Antena Meniu Search
x

Galerie foto Alpinistul român Gabriel Viorel Tabără a murit pe Everest, la 48 de ani. "S-a dus în cortul lui şi nu s-a mai trezit"

Gabriel Viorel Tabără, un alpinist român în vârstă de 48 de ani, a murit luni dimineață în tabăra III de pe Everest, la 7.470 metri altitudine, au confirmat oficialii, relatează publicaţia Everest Chronicle

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 22.05.2024 , 19:36

Alpinistul român a fost găsit fără suflare în cortul său de către ghidul său Sherpa, potrivit organizatorului expediției sale, Makalu Adventure.

"Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi obişnuită și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit", a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle, citându-l pe ghidul său Sherpa.

Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor de pe teren, a confirmat decesul acestuia. "Am cerut detalii despre incident", a declarat Gautam.

Articolul continuă după reclamă

Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Până marţi, aproximativ 400 de alpinişti au ajuns pe vârful Everest, potrivit lui Gautam. În aceeaşi zi, peste 160 de alpinişti se aflau în ultimul efort pentru atingerea vârfului. 

Pe acelaşi subiect

Gabriel se afla pe Everest de peste 2 luni

Alpinistul român se afla pe munte de peste două luni, pregätindu-se pentru o escaladare fără oxigen suplimentar a vârfului Lhotse, vecinul Everestului. El finalizase procesul de aclimatizare şi efectuase mai multe rotaţii de antrenament, în pregătirea pentru ascensiunea finală.

"Cu siguranță nu este vorba de lipsa oxigenului, deoarece la altitudinea Taberei III nu este nevoie să folosești oxigen suplimentar. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie", a declarat Lamsal.

În luna ianurie, Mihaela Gabi Ianoși, originară din Caraş-Severin, a murit imediat după ce a atins vârful Aconcagua, aflat la 6.960 de metri altitudine, în Argentina. Mihaela a leşinat în faţa grupului de europeni cu care se aventurase pe munte. Un medic care se afla printre turiști a încercat să o resusciteze şi i-a administrat adrenalină, însă fără succes.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Alpinistul român Gabriel Viorel Tabără a murit pe Everest, la 48 de ani. "S-a dus în cortul lui şi nu s-a mai trezit"