Ministru britanic, către cetățenii UE care nu au primit statut de rezident: Pregătiți-vă să fiți dați afară
Cetățenii UE cărora li s-a refuzat dreptul de a rămâne în Marea Britanie ar trebui să părăsească țara, în caz contrar, vor fi dați afară, a avertizat ministrul imigrației din Marea Britanie, citat de Politico.
Kevin Foster a declarat ziarului italian La Repubblica într-un interviu publicat sâmbătă că „cetățenii UE cărora li s-a refuzat statutul de rezident și care rămân în țară vor sta în Marea Britanie ilegal”.„Ne așteptăm ca oamenii să părăsească țara în mod voluntar”, în caz contrar, oficialii din domeniul imigrației „vor forța plecarea lor”. Marea Britanie a acordat statut de rezident pentru 5,4 milioane de cetățeni ai UE. "Începând cu 31 august 2021, mai există aproximativ 400.000 de cereri în așteptarea unui rezultat", a spus Foster.
"Cei care au motive întemeiate de ratare a termenului limită pentru a solicita să rămână în Marea Britanie încă pot aplica", a adăugat ministrul. „Avem măsuri pentru a-i proteja pe cei care nu au depus încă solicitarea, dar care ar putea fi în continuare eligibili, ceea ce înseamnă că toată lumea va putea obține statutul pe care îl merită”.
Cu toate acestea, Marea Britanie se chinuie să umple golurile de pe piața muncii, în special în sectorul transportului și alimentelor, ceea ce a dus la crize de benzină și mărfuri pe rafturile supermarketurilor. Sâmbătă, guvernul britanic a confirmat că are în vedere reguli mai puțin stricte pentru a acorda vize șoferilor de camion, potrivit Financial Times. Foster a negat că există o legătură între penuria de alimente și imigrație. „Nu suntem de acord că sistemul bazat pe puncte este principala cauză a penuriei de forță de muncă în Marea Britanie, pentru că putem observa deficiențe similare în întreaga UE, în special în domenii precum ospitalitatea și transportul de marfă.”, a spus el.
Londra vrea să ofere 5000 de vize temporare pentru şoferi şi alte 5000 pentru muncitori din abatoare
- Haos în Marea Britanie: şoferii, îngroziţi de o posibilă criză de combustibil, au format cozi uriaşe în faţa...
- Britanicii s-au luat la bătaie din cauza şoferilor români. Cozi uriaşe în benzinării şi supermarketuri pentru...
- Marea Britanie, îngenunchiată de criza transporturilor:rafturi goale în magazine, cozi la benzinării
Şoferii români de camion şi angajaţii din abatoare sunt aşteptaţi din nou în Marea Britanie. Guvernul de la Londra vrea să ofere cinci mii de vize temporare pentru şoferi şi alte cinci mii pentru muncitori din abatoare. Nu are încotro. Benzinăriile au rămas fără combustibil din lipsă de şoferi, iar în supermaketuri rafturile sunt goale. Totul după ce peste 150.00 de angajaţi străini s-au întors în ţările de origine, în urma Brexitului. Alungaţi din Regat de regulile stricte impuse după Brexit, muncitorii români sunt acum chemaţi să dea o mână de ajutor britanicilor pentru a ieşi din criză. Premierul Boris Johnson a promis că va relaxa regulile pentru străini şi va acorda mii de vize temporare şoferilor de tir şi muncitorilor străini din abatoare.
Situaţia e disperată în Marea Britanie. Maşinile îşi aşteaptă rândul la pompă, la cozi interminabile. În mai multe benzinării, şoferii s-au luat la bătaie pentru un strop de combustibil. Carburanţii sunt raţionalizaţi de unii operatori, unde niciun şofer nu are voie să alimenteze peste 30 de lire sterline. S-a ajuns în această situaţie după ce regatul a rămas fără şoferi de cisterne care să le aducă combustibil în ţară.
În supermarketuri, rafturi întregi au rămas goale. În plus, unele lanţuri de restaurante tip fast food au scos din meniu preparate care conţin pui şi lapte, după ce furnizorii nu au putut face livrările. De teamă că vor rămâne fără marfă, magazinele de jucării au început deja să-şi facă stocuri pentru perioada Crăciunului. Deficitul de şoferi de camion afectează şi alte state europene. În Germania, de exemplu, lipsesc peste 60.000 de şoferi de cursă lungă.
Aproape o treime din benzinăriile grupului BP din Marea Britanie au rămas fără carburanţi duminică
Cozi lungi s-au format la benzinării pentru a treia zi consecutiv, unii şoferi aşteptând ore în şir pentru a face plinul, după ce firmele petroliere au spus că lipsa şoferilor de camioane provoacă probleme pentru transporturile de carburanţi de la rafinării, potrivit news.ro. Unii operatori au fost nevoiţi să raţionalizeze vânzările şi alţii să închidă benzinării. ”În condiţiile cererii intense la care am asistat în ultimele două zile, estimăm că circa 30% din benzinăriile din această reţea nu au în prezent principalele tipuri de carburant. Lucrăm pentru a le reaproviziona cât mai rapid cu putinţă”, a anunţay BP, care dispune de 1.200 de benzinării în Marea Britanie, într-un comunicat.
Marea Britanie, lovită de mai multe crize
Panica s-a produs în timp ce Marea Britanie trece prin mai multe crize: creşterea preţului gazelor naturale care obligă firmele energetică să îşi închidă afacerile, un deficit asociat de dioxid de carbon care pune în pericol producţia de carne, şi o lipsă a şoferilor de camioane care provoacă probleme retailerilor, care au unele rafturi goale.
Grupul anglo-olandez Shell a anunţat că a observat o creştere a cererii la benzinăriile sale britanice, începând de vineri, ceea ce a dus la epuizarea anumitor tipuri de carburanţi. ”Reaprovizionăm rapid, de obicei în 24 de ore”, arată un comunicat al companiei.
Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a făcut apel la calm, afirmând că lipsurile sunt provocate de cumpărăturile determinate de panică şi că situaţia se va rezolva până la urmă deoarece carburanţii nu pot fi stocaţi. Potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică de publicaţia Observer arată că 67% dintre alegători consideră că guvernul a gestionat prost criza. O proporţie de 68% dintre britanici cred că Brexitul este parţial de vină.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰