Antena Meniu Search
x

Aderarea României la Schengen. Cum ar putea fi lăsată Austria fără motiv de veto: "Îl dezgolim pe Nehammer de argumente"

Europarlamentarul PSD Carmen Avram a comentat joi faptul că subiectul aderării României la spaţiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului JAI din martie, amintind că Suedia, care deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a spus foarte clar de la începutul preşedinţiei că îşi doreşte foarte tare să rezolve problema României şi a Bulgariei, dar că nu va forţa discutarea acestei teme atâta vreme cât nu va fi sigură că diferendul cu Austria şi Olanda e reglat, transmite news.ro.

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 12:52

cancelarul austriac Karl Nehammer
Aderarea României la Schengen. Cum ar putea fi lăsată Austria fără motiv de veto: "Îl dezgolim pe Nehammer de argumente" - Profimedia Images (arhivă)

Ea a subliniat, însă, că o dezbatere privind migraţia ar fi foarte importantă, mai ales că singurul reproş formulat de Austria a fost că România ar fi furnizor de migranţi. Avram a amintit că CE rămâne încă datoare cu redactarea unui plan pentru migraţie care, în opinia sa, ”ar putea să fie cel care linişteşte apele în Uniunea Europeană”. ”Dacă acest pact pentru migraţie va fi acceptat în final, îl dezgolim pe domnul Nehammer de argumente şi nu va mai avea ce să spună”, a conchis europarlamentarul PSD, referindu-se la cancelarul austriac.

Europarlamentarul PSD Carmen Avram consideră că pactul pentru migraţie ar putea linişti apele în Uniunea Europeană, precizând că, din ceea ce se cunoaşte până în prezent, Comisia Europeană ar dori să convingă statele membre să accepte pe teritoriul lor o parte din migranţii care intră în Italia, Austria, Spania. Ea a menţionat că există obiecţii la acest plan din partea Poloniei, Ungariei, Belgiei şi Olandei. 

“În privinţa agendei JAI pe care într-adevăr nu ne aflăm, Suedia, care deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a spus foarte clar de la începutul preşedinţiei că îşi doreşte foarte tare să rezolve problema României şi a Bulgariei, dar că nu va forţa discutarea acestei teme atâta vreme cât nu va fi sigură că diferendul cu Austria şi Olanda e reglat. Iar acest diferend nu e reglat pentru că aceste state, în special Austria, nu pot formula foarte clar o cerere, o doleanţă, astfel încât noi să ştim ce trebuie să îndeplinim. Tema Schengen nu este pe agendă decât în situaţia în care se analizează situaţia internă din zona liberă şi indirect iese o dezbatere privind migraţia. Cred că acest subiect e foarte important pentru că unul dintre reproşurile sau singurul reproş pe care a reuşit să îl articuleze domnul Nehammer a fost că noi am fi furnizor de imigranţi. Comisia Europeană rămâne încă datoare cu redactarea acelui plan pentru migraţie, pe care îl tot promite din 2015, când a fost valul acela de migranţi chemaţi de Germania”, a afirmat Carmen Avram. 

Aderarea României la Schengen. Carmen Avram consideră că pactul pentru migraţie ar putea linişti apele în UE

Pe acelaşi subiect

“Acest pact pentru migraţie ar putea să fie cel care linişteşte apele în Uniunea Europeană pentru că ar putea să ofere statelor neliniştite între ghilimele, cum e Austria, de exemplu, care sunt nemulţumite de numărul foarte mare de migranţi care au intrat pe teritoriul lor. Dacă Comisia Europeană se mobilizează şi reuşeşte să redacteze un plan care să fie acceptat de toate statele membre, am putea să vedem o liniştire a apelor. Ce ar vrea Comisia, din ce se ştie, din draftul acestui program ar fi să convingă statele membre, pe toate, să accepte pe teritoriul lor o parte dintre migranţii care intră în ţări cum sunt Italia, Spania, Austria şi ei să poată reloca migranţii pe teritoriul celorlalte state membre. Ar fi vorba de în jur de 5 - 10 mii de migranţi per stat, doar că până în acest moment există obiecţii atât din partea Poloniei şi a Ungariei şi cât şi a Belgiei şi a Olandei. Dacă această problemă se rezolvă, dacă acest pact pentru migraţie va fi acceptat în final, îl dezgolim pe domnul Nehammer de argumente şi nu va mai avea ce să spună”, a precizat europarlamentarul PSD.

Carmen Avram a mai afirmat că şi politica externă a României ar trebui să sufere modificări. 

“Politica externă a României trebuie dusă altfel pentru că până acum ne-am mulţumit cu faptul că avem pe teritoriul nostru foarte multe companii europene şi am crezut că e de ajuns această colaborare comercială. Nu e de ajuns, trebuie să ne ridicăm din fotoliile noastre şi să facem teren pur şi simplu, să vizităm fiecare stat membru al Uniunii Europene şi să ne legăm cu ele nişte relaţii foarte strânse, să devenim relevanţi, altfel nu vom avea succes”, a mai declarat Carmen Avram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Aderarea României la Schengen. Cum ar putea fi lăsată Austria fără motiv de veto: "Îl dezgolim pe Nehammer de argumente"