Antena Meniu Search
x

Reacţia Egiptului după anunţul că o actriţă de culoare o va juca Cleopatra într-un serial Netflix. Concluzia experţilor

Controversă la Hollywood. După ce Netflix a anunţat lansarea unei docu-ficţiuni în care o actriţă de culoare joacă rolul celebrei Cleopatra, ministerul egiptean pentru Antichităţi a reacţionat, declarând că aceasta avea "pielea albă şi trăsături elenistice", informează AFP, potrivit Agerpres.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 28.04.2023, 14:54

Reacţia Egiptului după anunţul că o actriţă de culoare o va juca Cleopatra într-un serial Netflix. Concluzia experţilor
Reacţia Egiptului după anunţul că o actriţă de culoare o va juca Cleopatra într-un serial Netflix. Concluzia experţilor - Netflix

Documentarul "Queen Cleopatra", produs de Jada Pinkett Smith şi prezentat ca fiind "bazat pe reconstituiri şi mărturii ale experţilor", va fi lansat pe 10 mai pe platformă.

Trailerul susţine că docu-ficţiunea urmăreşte viaţa ultimei regine a Egiptului antic, "în luptă pentru a-şi apăra tronul, familia şi opera", însă chiar înainte de lansare, producţia a stârnit controverse aprinse în Egipt.

Petiţie online pentru oprirea documentarului

Numeroşi internauţi au văzut în "Queen Cleopatra" o rescriere a istoriei, iar o petiţie online, intitulată "Opriţi documentarul despre Cleopatra de pe Netflix pentru falsificare istorică", a adunat peste 40.000 de semnături.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, într-o ţară în care unele voci cer în mod constant interzicerea Netflix pentru conţinuturi considerate ofensatoare pentru Egipt şi pentru "valorile sale familiale", deputata Saboura al-Sayyed a cerut din nou parlamentului interzicerea platformei.

Joi, Ministerul pentru antichităţi a emis un lung comunicat citând numeroşi experţi, toţi fiind categorici: Cleopatra avea "pielea albă şi trăsături elenistice", au concluzionat toţi. "Basoreliefurile şi statuile reprezentând-o pe Cleopatra sunt cea mai bună dovadă în acest sens", a precizat Ministerul în textul său, care invocă în sprijinul afirmaţiilor sale tetradrahme şi statui din marmură care o reprezintă pe Cleopatra cu trăsături europene.

"Falsificare a istoriei egiptene"

Pentru arheologul Mustafa Waziri, preşedintele Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, reprezentarea reginei drept o femeie de culoare nu este altceva decât o "falsificare a istoriei egiptene".

În mod constant în Egipt internauţii şi comentatorii denunţă campaniile, în principal ale unor grupuri afro-americane, care revendică originea civilizaţiei egiptene. Cleopatra aparţinea dinastiei macedonene a Lagizilor, urmaşa generalului Ptolemeu, care a devenit rege al Egiptului atunci când Alexandru cel Mare a împărţit imperiul.

Deşi legenda spune că regina, născută în jurul anului 69 î.Hr., era o femeie frumoasă, înfăţişarea şi culoarea pielii sale rămân în mare măsură deschise la interpretări. În 2009, un documentar BBC a susţinut că ea avea sânge african, fără a stârni însă controverse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Stiri externe » Reacţia Egiptului după anunţul că o actriţă de culoare o va juca Cleopatra într-un serial Netflix. Concluzia experţilor