Antena Meniu Search
x

Video Reacțiile oficialilor străini după arestarea lui Alexei Navalnîi la întoarcerea în Rusia: "Pur și simplu nedemocratic"

Alexei Navalnîi a părăsit discret Germania, duminică, pentru a se întoarce în Rusia. Opozantul lui Vladimir Putin a fost arestat la scurt timp după aterizare.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 18.01.2021, 08:40

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Serviciile penitenciare ruse au avertizat că nu vor ezita să-l aresteze pe Navalnîi, 44 de ani, când va sosi în Rusia, acuzându-l că a încălcat, atunci când se afla în Germania în ultimele luni, condiţiile unei eliberări în urma unei condamnări cu suspendare într-un dosar din 2014.

Oficialii americani și europeni cer eliberarea lui Navalnîi

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui ales Joe Biden, a criticat Moscova pentru arestarea lui Alexei Navalnîi, numind această mișcare „nu numai o încălcare a drepturilor omului, ci un afront față de poporul rus care își dorește să se facă auzit".

"Domnul Navalnîi ar trebui să fie eliberat imediat, iar autorii atacului revoltător asupra vieții sale trebuie trași la răspundere", a scris Jake Sullivan pe Twitter.

Secretarul de Mike Pompeo a condamnat, de asemenea, arestarea lui Navalnîi.

"Observăm cu îngrijorare profundă că detenția sa este cea mai recentă dintr-o serie de încercări de a-l reduce la tăcere pe Navalnîi, dar și alte figuri ale opoziției și voci independente care critică autoritățile rusești", a transmis Pompeo.

Duminică, președintele Consiliului European, Charles Michel, a atacat decizia autorităților rusești privind arestarea opozantului lui Vladimir Putin.

"Reținerea lui Alexei Navalnîi la sosirea în Moscova este inacceptabilă. Fac apel autorităților către autoritățile rusești să-l elibereze imediat", a scris Michel pe Twitter.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut Moscovei să „respecte drepturile lui Alexei Navalnîi și să-l elibereze imediat”.

„Politizarea sistemului judiciar este inacceptabilă”, a transmis Borrell.

Și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis duminică, pe Twitter, că acțiunea autorităților rusești este "nedemocratică".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Opozantul lui Vladimir Putin, otrăvit

Aleksei Navalnîi a ajuns în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei. 

Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin.    

Navalnîi este vizat de la sfârşitul lui decembrie de o nouă anchetă pentru fraudă, pentru că ar fi cheltuit în beneficiul personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.             

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Reacțiile oficialilor străini după arestarea lui Alexei Navalnîi la întoarcerea în Rusia: "Pur și simplu nedemocratic"