Antena Meniu Search
x

Criza combustibilului. Guvernul britanic pregăteşte intervenţia armatei, pentru ”a stabiliza aprovizionarea cu carburant”

Criza combustibilului din Marea Britanie scapă de sub control, după ce şoferii, îngroziţi că ar putea rămâne cu maşina în mijlocul drumului, au format cozi uriaşe, zi şi noapte, golind multe staţii de alimentare din ţară. Guvernul lui Boris Johnson a cerut armatei să fie pregătită să intervină pentru a oferi ajutorul necesar.

de Redactia Observator

la 28.09.2021, 14:51

Criza combustibilului din Marea Britanie scapă de sub control
Criza combustibilului din Marea Britanie scapă de sub control - Profimedia

Guvernul lui Boris Johnson a cerut armatei să fie pregătită să intervină pentru a-i oferi ajutor în criza carburanţilor care afectează Regatul Unit, după un weekend în care britanici îngrijoraţi s-au năpustit asupra staţiilor de almentare cu carburant şi le-au golit pe unele dintre ele, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Un număr limitat de şoferi de cisterne militare trebue să fie pregătit să intervină şi să fie desfăşurat, dacă este necesar, pentru a stabiliza aprovizionarea cu carburant”, a anunţat într-un comunicat, Ministerul britanic al Energiei.

Penuria de combustibil s-a prelungit şi luni, în Marea Britanie, pe fondul panicii care s-a răspândit printre şoferii englezi. ”A trebuit să mă duc la cinci staţii”, iar ”rezervorul meu este aproape gol”, a povestit o femeie care stătea la coadă de peste o oră, la o staţie de alimentare cu carburant din centrul Londrei. ”Stai la rând! Eşti aici de abia cinci minute!”, i-a strigat ea unui şofer care voia să se strecoare în faţa tuturor.

Cozi uriaşe, zi şi noapte

La o altă benzinărie, la est de Londra, o coadă de 50 de maşini s-a format de la ora locală 6:00, iar clienţii au petrecut acolo o parte din noaptea de duminică spre luni. În toată ţara, la pompele de benzină au fost instalate panouri cu mesajul ”s-a terminat benzina” sau ”închis”, iar aproximativ 30% din staţiile British Petroleum (BP) au fost afectate de penurii de carburant. Unele publicaţii britanice au postat înregistrări video cu şoferi iritaţi, îngroziţi să nu rămână în pană sau să nu se poată duce la locul de muncă. Organizaţii medicale trag semnale de alarmă cu privire la dificultatea personalului medical de a se deplasa la pacienţi, iar unele şcoli se gândesc să revină la învăţământul online, în cazul în care problema persistă.

Pe acelaşi subiect

Potrivit PRA, o asociaţie de distribuire de carburant, 5.500 dintre cele 8.000 de instalaţii independente din ţară au rămas fără carburant duminică, ”iar celelalte erau aproape goale”. Însă asociaţia se aşteaptă la ”o posibilă relaxare a cererii şi la o normalizare a stocurilor în zilele următoare”. Reprezentanţi ai sectorului economic au dat luni noi asigurări că există ”sufcient carburant în rafinăriile britanice”.

Criza combustibilului din Marea Britanie

Această situaţie aminteşte de raţionalizarea benzinei în timpul crizei energetice din anii '70 sau de o blocare a rafinăriilor care a paralizat activitatea ţării timp de mai multe săptămâni, la începutul anilor 2000. Criza a izbucnit la mijlocul săptămânii trecute, după ce un raport confidenţial al British Petroleum (BP) adresat Guvernului Johnson, în care se arăta că zeci de staţii de alimentare urmau să fie închise din cauza lipsei carburantului, a fost publicat de presa locală. Situaţia a fost cauzată iniţial de lipsa şoferilor de TIR, dar problema afectează, de asemenea, raioane ale unor supermarketuri, fast-food-uri, puburi şi nu numai, care se plâng de întârzieri în livrări şi de o epuzare a stocurilor anumitor produse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Criza combustibilului. Guvernul britanic pregăteşte intervenţia armatei, pentru ”a stabiliza aprovizionarea cu carburant”