Avem o presiune inflaţionistă evidentă, care vine în special din prețurile la energie, asupra cărora Banca Naţională nu are un control. Este şi o zonă de risc politic. O criză care se pare ca e mai lungă decât am fi dorit și acest risc politic e pus în calcul.

Pe acelaşi subiect

Majorarea se va resimţi în buzunarele celor cu împrumuturi

Efectele s-au resimţit imediat ca o undă de şoc. Indicatorul în funcţie de care se calculează ratele în lei a atins cel mai mare nivel din ultimul an. Iar asta se va resimţi lună de lună în buzunarele împrumutaţilor.

''Mă afecteaza și financiar și psihic. Trebuie să muncesc mai mult, să găsesc un loc de muncă part-time să fac faţă.''

''Cresc ratele și salariile nu.''

''Nu e plăcut pentru nimeni sa constati când iei salariul ca nu știi cum sa îl împarți și ratele, și cheltuielile.''

Un calcul simplu arată că la un împrumut de 225 mii de lei, luat pe 30 de ani, rata lunară era în urmă cu trei luni puţin peste 1.200 lei. Atunci ROBOR era 1,50%. În urma deciziei de majorare a dobânzii de politică monetară, indicatorul la trei luni a sărit de 2 la sută, prin urmare şi rata s-a majorat cu aproape 90 de lei.  

Reporter: Să ne așteptam și la alte majorari de dobanda cheie în următoarea perioada? De ce depinde?

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: Depinde în primul rând, în acest moment, de aplanarea situației de criză politică și de existența unui guvern cu puteri depline care poate lua măsuri de consolidare fiscală.

Irina Chiţu, analist financiar: Pentru cei care îşi doresc acum să isi facă un credit să se uite către dobânzi fixe în lei şi să nu se imprumute mai mult de 25% din veniturile familiei pentru că avem o perioadă de creştere a dobanzilor şi atunci rata se poate chiar dubla doar printr-un punct-două procentuale adăugate la dobândă.

Nici cei care au luat credite în euro nu o duc mai bine. Moneda europeană se menţine aproape de nivelul maxim înregistrat. Banca Naţională a stabilit un curs de 4 lei şi 94 de bani.  

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Exclusiv Observator » Simulare: Ce urmează după creșterea dobânzii-cheie. Spre exemplu, pentru un împrumut de 225 de mii de lei, luat pe 30 de ani, rata creşte cu aproape 90 de lei