Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Războiul comercial dintre SUA şi China, pus pe pauză. Motivul pentru care Trump a acceptat reducerea taxelor

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China a luat o pauză! Doar pentru 90 de zile, timp în care americanii îi vor taxa pe chinezi cu 30%, în timp ce Beijingul va aplica tarife Washingtonului de numai 10%. Practic, ambele ţări au acceptat să reducă taxele impuse anterior cu 115 la sută. Donald Trump susţine că a luat această decizie pentru a nu nenoroci economia Chinei. În realitate, tăierea legăturilor comerciale cu Beijingul i-ar fi lăsat pe americani fără o interminabilă listă de produse şi cu un şomaj în creştere, mai ales la nivelul angajaţilor din industria portuară.

de Redactia Observator

la 13.05.2025 , 09:38

Deja se vede pe burse +indicele S/P a ajuns la cel mai rdicat nivel din martie incoace, cu o apreciere de peste 3 procente. Dar, în timp ce încearcă să ajungă la o aranjare a relaţiilor cu China, liderul de la Casa Albă lansează un nou atac la adresa Uniunii Europene. În opinia sa, blocul comunitar este mult mai rău decât China. Totuşi, Trump nu a uitat că este într-o cădere liberă în sondaje, în consecinţă a semnat un ordin executiv, prin care preţurile medicamentelor eliberate pe reţetă să fie diminuate cu procente cuprinse între 30 şi 80%. Preşedintele Statelor Unite susţine că americanii nu trebuie să fie obligaţi să cumpere medicamente la unele dintre cele mai ridicate preţuri din lume, mult mai mari decât în ţările vecine, Canada şi Mexic.

Donald Trump: "Nu urmărim să facem rău Chinei"

În acelaşi timp, Trump nu uită de confortul personal şi este decis să primească un cadou de 400 de milioane de dolari din partea Qatarului. Este vorba despre un avion prezidenţial care, la încheierea mandatului său, va fi donat bibliotecii prezidenţiale a lui Donald Trump, acolo unde sunt păstrate toate cadourile primite în perioada în care a condus Statele Unite. Democraţii sunt de părere că un astfel de cadou ar fi imoral şi, cel mai probabil, neconstituţional. Intrebat despre etica acceptarii unui astfel de dar exorbitat din partea unui stat tert, care mai are si probleme cu respectarea drepturilor omului la nivel de politica de stat, Trump a răspuns nervos: "Trebuie sa fii prost sa refuzi un astfel de cadou".

Vezi și

Întâlnirea din Geneva între reprezentanţii Statelor Unite şi China s-a dovedit benefică pentru ambele părţi, aşa că americanii nu vor mai taxa Beijingul cu 145%, ci doar cu 30% şi nici nu li se vor mai aplica tarife de 125%. "Intrăm într-o perioadă de pauză de 90 de zile pentru negocieri, la care s-au angajat atât Statele Unite, cât și China. Și chinezii, de partea lor, reduc și eipână la 10%", a declarat Jamieson Greer, reprezentant comercial al SUA. Donald Trump continuă să susţină că nu a făcut un pas înapoi pentru a nu periclita şi mai mult economia Statelor Unite. "Nu urmărim să facem rău Chinei. China a fost rănită foarte grav. Închideau fabrici. Aveau foarte multe neliniști", a declarat Donald Trump, preşedintele SUA.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, după anunţ, bursele s-au redresat rapid, preţul barilului de petrol a crescut, iar preţul aurului s-a diminuat după zile întregi de recorduri istorice. Donald Trump a mers mai departe cu populismul şi a semnat un ordin executiv prin care îi obligă pe producătorii de medicamente să scadă preţurile celor vândute pe reţetă cu procente între 30 şi 80%. "Țara noastră are cele mai mari prețuri la medicamente din întreaga lume, uneori cu un factor de multiplicare de cinci, șase, șapte, opt ori", a declarat Donald Trump, preşedintele SUA. Liderul de la Casa Albă nu are acelaşi succes şi când vine vorba despre relaţia sa cu preşedinta Mexicului, care se opune ferm unui blocaj de două săptămâni pentru exporturile de carne de vită provenită din ţara sa.

"Mexicul nu este Piñata nimănui. Adică există colaborare, există coordonare, dar nu există subordonare și nici nu putem aștepta să vedem ce se spune în fiecare zi", a declarat Claudia Sheinbaum, preşedintele Mexicului. Donald Trump nu are mai mult succes nici cu Groenlanda, pe care şi-ar dori să o transforme într-un dominion al Statelor Unite. Pentru moment, însă, liderul de la Casa Albă şi-a fixat atenţia pe Orientul Mijlociu, unde şi-a început primul turneu internaţional din cel de-al doilea mandat al său.

"Este clar că președintele Trump vede în Regatul Arabiei Saudite un aliat strategic cu adevărat important al SUA. El vede acest lucru important atât din perspectivă geostrategică, dar și din perspectiva politicii interne din Statele Unite", a declarat Michael Bessey, consilier pentru politici și afaceri. În plus, Donald Trump este pe cale să primească în dar un Boeing în valoare de 400 de milioane de dolari din partea Qatarului. Şi, în timp ce se străduieşte să scape de toţi migranţii din America, Donald Trump primeşte cu braţele deschise un grup de 49 de afrikaneri, descendenţi ai primilor colonişti europeni din sudul Africii, pe motiv că sunt victime ale unui genocid. Oficialii din Pretoria susţine că aceştia nu pot furniza nicio dovadă că ar fi fost - vreodată - persecutaţi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plecaţi în vacanţă mai devreme, ca să profitaţi de reducerile de la începutul verii?
Observator » Ştiri externe » Războiul comercial dintre SUA şi China, pus pe pauză. Motivul pentru care Trump a acceptat reducerea taxelor