Antena Meniu Search
x

Reacţia armatei ucrainene după ce steagul Rusiei a dispărut de pe clădirea administrației regionale din orașul Herson

Război psihologic între ruşi şi ucraineni cu privire la retragerea din Herson. Ucrainenii rămân circumspecţi şi atrag atenţia cu privire la provocări şi capcane întinse de ruşi după ce steagul rusesc a dispărut de pe clădirea administrației regionale din Herson, situată pe malul vestic al orașului, unde forțele ucrainene au avansat în urmă cu câteva săptămâni. În acelaşi timp, tot azi, autoritățile de ocupație au anunţat că "cel mai probabil trupele ruse se vor retrage în stânga Niprului". 

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 17:47

Reacţia armatei ucrainene după ce steagul Rusiei a dispărut de pe clădirea administrației regionale din orașul Herson
Reacţia armatei ucrainene după ce steagul Rusiei a dispărut de pe clădirea administrației regionale din orașul Herson - Telegram

Joi dimineață, vestea că steagul Rusiei a dispărut de pe clădirea consiliului municipal din Herson s-a răspândit în spațiul informațional rusesc. Ruşii s-au alarmat pe reţelele de socializare, considerând gestul o nouă lovitură pentru moralul trupelor, mai ales că în acelaşi timp, şeful adjunct instalat de Moscova în Herson, Kirill Stremousov, a declarat că trupele ruse se vor retrage "cel mai probabil" pe malul stâng al Niprului, iar civilii care au mai rămas ar trebui să părăsească urgent orașul și malul drept al regiunii. "Corespondenți militari" ruși au confirmat că oficialii instalaţi de Moscova și-au mutat sediul regional pe malul stâng al fluviul Nipru, dar armata ucraineană rămâne rezervată dacă asta înseamnă o retragere a ruşilor. 

Steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea consiliului municipal din Herson

Ce spun sursele ruse? GreyZone, unul dintre celebrii "corespondenți militari" ruși care scriu despre război, susţine că steagul Rusiei a fost luat de pe clădirea oficială pentru că actuala conducere din Herson a fost deja evacuată în alt oraş, Genichesk, trupele au fost "retrase în spate" iar ruşii au vrut să evite situaţia în care inamicii aruncă steagul rusesc şi-l înalţă sfidător pe al lor, cum s-a petrecut la Izium. "Inamicul crede însă că comportamentul nostru înainte de retragerea din Herson este atât de surprinzător, încât este greu de crezut că va avea loc, că l-am abandona așa. În același timp, șeful GUR al Ucrainei, Kirill Budanov, a spus că Hersonul va fi înconjurat până la sfârșitul lunii noiembrie." 

Un alt poropagandist rus Sasha Kots susţine, publicând imagini, că a condus prin Herson azi şi că steagul Rusiei se afla în continuare pe alte clădiri din apropiere, dar că într-adevăr dispăruse de pe clădirea administraţiei oficiale. "Am mers cu mașina până la clădirea fostului guvern al regiunii Herson, confirm că nu există niciun steag deasupra ei. Dar există pe clădirea de vizavi și la Academia Navală Ushakov", a scris Kots pe Telegram. "Am condus prin Herson. Nu știu de ce a dispărut steagul Rusiei de deasupra fostei clădiri guvernamentale din regiunea Herson, dar acesta nu este un fenomen sistemic. Steagurile atârnă pe alte clădiri administrative și instituții de învățământ" a mai completat acesta spunând că noua conducere din Herson nici nu a ocupat acea clărire. 

Pe acelaşi subiect

Clădirea care aparţinea fostei administrații regionale a Ucrainei a fost blocată iar autoritățile ruse nu au fost staționate nici măcar o zi acolo, a scris pe Telegram un alt blogger militar rus - Opersvodki. Potrivit acestuia întreaga administraţie a regiunii Herson a fost transferată în forță săptămâna trecută la Genichesk, unde va funcționa provizoriu înainte de a reveni în centrul regional.

Ce spun ucrainenii? Dispariția steagului Rusiei poate fi o manipulare pentru a crea impresia că ocupanții părăsesc sudul Ucrainei, relatează publicaţia ucraineană Pravda

"Aceasta poate fi o provocare pentru a crea impresia că așezările sunt abandonate, că se poate pătrunde în siguranță în ele. Având în vedere faptul că se pregătesc de mult timp de lupte de stradă şi modul în care își poziționează unitățile, suntem conștienți de tacticile de acțiune planificate și nu trebuie să ne grăbim să ne bucurăm. Trebuie să înțelegem că un război hibrid presupune și astfel de plantare de informații, atacuri calculate pentru a slăbi trupele", a declarat Nataliya Gumenyuk, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Conform lui Humenyuk, în ciuda faptului că inamicul dă impresia unei evacuări totale din Herson, forțele de apărare ucrainene monitorizează manevrele militare în teritoriile ocupate temporar de ruși. Ea a menționat că unitățile obișnuite rusești rămân în Herson deghizate în haine civile. "Ei continuă să se stabilească nu numai în centrul regional, ci și în alte așezări, în casele persoanelor plecate", a spus Humenyuk.

În dimineața zilei de 3 noiembrie, prim-vicepreședintele Consiliului Regional Herson, Yurii Sobolevskii, și presa locală au raportat că steagul Federației Ruse a dispărut de pe clădirea administrației regionale de stat din Herson. Potrivit Direcției principale de informații de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), colaboratorii și reprezentanții administrației de ocupație din regiunea Herson sunt mutați mai adânc în spatele liniei de front. Aceasta a anunţat săptămâna trecută că nu se aşteaptă ca trupele ruse să se retragă din Herson, ci dimpotrivă, să îl apere. "Ocupanţii ruşi creează impresia că pleacă din Herson, dar de fapt ei desfăşoară noi unităţi acolo",  a declarat şeful GUR, Kirilo Budanov. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Reacţia armatei ucrainene după ce steagul Rusiei a dispărut de pe clădirea administrației regionale din orașul Herson