Reacţia Chinei după acuzaţiile SUA că pandemia de Covid a fost declanșată de un accident într-un laborator
Publicaţiile americane WSJ şi NYT au dezvăluit ieri că virusul care a generat pandemia de Covid-19 ar fi apărut, cel mai probabil, ca urmare a unei scurgeri accidentale dintr-un laborator din China. Concluzia apare într-un studiu actualizat şi secret al Departamentului de Energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe şi parlamentarilor americani. Și FBI a ajuns la aceeași concluzie în 2021, în timp ce alte patru agenții de informații din SUA consideră că proveniența virusului nu este una "naturală". China se consideră "murdărită" de noile acuzaţii americane.
Beijingul a contestat cu fermitate luni ipoteza principală a Departamentului american pentru Energie (DoE), potrivit căreia COVID-19 ar proveni de la un accident de laborator din China. Beijingul s-a declarat "murdărit" de aceste noi acuzaţii, relatează AFP.
"Trebuie să se înceteze cu această teorie privind o scurgere din laborator, să se înceteze murdărirea (imaginii) Chinei şi să se înceteze politizarea căutării originilor virusului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Mao Ning, în timpul unei conferinţe de presă.
Beijingul a reacţionat astfel la recenta schimbare de analiză în cadrul DoE care reţine de acum pista unei scurgeri dintr-un laborator din China, pe baza unui nou raport al unei agenţii de informaţii, dezvăluit duminică de Wall Street Journal (WSJ) şi New York Times (NYT).
"Pe baza unor vizite pe teren la laboratoare din Wuhan şi a unor schimburi aprofundate cu cercetători, experţi din China şi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au ajuns la concluzia, una de autoritate, potrivit căreia opţiunea unei scurgeri dintr-un laborator este foarte improbabilă", a insistat Ning.
- Pandemia de COVID a izbucnit cel mai probabil de la o scurgere de laborator, consideră Departamentul de Energie din SUA
- New York Times dă în judecată Comisia Europeană. Cotidianul american cere publicarea SMS-urilor dintre Ursula von...
- OMS menţine nivelul maxim de alertă privind pandemia Covid-19, la exact trei ani după ce l-a declarat
Originea virusului care a ucis aproape 7 milioane de oameni, un mister şi după 3 ani
La trei ani de la declanşarea pandemiei, originea virusului, care a ucis aproape 7 milioane de oameni în întreaga lume şi a afectat întregul glob, nu a fost încă determinată.
În februarie 2021, experţi ai OMS şi cercetători chinezi au apreciat drept "foarte improbabilă" pista unui accident la Institutul de virologie chinez din Wuhan şi au privilegiat ipoteza unei origini naturale a virusului şi a unei transmisiuni la om printr-un animal "intermediar".
Raport preliminar OMS: SARS-CoV-2 s-a răspândit de la lilieci la oameni, posibil printr-o specie intermediară
În ianuarie 2021, o echipă de experți internaționali, formată de OMS a călătorit la Wuhan, China, locul unde a fost detectat pentru prima dată virusul care provoacă COVID-19. Împreună cu cercetătorii chinezi, echipa a analizat dovezi despre când și cum ar fi putut apărea virusul, în cadrul primei etape a investigaţiei.
Echipa a lansat un raport preliminar în martie 2021, subliniind patru scenarii posibile, cel mai probabil fiind că virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit de la lilieci la oameni, posibil printr-o specie intermediară. Acesta a fost prima etapă de cercetări aprofundate pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în China și în alte părți, faza a doua a intrat în impas din 2021, deoarece China nu a mai oferit acces la date cruciale.
De atunci, ipoteza unei manipulări în laborator, cuplată cu o scurgere accidentală, a reapărut în special în SUA, unde această pistă este, potrivit WSJ, reţinută inclusiv de Biroul Federal de Investigaţii (FBI). "Deocamdată, nu s-a ajuns la niciun răspuns definitiv al comunităţii de informaţii asupra acestei probleme", a rezumat duminică, la CNN, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
La mijlocul lui februarie, directorul OMS, Teodros Adhanom Ghebreyesus, s-a angajat personal să facă tot ce este posibil pentru a obţine "un răspuns" cu privire la originile COVID-19, dezminţind în mod ferm informaţiile conform cărora organizaţia ar fi renunţat să-şi finalizeze ancheta asupra acestui subiect.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰