Antena Meniu Search
x

18 ani de închisoare pentru miliardarul care a criticat China pentru gestionarea crizei Covid-19

Miliardarul chinez care a criticat modul în care președintele Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirus a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru corupție.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 22.09.2020, 10:07

18 ani de închisoare pentru miliardarul care a criticat China pentru gestionarea crizei Covid-19
18 ani de închisoare pentru miliardarul care a criticat China pentru gestionarea crizei Covid-19 - youngwitness.com.au
  • Ren Zhiqiang a fost acuzat de fapte de corupție la scurt timp după publicarea unui eseu în care critica regimul din China pentru felul în care a gestionat pandemia de coronavirus.
  • Condamnarea şi sentinţa grea a lui Ren trimit un mesaj celorlalți membri ai elitei chineze care își sfidează președintele.

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar pensionar cu legături strânse în rândul oficialilor chinezi, a dispărut în luna martie după ce ar fi scris un eseu dur la acea vreme, criticând răspunsul lui Xi la pandemia de coronavirus. Ulterior, el a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție, scrie CNN.

Marţi, un tribunal din Beijing l-a găsit vinovat pe Ren pentru mai multe acuzaţii, între care se numără delapidarea a aproximativ 16,3 milioane de dolari (110,6 milioane de yuani) din fonduri publice, acceptarea de mită şi abuz de putere care a cauzat pierderi în valoare totală de 17,2 milioane de dolari (116,7 milioane de yuani) pentru stat.

18 ani de închisoare şi 620.000 de dolari - amendă

Judecătorii l-au condamnat la 18 ani de închisoare şi au aplicat o amendă de 620.000 de dolari (4,2 milioane de yuani). 

Curtea a spus că „a mărturisit în mod voluntar toate crimele sale” și „a fost dispus să accepte verdictul instanței după recuperarea tuturor câștigurilor sale ilegale”.

Sistemul judiciar din China are o rată de condamnări de aproximativ 99%, potrivit observatorilor, iar acuzaţiile de corupţie sunt adesea folosite pentru a viza persoanele din interiorul Partidului Comunist care se rup de ideologia conducerii.

Condamnarea şi sentinţa grea a lui Ren sunt concepute pentru a trimite un mesaj altor membri ai elitei chineze că orice critică publică sau sfidare a lui Xi nu va fi tolerată, potrivit observatorilor.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » 18 ani de închisoare pentru miliardarul care a criticat China pentru gestionarea crizei Covid-19