Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Putin sfidează Occidentul. A fost primit cu fast, fără a fi arestat în Mongolia. Ucraina promite răzbunare

Vladimir Putin a fost primit cu garda de onoare, inclusiv gărzi de cai, în Mongolia. Este o țară membră a Curții Penale Internaționale iar CPI a emis un mandat de arestare pentru Putin. Asta înseamnă că preşedintele rus ar fi trebuit să fie arestat în Mongolia. Ucraina susţine că este  lovitură grea pentru Curtea Penală Internațională şi promite să pedepsască Mongolia pentru că nu l-a arestat pe Putin

de Redactia Observator

la 03.09.2024 , 20:39

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit marţi, la Ulaanbaatar, cu omologul său mongol Ukhnaa Khurelsukh, în prima vizita oficială a liderului de la Kremlin într-o ţară membră a a Curţii Penale Internaţionale (CPI) după emiterea unui mandat de arestare pe numele său, relatează AFP. Ucraina, Human Rights Watch şi Curtea Penală Internaţională au cerut arestarea lui Putin în Mongolia.

La sosirea luni seara în capitala Mongolei, liderul rus a fost întâmpinat de garda de onoare, fără a fi arestat la coborârea din avion. Aceasta este prima călătorie a lui Putin în Mongolia în cinci ani. Vizita sa pare a fi un act de sfidare la adresa CPI, a Ucrainei aflată în război, precum şi a numeroase ţări occidentale şi organizaţii pentru drepturile omului care au cerut arestarea lui.

Putin în Mongolia, în pofida mandatului de arestare CPI

Vezi și

Curtea Penală Internaţională şi autorităţile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, vizat de acest mandat emis de CPI în martie 2023 pentru suspiciune de deportare ilegală a unor copii ucraineni în Rusia.

Pe acelaşi subiect

La fel ca alte state părţi ale Statutului de la Roma care a fondat CPI, Mongolia "are obligaţia de a coopera" cu aceasta, declarase un purtător al acestei jurisdicţii, Fadi el-Abdallah. Atunci când o ţară membră nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de CPI, aceasta din urmă poate sesiza Adunarea statelor părţi care se reuneşte o dată pe an, dar ale căror eventuale sancţiuni se limitează strict la un avertisment verbal.

În trecut, alţi indivizi ce făceau obiectul unui mandat de arestare al CPI, printre care fostul dictator sudanez Omar al-Beshir, s-au deplasat în ţări semnatare ale Statutului de la Roma fără să-şi facă griji.

Putin primit cu fast în Mongolia

Putin a fost întâmpinat marţi după-amiază de omologul său mongol Ukhnaa Khurelsukh în impozanta Piaţă Ginghis Han din Ulaanbaatar, în timpul unei ceremonii fastuoase în prezenţa delegaţiilor din cele două ţări. O fanfară a interpretat melodii militare şi imnurile naţionale ale Rusiei şi Mongoliei în faţa celor doi lideri, care au stat lângă soldaţi mongoli îmbrăcaţi în portul tradiţional.

Forţele de ordine mongole au împiedicat marţi câţiva demonstranţi care se opun prezenţei lui Putin în ţară să se apropie prea mult de liderul rus. Luni după-amiază, câţiva manifestanţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de vizita liderului rus, iar unii dintre ei au ţinut un banner pe care era scris "Faceţi-l pe criminalul de război Putin să plece". Guvernul mongol nu a făcut nicio declaraţie cu privire la o posibilă arestare a liderului rus.

Însă, pe reţelele sociale, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a dezminţit informaţiile apărute în presă conform cărora CPI ar fi trimis o scrisoare prin care le cere autorităţilor mongole să execute mandatul de arestare în timpul acestei vizite. Moscova nu recunoaşte CPI şi a respins ferm acuzaţiile aduse de această instanţă împotriva preşedintelui rus.

Ucraina promite să pedepsască Mongolia pentru că nu l-a arestat pe Putin. "Eșecul guvernului mongol de a executa mandatul de arestare obligatoriu al CPI pentru Putin este o lovitură grea pentru Curtea Penală Internațională și pentru sistemul internațional de justiție penală. Mongolia a permis criminalului acuzat să scape de justiție, făcându-se astfel respinsabilă pentru crimele sale de război. Vom lucra cu partenerii pentru a ne asigura că acest lucru are consecințe pentru Ulaanbaatar", a declarat pe X purtătorul de cuvânt al Ministrului ucrainean de Externe. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri externe » Putin sfidează Occidentul. A fost primit cu fast, fără a fi arestat în Mongolia. Ucraina promite răzbunare