Antena Meniu Search
x

Putin vrea mai multe femei în armată şi FSB: Ele sunt imensa rezervă a Rusiei, se descurcă extraordinar ca piloţi

Intrat în plină campanie electorală, deşi nu are opoziţie reală, Vladimir Putin împarte promisiuni în stânga şi în dreapta. De pildă, luni a promis că fetele vor fi acceptate în Academia FSB-ului pentru mai multe specialităţi. Femeile sunt ''imensa rezervă'' a Rusiei, a spus liderul de la Kremlin în contextul în care Rusia se confruntă cu o importantă penurie de forţă de muncă, amplificată şi de războiul din Ucraina

de Redactia Observator

la 19.12.2023, 14:38

Putin vrea mai multe femei armată şi FSB: Ele sunt imensa rezervă a Rusiei, se descurcă extraordinar ca piloţi
Putin vrea mai multe femei armată şi FSB: Ele sunt imensa rezervă a Rusiei, se descurcă extraordinar ca piloţi - Profimedia

Femeile sunt "imensa rezervă a Rusiei", a declarat luni Vladimir Putin după o plângere că fetele sunt acceptate în Academia FSB-ului, Serviciul de Securitate al Rusiei, fostul KGB, doar pentru un număr limitat de specialități: "Vom repara asta. Fetele reprezintă o rezervă imensă pentru Rusia. În sectoarele în care ele încă nu lucrează, trebuie să-şi exploateze la maxim potenţialul", a îndemnat preşedintele rus în cadrul unei întâlniri cu câştigătorii unui concurs profesional.

Putin: Femeile ar putea deveni piloţi în armată

"De ce fetele nu pot să studieze (în anumite domenii - n.r.), să primească o educaţie şi să lucreze cu succes?", a întrebat el. Putin a dat ca exemplu faptul că femeile ar putea deveni piloţi în armată. "Ministrul (Apărării, Serghei Şoigu - n.r.) a declarat că ele se descurcă extraordinar, deşi întotdeauna a părut că este vorba despre o profesie pur masculină", a mai spus el.

Rusia se confruntă cu o importantă penurie de forţă de muncă exacerbată de mobilizarea de pe frontul din Ucraina, menţionează AFP.  Preşedintele rus, apărător al "valorilor tradiţionale" în faţa unui Occident care, în opinia sa, este decadent, a vorbit şi despre "limitele" unor astfel de schimbări pe piaţa muncii, de exemplu "legate de sănătatea femeilor".

Conflictul din Ucraina, lansat de Moscova în 2022, a agravat problemele demografice existente în ţară, câteva sute de mii de rezervişti fiind mobilizaţi şi uneori ucişi sau răniţi pe front, în timp ce mulţi alţii au fugit în străinătate pentru a evita să fie racolaţi în armată.

Acest lucru a condus la un deficit grav de forţă de muncă, care persistă încă în numeroase sectoare, precum construcţiile, agricultura sau IT, domenii în care lucrează preponderent bărbaţii. Discursul lui Putin are loc la câteva zile după intrarea sa în campanie electorală înainte de alegerile prezidenţiale din martie viitor, un scrutin care ar trebui să-i permită să rămână la Kremlin cel puţin până în 2030.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Putin vrea mai multe femei în armată şi FSB: Ele sunt imensa rezervă a Rusiei, se descurcă extraordinar ca piloţi