Reacţia lui Claudiu, un şofer român prins că dormea în TIR într-o parcare din Belgia: "Şeful preferă să plătească amenda"
Poliția și serviciile de inspecție din Belgia au verificat luni 341 de camioane în zona portului Anvers. Camionagiii își petreceau weekendul în parcări mari, adesea în condiții de muncă și de trai îngrozitoare. Cu toate acestea, o parte dintre ei care sunt români, nu par foarte deranjaţi de condiţii.
Acțiunea de amploare, numită "Pukhus", a început luni dimineață în jurul orei 8.00. Poliția a înconjurat parcarea de camioane Goordijk de pe Noorderlaan și a luat imagini ale întregului loc cu ajutorul dronelor. Scopul acțiunii a fost acela de a verifica toate camioanele și șoferii lor prezenți pentru posibile încălcări ale legislației sociale. Prin urmare, acțiunea a vizat în principal politica angajatorilor. În teorie, aceștia sunt obligați să monitorizeze condițiile de muncă și de viață ale șoferilor lor, dar în practică lasă adesea de dorit, relatează Het Nieuwsblad.
„De exemplu, verificăm odihna săptămânală a șoferului, dar și că nu ar trebui să își petreacă odihna de lungă durată în cabina camionului. De asemenea, șoferii trebuie să aibă posibilitatea de a se întoarce acasă la fiecare patru săptămâni", explică la fața locului inspectorul de muncă Pieter Wyckaert.
„În cazul unor încălcări, angajatorul șoferului va primi imediat o amendă de 1.800 de euro.” În cazul în care amenda nu este plătită, camionul poate fi confiscat. „Dar, în general, vedem că angajatorii aleg în continuare să plătească amenda”, a adăugat inspectorul.
Şoferii români confirmă practicile nesăbătoase la angajatorilor
- Alpinistul român Gabriel Viorel Tabără a murit pe Everest, la 48 de ani. "S-a dus în cortul lui şi nu s-a mai...
- Emanuele, adolescentul român care a salvat viața unei femei pe care fostul soț voia să o ucidă, premiat de...
- Român dispărut în Belgia, de aproape două săptămâni. Parchetul din Anvers a cerut Poliției Federale să...
Acest lucru este confirmat de Claudiu, unul dintre șoferii români verificați care dorește să vorbească liber cu presa. „Șeful nostru știe că nu e legal, dar speră să scape de ea cu o amendă. Este mai ieftin decât să asigure mereu un hotel sau un apartament pentru toți șoferii", spune el.
Ceea ce declară el se repetă de mai multe ori în conversațiile noastre cu șoferi de camion, în principal români și bulgari. Puțin mai departe, Cristian și Ionuț se alătură compatriotului lor. „Poliția ne-a spus că nu avem voie să ne petrecem noaptea aici, dar unde să mergem?” întreabă Cristian cu voce tare. Cei doi mai precizează că mai mulți colegi preferă să plătească din proprii bani cazarea pe o noapte.
"Pur și simplu nu există suficiente hoteluri în această zonă portuară. Ca să nu mai vorbim de igiena din aceste hoteluri. În plus, nu ne place să ne lăsăm camionul nesupravegheat, altfel hoții ar avea cale liberă. Pe noi, camionagiii, nu ne deranjează să ne petrecem noaptea în propriul camion", spune Cristian. „Controalele astea nu sunt bune”, adaugă Ionuț. „Noi muncim ca nebunii pentru a ne întreține familia și ne este teamă să nu fim concediați. Trebuie să rămână fezabil pentru toată lumea", spune el.
Din 202 de camioane, 135 de şoferi dormeau în cabine
În total, 341 de camioane se aflau în parcare. „Au fost verificate toate cele 202 vehicule al căror șofer era prezent. S-a dovedit că angajatorul nu asigurase o cazare adecvată pentru 135 de șoferi, care și-au petrecut weekendul în camionul lor", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Wouter Bruyns.
35 de șoferi erau plecați de acasă de mai mult de 4 săptămâni, iar în 70 de cazuri camioanele nu se întorseseră în țara în care compania are o sediul de mai mult de opt săptămâni. Au fost emise amenzi în valoare totală de 255.762 de euro, majoritatea împotriva companiei de transport. Inspectoratul social a început, de asemenea, o anchetă asupra unei companii românești.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰