Antena Meniu Search
x

Regele Charles, acuzat că-și crește averea în secret de pe urma bunurilor britanicilor morți, folosindu-se de legile medievale - The Guardian

Acuzații grave la adresa regelui Charles al III-lea după o investigație realizată de The Guardian. mai exact, monarhul este acuzat că profită de pe urma morții a mii de oameni din nord-vestul Angliei, ale căror bunuri sunt folosite în secret pentru a moderniza un imperiu imobiliar administrat de moșia sa primită de la regina Elisabeta a II-a.

de Adrian Popovici

la 26.11.2023, 16:41

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și Irlandei de Nord în timpul încoronării sale
Regele Charles, acuzat că-și crește averea în secret de pe urma bunurilor britanicilor morți, folosindu-se de legile medievale - The Guardian - Shutterstock

Ducatul de Lancaster, o controversată proprietate funciară și imobiliară care generează profituri uriașe pentru regele Charles al III-lea, a colectat zeci de milioane de lire sterline în ultimii ani în baza unui sistem învechit care datează din epoca feudală.

Activele financiare cunoscute sub numele de "bona vacantia", deținute de persoane care au murit fără rude apropiate, sunt colectate de către ducat. În ultimii 10 ani, acesta a colectat peste 60 de milioane de lire sterline din aceste fonduri. De-a lungul timpului, coroana britanică susține că, după deducerea taxelor, veniturile astfel obținute sunt donate unor organizații caritabile.

Cu toate acestea, doar un mic procent din aceste venituri este donat în scopuri caritabile. Documente interne ale ducatului, consultate de The Guardian, dezvăluie modul în care fondurile sunt folosite în secret pentru a finanța renovarea proprietăților deținute de rege și închiriate pentru profit.

Cum funcționează schema prin care crește averea regelui Charles?

Pe acelaşi subiect

Ducatul moștenește, în esență, fonduri bona vacantia de la persoane a căror ultimă adresă cunoscută a fost într-un teritoriu care, în Evul Mediu, era cunoscut sub numele de comitatul palatin Lancashire și era condus de un duce. În prezent, zona cuprinde Lancashire și părți din Merseyside, Greater Manchester, Cheshire și Cumbria.

Printre proprietățile identificate în alte documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații ca fiind eligibile pentru utilizarea fondurilor se numără case de oraș, case de vacanță, cabane rurale, clădiri agricole, o fostă benzinărie și hambare, inclusiv unul folosit pentru a facilita vânătoarea de fazani și potârnichi în Yorkshire.

Îmbunătățirile includ acoperișuri noi, ferestre cu geamuri duble, instalații de cazane și înlocuirea ușilor. Un document face referire la renovarea unei ferme vechi din Yorkshire, contribuind la transformarea acesteia într-o locuință de lux. O altă modernizare ajută la transformarea unei clădiri de fermă în una de birouri.

Deturnarea fondurilor provenite d ela britanicii fără moștenitori în acest mod s-a dovedit a fi o binecuvântare financiară pentru averea regelui Charles al III-lea. Practica ajută la creșterea rentabilității proprietăților de închiriat, ceea ce aduce beneficii indirecte regelui, care primește zeci de milioane de euro din profiturile ducatului în fiecare an - venituri care, potrivit Palatului Buckingham, sunt "private". La începutul acestui an, în prima sa plată anuală de când a moștenit averea de la mama sa, Charles a primit 26 de milioane de lire sterline de la Ducatul de Lancaster.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Regele Charles, acuzat că-și crește averea în secret de pe urma bunurilor britanicilor morți, folosindu-se de legile medievale - The Guardian