Video Reportaj Observator de la Windsor. Orașul se pregătește pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Româncă: "Nu am văzut niciodată atât de multă lume"
Luni, sicriul Reginei Elisabeta a II-a va ajunge la castelul Windsor. După o viaţă în care pe umerii ei a purtat toate aşteptările supuşilor, monarhul se va odihni pe vecie în capela St George, alături de Prinţul Philip. Va fi o ceremonie specială, la care va participa doar familia. O echipă Observator a filmat astăzi pregătirile din Windsor, micul oraş care adăposteşte una dintre reşedinţele principale ale familiei regale britanice.
Cu patru zile înainte de funeraliile regale, în micul oraş Windsor, situat la vest de Londra, se fac deja pregătiri. Se instalează garduri, iar poliţia patrulează neîncetat. De când au aflat vestea că Regina nu mai este, oamenii se adună la porţile reşedinţei regale. Aduc scrisori, aşază flori, zăbovesc minute bune în reculegere şi îşi şterg lacrimile.
Localnică: Sunt vremuri foarte triste. Cu toţii am crezut că va trăi pentru totdeauna. A fost o Regină extraordinară.
Și românii stabiliți în Anglia au adus un omagiu suveranei
Romeo locuieşte de patru ani în Regat. A venit la poarta castelului joi, imediat ce a aflat despre starea de sănătate tot mai şubredă a Majestăţii sale. Tot aici era şi când s-a anunţat decesul.
- Lady Gabriella de Windsor, verișoara Reginei Elisabeta a II-a, a leşinat la vederea sicriului. Mii de britanici...
- Cozi uriaşe, la Westminster. Mii de oameni ar putea aştepta şi 30 de ore pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei...
- Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, la ora 21:30, la Windsor
Romeo, român: Am văzut oameni plângând, am văzut reporteri plângând, am văzut reporteri plângând în live-uri. După care a început să vină lumea. În 10 minute au apărut primii oameni cu flori, iar în următoarele 45 de minute s-a umplut pur şi simplu strada.
Pentru el, regina a fost un simbol, un garant al stabilităţii, spune românul, copleşit de emoţii.
Rmeo, român: Regina nu a făcut politică, a fost doamna care, neoficial, a condus ţara, deşi nu a condus-o.Toată lumea speră la o continuitate.
E mai aglomerat ca oricând pe străzile din Windsor, împletite ca într-un labirint. Aproape la fel ca în jurul Palatului Westminster, acolo unde este depus sicriul cu fosta suverană.
Româncă stabilită în Londra: Londra este foarte aglomerată. Nu am văzut niciodată atât de multă lume. Sunt cozi infernale, pentru că vor fiecare să o petreacă pe Regină pe ultimul drum. Este multă emoţie, multă tristeţe.
Luni, la ora locală 18, la castelul Windsor va începe o slujbă, la finalul căreia regina va fi coborâtă în cripta regală, alături de soţul ei, prinţul Philip, la capela St George. Încăperea, cu o arhitectură gotică impresionantă, se află în interiorul zidurilor castelului. A fost finalizată în secolul al XVI-lea în timpul domniei regelui Henric al VIII-lea. Zece suverani sunt aici îngropaţi.
Trei ore mai târziu, familia regală se va reuni pentru un serviciu religios privat, în timpul căruia regele Charles al III-lea va arunca o mână de pământ peste sicriul mamei sale.
Româncă stabilită în Londra: Cred că Regina reprezintă totul şi nu doar pentru britanici, ci pentru toţi locuitorii acestei lumi, pentru că Regina este istorie şi aşa va rămâne, în sufletul tuturor.
Castelul Windsor a fost locuit de 40 de monarhi de-a lungul a aproape 1.000 de ani. Este un loc cu o semnificaţie specială pentru Regină. În adolescență, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prințesa Elisabeta și sora ei, prințesa Margaret, au fost trimise aici, departe de bombardamentele din Londra. Tot în spatele acestor ziduri s-a retras în timpul pandemiei, iar Ducele și Ducesa de Sussex, Prințul Harry și Meghan, şi-au unit destinele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰