Antena Meniu Search
x

Război Israel - Hamas: Noi condiţii pentru un armistiţiu mai lung. Directorul CIA s-a întâlnit cu șeful Mossad în Qatar

Război Israel - Hamas. Israelul şi Hamas au luat în considerare miercuri parametrii unei potenţiale noi etape a acordului de încetare a focului în Fâşia Gaza, care să includă eliberarea de către gruparea islamistă palestiniană a unor ostatici bărbaţi sau militari, nu doar femei şi copii, a declarat o sursă informată cu privire la negocieri, potrivit Reuters. Directorul CIA a ajuns în Qatar, pentru o întâlnire neanunțată cu șeful spionajului israelian Mossad. 

de Redactia Observator

la 29.11.2023, 15:45

Război Israel - Hamas: Noi condiţii pentru un armistiţiu mai lung. Directorul CIA s-a întâlnit cu șeful Mossad în Qatar
Război Israel - Hamas: Noi condiţii pentru un armistiţiu mai lung. Directorul CIA s-a întâlnit cu șeful Mossad în Qatar - Profimedia

Şefii Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) şi Serviciului de informaţii externe al Israelului (Mossad) s-au întâlnit marţi la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre posibila nouă fază şi ceea ce ar fi necesar pentru o prelungire a încetării a focului pentru mai mult decât câteva zile, a declarat sursa citată.

Război Israel-Hamas: Directorul CIA întâlnire neanunțată cu șeful Mossad

Negociatorii din Qatar s-au întâlnit cu responsabili ai Hamas înainte de reuniune, pentru a evalua disponibilitatea acestora de a agrea noii parametri. Nu se ştie deocamdată rezultatul discuţiilor între Qatar şi Hamas. Directorul CIA, William Burns, s-a aflat la Doha "pentru întâlniri privind conflictul între Israel şi Hamas, inclusiv discuţii despre ostatici", a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului, fără să ofere detalii.

William Burns, David Barnea, şeful serviciului israelian de informaţii externe Mossad, şi premierul Qatarului, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, s-au întâlnit cu oficiali egipteni, la o zi după ce Qatarul a anunţat prelungirea cu două zile a unui acord iniţial de încetare a focului de patru zile în Gaza, care urma să expire în noaptea de luni spre marţi.

Pe acelaşi subiect

Qatar, unde şi-au găsit refugiu mai mulţi lideri politici ai Hamas, a condus negocierile dintre gruparea islamistă palestiniană şi Israel.

Război Israel-Hamas: Noi parametri ai încetării focului în Gaza, inclusiv eliberarea unor ostatici bărbaţi

Această încetare a focului a adus primul răgaz în Fâşia Gaza în ultimele şapte săptămâni, timp în care Israelul a bombardat fără încetare enclava ca represalii la atacul brutal din 7 octombrie al comandourilor Hamas în comunităţile din sudul Israelului, care au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au luat alte 240 ostatici.

Israelul a jurat să anihileze gruparea Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza. Guvernul Hamas susţine că bombardamentele israeliene asupra enclavei dens populate au ucis până în prezent peste 15.000 de persoane, dintre care aproximativ 40% sunt copii.

În primele patru zile ale acordului de încetare a focului, combatanţii Hamas au eliberat 50 de femei şi copii israelieni care fuseseră luaţi ostatici. În schimb, Israelul a eliberat 150 de deţinuţi palestinieni din închisorile sale, toţi femei şi adolescenţi.

În cadrul prelungirii acordului de încetare a focului cu două zile, Hamas a fost de acord să elibereze încă 10 femei şi copii israelieni pe zi. Până în prezent nu a existat vreun indiciu că Hamas ar fi de acord să elibereze ostatici bărbaţi sau cadre militare, potrivit Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas: Noi condiţii pentru un armistiţiu mai lung. Directorul CIA s-a întâlnit cu șeful Mossad în Qatar