Antena Meniu Search
x

Video Reuniunea Consiliului JAI al Uniunii Europene. Aderarea României la spaţiul Schengen nu e pe ordinea de zi

La Bruxelles începe astăzi reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, dar aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu se află pe agendă.

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 12:45

Vezi și

Miniştrii vor discuta doar "situaţia generală" a spaţiului Schengen şi politica în domeniul vizelor, şi vor lua act de intrarea în funcţiune a Sistemului consolidat de informaţii Schengen.

Comisia consideră că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile de aderare

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen rămâne totuşi o prioritate pentru Comisia Europeană, potrivit unei reprezentante a Comisiei care a răspuns astfel la o întrebare a agenţiei Agerpres.

Comisia consideră că ambele ţări îndeplinesc criteriile de aderare. Dar decizia necesită votul unanim al statelor membre şi, după cum se ştie, la reuniunea precedentă a consiliului Justitiei si Afacerilor Interne, Austria şi Olanda s-au opus.

Pe acelaşi subiect

Tomac: De ce nu este subiectul extinderii spațiului Schengen pe ordinea de zi a Consiliului JAI?

Românii trebuie să fie vocali și hotărâți în a-și cere dreptul la liberă mișcare în Europa, spune europarlamentarul PMP Eugen Tomac, în conterxtul în care aderarea României la spațiul Schengen nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI.

„De ce nu este subiectul extinderii spațiului Schengen pe ordinea de zi a Consiliului JAI? Astăzi (joi - n.r.) are loc prima ședință a Consiliului JAI după ce la precedenta reuniune din 8 decembrie anul trecut a fost respinsă propunerea de acceptare a României. De ce nu suntem astăzi pe ordinea de zi a Consiliulul Justiție și Afaceri Interne? Motivul este același: Austria! Viena nu și-a schimbat poziția, iar Guvernul nostru tace, deși Austria calcă în picioare Tratatul Uniunii Europene, Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și Aquis-ul Schengen”, afirmă Eugen Tomac.

El spune că „Austria comite un abuz de drept și discriminează 20 milioane de români”. „Am reclamat acest abuz de putere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și sunt convins că României i se va face dreptate. Pentru asta însă trebuie să fim vocali și hotărâți în a ne cere dreptul la liberă mișcare în Europa”, încheie Tomac.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Reuniunea Consiliului JAI al Uniunii Europene. Aderarea României la spaţiul Schengen nu e pe ordinea de zi