Antena Meniu Search
x

Restricții dure în Ungaria, după explozia cazurilor de Covid. Șeful de cabinet al lui Orban: "Dacă nu închidem acum, infecțiile și decesele vor crește radical"

Autoritățile din Ungaria înăspresc restricțiile într-un efort de a opri creșterea rapidă a numărului de spitalizări și decese cauzate de Covid-19, transmite Associated Press. Măsura vine după ce doar în cursul zilei de joi au fost raportate 6,278 de îmbolnăviri și 152 de decese, cele mai multe din 23 decembrie 2020.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 05.03.2021, 09:12

premierul Ungariei
Viktor Orban, premierul Ungariei - DPA Images / Jaroslav Nov via Hepta
  • Ungaria se închide din nou, după cea mai neagră zi din acest an
  • Țara vecină a depășit SUA ca număr de decese la un milion de locuitori

Companiile vor fi obligate să își închidă ușile pentru două săptămâni, începând cu ziua de luni, 8 martie, doar magazinele alimentare, farmaciile și benzinăriile urmând a rămâne operaționale. Totodată, grădinițele și școlile primare vor fi închise până pe data de 7 aprilie. Evenimentele sportive se vor ține fără spectatori, iar firmele sunt sfătuite sunt îndemnate să își țină angajații acasă, dacă acest lucru este posibil.

"Dacă nu închidem acum, atunci nu doar că numărul de infecții și decese va crește radical, dar ne va întârzia redeschiderea", a declarat în cursul zilei de joi Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, într-o conferință virtuală în care a anunțat noile restricții.

Decizia vine după o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri. Noile cazuri de Covid-19 și spitalizări au depășit perioada de vârf din decembrie, iar în cursul zilei de joi au fost înregistrate peste 6.000 de infectări. 152 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, un record pentru 2021.

"Al treilea val este foarte puternic, mai puternic decât al doilea val", a punctat Gulyas, precizând că masca va fi obligatorie în toate spațiile publice. Mai mult, vor fi impuse controale mai stricte la granițe.

Ungaria vaccinează și cu serurile Sputnik și Sinopharm

Guvernul de la Budapesta a urmat o strategie agresivă de vaccinare, cu scopul de a stăvili răspândirea virusului, fiind prima țară membră a Uniunii Europene care a cumpărat seruri din China și Rusia. Astfel, Ungaria a ajuns treia țară din UE ca rată de vaccinare raportat la populație, iar Gergely Gulyas a declarat că săptămâna viitoare țara va deveni prima din Uniune.

Încă din 11 noiembrie sint interzise deplasările între 20:00 și 05:00, liceenii și studenții fac doar ore online, iar hotelurile, teatrele și centrele de spa sunt închise. Restaurantele pot doar să livreze mâncare la domiciliu.

Săptămâna aceasta Ungaria a depășit Statele Unite ca număr de decese la un milion de locuitori, potrivit datelor experților de la Universitatea Johns Hopkins, și a ajuns pe locul nouă în lume la acest indicator.

Până joi, 4 martie, au fost raportate 15,476 de decese între cei 10 milioane de locuitori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Restricții dure în Ungaria, după explozia cazurilor de Covid. Șeful de cabinet al lui Orban: "Dacă nu închidem acum, infecțiile și decesele vor crește radical"