Antena Meniu Search
x

Europarlamentar român: Cred că avem o şansă anul acesta la Schengen. Austria e singura problemă pe care o avem

Europarlamentarul liberal Sigfried Mureşan este de părere că anul acesta România are o şansă pentru a adera la Spaţiul Schengen şi a explicat de ce decizia este la Viena şi în privinţa aderării Bulgariei.

de Redactia Observator

la 18.02.2023, 15:04

Europarlamentar român: Cred că avem o şansă anul acesta la Schengen. Austria e singura problemă pe care o avem.
Europarlamentar român: Cred că avem o şansă anul acesta la Schengen. Austria e singura problemă pe care o avem. - Shutterstock

”Cred că avem o şansă de a adera anul acesta la Spaţiul Schengen, dar cred că nu mai trebuie să punem presiune noi pe noi în spaţiul mediatic. Cred că anul trecut Guvernul a procedat corect, spunând oamenilor deschis şi preşedintele României a spus foarte clar «decembrie 2022 poate este o posibilitate de a intra în spaţiul Schengen».

E prima posibilitate, dar cu siguranţă nu este ultima. Noi, după aceea, în spaţiu public, am introdus acea dată 8 decembrie ca fiind ziua cea mare în care se va întâmpla sau nu se va întâmpla”, a declarat Sigfried Mureşan.

Europarlamentarul spune că autorităţile şi guvernul mai au de muncit în privinţa aderării la Schengen. ”În primul rând, să consolidăm sprijinul pe care România l-a câştigat anul trecut (…) Am reuşit, prin eforturile noastre, convingând, văzându-se faptul că putem securiza bine frontiera externă a Uniunii Europene, prin faptul că s-a ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie, care nu era o condiţie tehnică, dar pentru unele guverne, de exemplu, pentru Guvernul Olandei era o condiţie necesară (…)

Am reuşit să câştigăm încrederea a 26 din 27 de state membre ale Uniunii Europene, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Acest sprijin trebuie consolidat (…) Neaderarea a fost nedreptate”, a declarat Mureşan.

Pe acelaşi subiect

Sigfried Mureşan: Austria este singura problemă pe care o avem

El a explicat şi care este problema Austriei. Austria este singura problemă pe care o avem. O problemă, în primul rând, austriacă (…) Există în Austria o problemă privind migraţia, un număr mare de persoane solicitante de azil. Dar ştim cu toţii că acei oameni nu au venit din România, nu au trecut prin România, au venit din India, Indonezia, a Tunisia, Maroc, Bangladesh multe state din care se poate ajunge fără viză în Serbia.

De acolo oamenii au trecut în Ungaria şi de acolo în Austria. Nu de la noi, nu pe la noi (…)  România va contribui la orice soluţie europeană ce reduce numărul de persoane solicitante de azil în Austria şi, după cum au spus autorităţile, suntem pregătiţi să facem mai mult bilateral”, a spus Mureşan.

Întrebat cum îşi poate schimba poziţia cancelarul Austriei, înainte de alegerile din 2024, europarlamentarul român s-a referit la fenomenul migraţiei care este în scădere în această ţară.

”Factorul important pentru el este dacă scade numărul de persoane solicitante de azil în Austria şi am văzut deja că, începând cu luna noiembrie, sunt mai puţini refugiaţi care intră în Austria. Serbia trebuie să introducă vize şi a introdus de la 1 ianuarie, de altfel, deja pentru unele din ţările pe care le-am enumerate (…) Cancelarul Austriei trebuie să accepte şi ajutor European, Poliţia de frontieră europeană, FRONTEX, la frontierele sale, dacă nu se descurcă să-şi protejeze frontierele. Deci, măsuri care vor duce la scăderea numărului de refugiaţi în Austria, cred că-i voi da spaţiu de manevră pentru a ridica această obiecţie nejustificată”, a precizat Sigfried Mureşan

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Europarlamentar român: Cred că avem o şansă anul acesta la Schengen. Austria e singura problemă pe care o avem